Ako získať lepší úrok na už existujúcom úvere?

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 5. 2019
Výška úrokov na spotrebných úveroch môže byť v konkurenčných bankách často výhodnejšia, ako tá, ktorú aktuálne máte. Pre vás to môže byť dobrý argument pre vyjednanie nových podmienok k súčasnému úveru.
Ako získať lepší úrok na už existujúcom úvere?

Zdroj: Shutterstock

Máte nevýhodný úver? Alebo si jednoducho viete predstaviť, že by ste ho splácali aj lacnejšie? Pri súčasných možnostiach refinancovania tak môžete urobiť často veľmi rýchlo a jednoducho. Avšak niekedy nutne nemusíte ísť do konkurenčnej banky, len aby ste získali lepšiu ponuku. Aké sú teda možnosti?

Splácate riadne? Máte výhodu

Ak ste v rámci svojho úveru nemali žiadne omeškanie so splácaním a ste vzorným klientom banky, máte dobré argumenty na to, aby ste mohli svoj starý úver upraviť na výhodnejší. Samozrejme, takmer každá banka sa tomu bráni a chce si udržať aktuálne podmienky.

Ak však v tej-ktorej finančnej inštitúcii nemáte žiadne ďalšie záväzky a vedeli by ste odísť ku konkurencii za lepšími podmienkami, banka si vás pravdepodobne bude chcieť udržať. Okrem splácaného úveru totiž pravdepodobne využívate aj jej ďalšie produkty.

Požiadajte banku o stretnutie

Ak máte finančného poradcu, v prvom rade sa skontaktujte s ním. Je veľká pravdepodobnosť, že vám odporučí aj ponuky iných bánk. Ak ste však s vašou aktuálnou bankou spokojný a nechcete meniť, mali by ste sa pokúsiť dohodnúť stretnutie s osobným bankárom, prípadne inou kompetentnou osobou, ktorá vie rozhodovať o úveroch.

Pri stretnutí môžete mať po ruke aj ponuky iných bánk, kde vám ako novému klientovi vedia ponúknuť lepšie podmienky, čo by mohlo uľahčiť získanie lepších podmienok. Aby vás banka brala vážne, povedzte jej o svojich plánoch s refinancovaním úveru a nenechajte sa odradiť. Veď banku stojí získanie nového klienta viac, než udržanie starého.

 

Zvážte ponuku s poradcom

Opäť platí, že ak si vás banka bude chcieť udržať, určite vám ponúkne niečo, čo sa vám bude páčiť. Ak nie, aj tak dobre. Refinancovaním a prechodom do inej banky budete vedieť ušetriť značné náklady spojené s úverom.

Veľmi silný argument pri vyjednávaní je konkrétna ponuka z inej banky s výhodnejším úrokom či ročnými nákladmi vypracovaná na vaše meno. Takúto ponuku vám vie zabezpečiť finančný poradca, vedia ju spraviť (aj keď často veľmi neradi) aj banky.

Ponuku z vašej aktuálnej banky ihneď neakceptujte, ale nechajte si čas na rozmyslenie. Neskôr ju preberte so svojím finančným poradcom a až potom komunikujte definitívne rozhodnutie.

Zmena počas plynutia zmluvy? Je to možné

O zníženie úroku, resp. úpravu podmienok môžete požiadať vo svojej existujúcej banke kedykoľvek. Ak je vo vašom záujme mať nižší úrok, jednoducho formou dodatku k pôvodnej úverovej zmluve môže vaša banka znížiť úrokovú sadzbu. 

Treba sa však pripraviť aj na to, že banka vám nemusí vyhovieť, prípadne na to bude potrebovať viac času. Aby vás banka nestratila, môže vám vyjsť v ústrety poskytnutím nového úveru na splatenie starého úveru bez zmeny banky. Nižší úrok tak získate spolu s novou úverovou zmluvou.

Mnohé banky majú nastavený systém odmeňovania svojich pracovníkov tak, že v prípade odchodu ich klienta s úverom do inej banky im siahajú na ich odmeny.

Zrejme aj tak zvíťazí refinancovanie

V mnohých prípadoch k dohode nedôjde a klient odchádza za lepšou ponukou inam. Je však vždy potrebné zvážiť všetky náklady spojené s prechodom a dôkladne si prečítať aj podmienky prechodu do inej banky. Refinancovanie sa neoplatí vo všetkých prípadoch a netreba len slepo veriť reklamám. Banka posudzuje každého klienta osobitne, najmä teraz - pri sprísnených podmienkach úverov, ktoré budú rok čo rok ešte viac prísnejšie.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ste ochotný kvôli lepším podmienkam úveru zmeniť svoju banku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok