Ako prebieha preberanie nehnuteľnosti pri prenájme?

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 5. 2019
Na čo si dať pozor, keď sa sťahujete do podnájmu? Pripravili sme praktický článok o preberaní nehnuteľnosti.
Ako prebieha preberanie nehnuteľnosti pri prenájme?

Zdroj: Shutterstock

Bývanie v prenájme, resp. podnájme je na Slovensku obľúbené najmä vo väčších mestách. Rovnako ako pri kúpe bytu, aj pri preberaní nehnuteľnosti z titulu podnájmu si treba všímať množstvo vecí. Vyhnete sa tak problémom v budúcnosti. Dobrá príprava je polovica úspechu.

Po obhliadke bytu či domu často dochádza ihneď k podpisu zmluvy. Nie je to nič výnimočné, avšak vyhraďte si čas na porovnanie nájomnej zmluvy s realitou. Pri preberaní nehnuteľnosti je zväčša prítomný majiteľ bytu či domu, realitný maklér a budúci používatelia nehnuteľnosti.

 

Tieto body si všímajte pri podpise zmluvy

Nájomnú zmluvu si dostatočne preštudujte a urobte tak v pokoji, bez nátlaku. Pokiaľ sú v objekte vášho nájmu (byt či dom) nejaké nedostatky, niečo nefunguje alebo je poškodené, je dôležité to zapísať do zmluvy.

Rovnako tak napríklad suma, ktorú budete platiť mesačne za prenájom – musí byť v zmluve jasne zadefinovaná výška prenájmu, výška platieb za energiu, zálohové platby, vyúčtovanie energií a všetky časti musia byť popísané zvlášť, nikdy ako celok. V opačnom prípade je nájomná zmluva neplatná.

Neurčité označenie predmetu nájmu vám môže v budúcnosti spôsobiť problémy. Dobré je preto v nájomnej zmluve uviesť list vlastníctva, na ktorom je nehnuteľnosť zapísaná, katastrálne územie, súpisné číslo budovy, poschodie, číslo bytu alebo nebytového priestoru a výmeru. Ideálne je, ak je prílohou zmluvy kópia listu vlastníctva.

Zmluva sa uzatvára na dobu neurčitú alebo určitú, štandardne majitelia alebo aj prenajímatelia hľadajú nájomníkov na dobu minimálne 1 roka, výnimočne na pol roka po dohode.

Pri začiatku nájmu sa často platí zábezpeka. Zvyčajne ide o vratnú zálohu vo výške nájomného po skončení nájmu, keď sa nehnuteľnosť vráti majiteľovi v stave, v akom sa nehnuteľnosť prenajala. Toto by malo byť určite jasne stanovené aj v zmluve.

V zmluve by mali byť stanovené aj termíny splatnosti a spôsob platenia nájomného. Ak prenajímateľ nesúhlasí s tým, aby nájomca v byte či dome býval s inými osobami alebo s domácim zvieraťom, zahrnie to do zmluvy. Dohodnúť je potrebné aj právo pravidelnej kontroly prenajímanej nehnuteľnosti.

V zmluve by tiež mal byť uvedený zákaz rekonštrukcie bytu. Ak nájomca v byte niečo upraví bez vedomia prenajímateľa, je to dôvod na okamžitú výpoveď. Treba myslieť aj na zákaz využívať byt na iné účely ako na bývanie (napríklad na podnikanie), zákaz vykonávať v byte stavebné alebo iné úpravy.

Čo všetko musí obsahovať preberací protokol:

  • všeobecné náležitosti ako je uvedenie preberacích/odovzdávacích strán, presné zadefinovanie bytových a nebytových priestorov, ktoré sú predmetom preberania,
  • zoznam odovzdávanej písomnej dokumentácie (návody na údržbu a ošetrenie, zmluva o správe),
  • počet odovzdávaných kľúčov,
  • merače energií (elektrina, teplo, voda),
  • štandard, resp. vybavenie nehnuteľnosti,
  • stav pri preberaní, výhrady a dojednania (nájdené nedostatky, ktoré je potrebné odstrániť).

Ako ošetriť zvyšovanie nájomného

Ak uzatvárate zmluvu na dlhšie ako jeden rok, v zmluve si vopred dohodnite mechanizmus prípadného zvyšovania nájomného. V prípade, že uzavriete nájomnú zmluvu na dobu neurčitú, myslite na to, že ju môžete vypovedať len zo zákonných dôvodov s trojmesačnou výpovednou lehotou.

Zmluva musí odrážať realitu

Ak ide o súpis vecí v byte či dome, dajte si pozor, aby boli všetky riadne zapísané. Na druhej strane, pokiaľ je v zmluve (alebo prílohe) uvedený súpis vecí, je to pre nájomcu určitá nevýhoda, keďže za tieto veci preberá zodpovednosť.

Odpis meracích zariadení

Aby nevznikli komplikácie spojené s platením nadspotrebe, ku dňu prevzatia bytu či domu je potrebné spraviť odpis meračov.

Preverte veľkosť nehnuteľnosti

Údaje v katastri nehnuteľností sa niekedy môžu líšiť od reality, najspoľahlivejšie preto je nehnuteľnosť si premerať napríklad laserovým meradlom. Druhou možnosťou je projektová dokumentácia, ktorú by ste mali nájsť na stavebnom úrade, avšak ani tá nie je na 100% spoľahlivá. Robte tak najmä v prípade, že sa vám „nezdá“ veľkosť nehnuteľnosti.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok