Povinnosť podať kontrolný výkaz DPH: všetko, čo potrebujete vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 5. 2019
Kontrolný výkaz DPH bol v roku 2014 zavedený ako jeden z nástrojov boja proti daňovým podvodom na Slovensku. Viete, za akých podmienok ste povinný a naopak kedy nie ste povinný ho podať? V našom článku vám prinesieme užitočné informácie k tejto problematike.
Povinnosť podať kontrolný výkaz DPH: všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Ak ste platcami DPH, určite sa každoročne zaoberáte aj témou podávania kontrolného výkazu DPH. Zákon o DPH platný od 1.januára 2017 ustanovuje, kto, kedy a ako je povinný podať kontrolný výkaz. Ak máte s podávaním kontrolného výkazu skúsenosti z predošlých rokov, dobrou správou pre vás môže byť, že pre tento rok nenastali žiadne zmeny. Aj v roku 2019 je v platnosti vzor výkazu, ktorý bol zavedený 1. januára 2017.

Kto je a nie je povinný podať kontrolný výkaz DPH?

Vyplniť kontrolný výkaz DPH je povinnosťou každej osoby, ktorá je podľa §4, §5 a §6 zákona o DPH registrovaná ako platca DPH. Ak ste registrovaný podľa §7, povinnosť vyplniť kontrolný výkaz sa na vás nevzťahuje.

Ako platca DPH, kontrolný výkaz nie ste povinný vypĺňať, ak:

  • nie ste povinný podávať daňové priznanie,
  • podávate nulové daňové priznanie,
  • uvádzate v daňovom priznaní len údaje o dodaní tovaru oslobodeného od dane podľa §43 alebo §47 alebo údaje o dodaní tovaru podľa §45 zákona o DPH, a súčasne v ktorom neuvádzate údaje o odpočítaní dane alebo uvádzate len odpočítanie dane pri dovoze tovaru do tuzemska.

Prečítajte si tiež:


 

K elektronickému vyplneniu výkazu treba elektronický podpis

Kontrolný výkaz sa podáva elektronicky - vo formáte XML. Vyplniť ho môžete na portáli finančnej správy alebo v aplikácii s názvom eDane, ktorá spadá pod Finančné riaditeľstvo SR. Po jeho vyplnení je ho možno odoslať priamo do elektronickej podateľne.

K podaniu kontrolného výkazu je potrebné, aby ste disponovali kvalifikovaným elektronickým podpisom. Výnimku máte vtedy, ak máte so správcom dane uzavretú písomnú dohodu o elektronickom doručovaní v zmysle § 13 ods. 5 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok).

V závislosti od toho, aké máte zdaňovacie obdobie (kalendárny mesiac, kalendárny štvrťrok), je nutné výkaz podať vždy do 25 dní od skončenia tohto zdaňovacieho obdobia.

Výkaz neobsahuje všetky údaje uvedené v daňovom priznaní

V kontrolnom výkaze sa uvádzajú detailné informácie o všetkých transakciách platiteľa dane, ktoré podliehajú slovenskej DPH. Podrobné údaje o všetkých uskutočnených a prijatých zdaniteľných obchodoch, sú vykazované na základe vystavených a prijatých faktúr o dodaní tovarov alebo služieb, kedy vzniká platiteľovi dane povinnosť uhradiť daň, alebo nárok na odpočet dane.

Nie všetky údaje, ktoré uvádzate vo svojom daňovom priznaní, budú uvedené aj v kontrolnom výkaze. Poskytnuté plnenia, ktoré ste ako platiteľ DPH povinný uvádzať v súhrnnom výkaze a taktiež údaje o vyvezených tovaroch do tretích štátov, nie je potrebné uvádzať do kontrolného výkazu.

Chybu vo výkaze je možné opraviť

Na opravu nesprávnych alebo chýbajúcich údajov vo výkaze máte prakticky dve možnosti. Ak chybu zistíte pred uplynutím lehoty na podanie kontrolného výkazu, podáte tzv. opravný kontrolný výkaz. Tento výkaz plne nahrádza pôvodný kontrolný výkaz, na ktorý sa viac už neprihliada.

Do opravného kontrolného výkazu je potrebné uviesť znova všetky údaje, aj tie pôvodné, aj opravené, príp. chýbajúce. Po uplynutí lehoty na podanie výkazu je možné nesprávne alebo chýbajúce údaje opraviť podaním dodatočného kontrolného výkazu.

V takomto prípade nemusíte automaticky podávať aj dodatočné daňové priznanie. V dodatočnom kontrolnom výkaze uvádzate len opravené alebo doplnené chýbajúce údaje.

Povinnosti súvisiace s výkazom sa oplatí dodržiavať

Kontrolný výkaz je potrebné podať do 25 dní po skončení každého zdaňovacieho obdobia. Nie je možné túto povinnosť vynechať alebo odložiť na neskôr. Údaje vo výkaze musia byť taktiež správne, úplné a v prípade zistenia nedostatkov musia byť tieto napravené v stanovených lehotách.

V prípade porušenia uvedených náležitostí vás bohužiaľ neminú sankcie stanovené daňovým úradom. Pokuta je až do výšky 10 000 eur a v prípade opakovaného porušenia až do výšky 100 000 eur v závislosti od závažnosti a dĺžky trvania porušenia.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ste platcom DPH?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok