10 otázok, ktoré si musíte zodpovedať pred čerpaním úveru

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 5. 2019
Vyznať sa vo svete pôžičiek nie je jednoduché, keďže ponuka úverov na trhu je veľmi široká a rôznorodá. Ak potrebujete riešiť svoju finančnú situáciu, v prvom rade by ste sa mali zorientovať v hlavných parametroch pôžičiek.
10 otázok, ktoré si musíte zodpovedať pred čerpaním úveru

Zdroj: Shutterstock

Naozaj potrebujem úver?

Úplne základné pravidlo znie: životnosť tovaru alebo služby, na ktorú si požičiavame, by mala byť dlhšia ako doba splácania. Medzi tie najnepraktickejšie veci, na ktoré si môžete zobrať pôžičku je napríklad dovolenka pri mori. Pôžička má zmysel napríklad pri zariaďovaní bytu alebo domu.

Koľko si vlastne môžem požičať?

Dôležité je poznať svoje možnosti. Nepreceňujte sa a vyhnete sa príliš vysokým záväzkom. Sadnite si a na jednu stranu si napíšte mesačný príjem domácnosti a na druhú pravidelné výdavky, ako sú nájom, energie, poistky, náklady na potraviny, dopravu, školské krúžky, bežné nákupy a pod. Nezabudnite na nepravidelné sezónne výdavky, ktoré vás môžu zastihnúť. Rozdiel v príjmoch a celkových nákladoch vám odhalí, čo si reálne môžete dovoliť.

 

Ako dlho chcem splácať úver?

Premyslite si, koľko ste schopní mesačne splácať a na koľko mesiacov pôžičku chcete. Nenechajte sa zlákať na príliš nízke splátky, u ktorých predpokladáte, že ich pri splácaní až tak nepocítite. Naopak, reálne a kriticky zhodnoťte svoje možnosti a pokiaľ je to možné, radšej zvoľte vyššiu splátku, aj keby ste sa mali na čas uskromniť. V konečnom dôsledku bude váš úver o mnoho lacnejší. Tiež počítajte s nejakou rezervou na nečakané výdavky.

Od koho si zoberiem pôžičku?

V prvom rade si overte, či majú vytipované spoločnosti na poskytovanie pôžičiek oprávnenie, pomôže vám zoznam Národnej banky Slovenska. Kto licenciu nemá a požičiava peniaze za poplatok, robí niečo ilegálne. Vo vlastnom záujme sa mu radšej vyhnite, ak sa nechcete dostať do veľkých problémov.

Poznám všetky ponuky?

Porovnávajte viacero finančných produktov, poriadne si čítajte všetky dostupné informácie. Vyskúšajte si tiež výpočty úverov prostredníctvom online kalkulačiek. „To prvé, na čo sa väčšina ľudí pozrie, je často úrok. Tu si ale dajte pozor. Najnižšia hodnota nemusí nutne reprezentovať lepšiu ponuku,“ radí zákaznícky ombudsman spoločnosti Home Credit, Miroslav Zborovský.

Viem, čo je to RPMN a poznám jeho dôležitosť?

Pri výbere sa rozhodne riaďte aj ročnou percentuálnou mierou nákladov, ktorá zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou. Patrí sem napríklad poplatok za schválenie žiadosti, vedenie úverového účtu alebo poistné. Nájdite najlepšiu ponuku pri úveroch s rovnakými parametrami, teda rovnakou sumou a rovnakou dobou splácania. RPMN v percentách ukazuje, koľko skutočne preplatíte.

Neprehnal som to so žiadosťami?

Určite je teda dobré nechať si pripraviť ponuky u viacerých poskytovateľov. Neobracajte sa však na priveľa spoločností, maximálne tak na tri. Pri veľkom počte predschválených úverov sa môžete v registroch ukázať ako „preúverovaný“, klesá vaša dôveryhodnosť a v konečnom dôsledku to môže byť dôvod, že pôžičku nakoniec nedostanete.  

Poznám rebríčky a nechal som si poradiť?

Pri výbere pôžičky vám môžu pomôcť aj rebríčky, ktoré pravidelne zverejňujú viaceré finančné portály. Tie totiž trh dlhodobo sledujú a môžu vám veľa napovedať. Spravidla osvedčeným ukazovateľom sú taktiež pozitívne referencie a osobné skúsenosti priateľov, príbuzných či kolegov.

Viem, aké sankcie mi hrozia?

Čo vám vo finále môže pôžičku poriadne predražiť sú prípadné sankcie. Môže sa vám stať, že sa so splátkou omeškáte alebo sa dostanete do neočakávaných finančných ťažkostí. Preto by ste mali sledovať aj to, čo nastane v tomto prípade. Niektoré spoločnosti majú sankčné poplatky nastavené veľmi prísne. Zaujímajte sa aj o ďalšie poplatky, trebárs pri predčasnom splatení pôžičky. Nie všade je možnosť platenia splátok flexibilné.

Neunáhlil som sa s podpisovaním?

S podpisom zmluvy sa neponáhľajte a dôkladne si prečítajte podmienky úveru a všetky súvisiace dokumenty. „Ak niečomu nerozumiete, nebojte sa opýtať. Seriózny poskytovatelia vám všetko radi vysvetlia a nebudú vás do podpisu tlačiť. Prípadne preberte úplne všetky detaily s niekým, kto tomu lepšie rozumie,“ dodáva Zborovský.


Zdroj: Home Credit Slovakia

Anketa

Splácate nejaký úver?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?