Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje dovolenkárov na riziko v niektorých krajinách

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 29. 5. 2019
Rezort zahraničných vecí okrem inej činnosti vydáva aj cestovné odporúčania a krajinám priraďuje stupne rizika.
Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje dovolenkárov na riziko v niektorých krajinách

Zdroj: Shutterstock

Turecko

Okrem tradične nebezpečných krajín stredného východu a Afriky, sú vyšším stupňom rizika označené aj niektoré dovolenkové oblasti. Medzi inými aj Slovákmi pomerne dosť navštevované Turecko. Ministerstvo zahraničných vecí mu pridelilo rizikový stupeň 2, ktorý znamená zváženie nevyhnutnosti cestovania do určitých oblastí.

Aj napriek tomu, že situácia v tureckých prímorských letoviskách je pomerne pokojná, rezort upozorňuje na pretrvávajúce bezpečnostné operácie proti militantom PKK v pohraničných regiónoch juhovýchodného a východného Turecka. Dôvodom vyššieho stupňa rizika je aj pretrvávajúci konflikt v Sýrii.

Slovenskí občania by sa mali vyhnúť najmä mestám a provinciám Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Iğdir, Ağri a Van. Rovnako nebezpečné je aj približovať sa k turecko-irackej a turecko-sýrskej hranici na menej ako 40 kilometrov.

Cestovateľom sa tiež odporúča, aby sa počas pobytu v akejkoľvek časti Turecka nezapájali do verejných zhromaždení alebo demonštrácií v uliciach mesta. Dovolenkári v Ankare a Istanbule by sa mali vyhýbať verejným miestam s vysokou koncentráciou ľudí.

Ministerstvo zároveň odporúča, aby sa cestovatelia pred odchodom do rizikovejších krajín dobrovoľne elektronicky zaregistrovali na ich webovej stránke.

 

Egypt

Ďalšou krajinou, na ktorú ministerstvo upozorňuje je Egypt. Turisticky obľúbená krajina dostala 3. rizikový stupeň, ktorý znamená, že sa výslovne neodporúča cestovať do niektorých jej častí. Vzhľadom na to, že toto meradlo rizika má len 4 stupne, je hodnotenie nebezpečenstva v Egypte pomerne vysoké.

Jedným z najhlavnejších dôvodov je opätovné predĺženie výnimočného stavu. V severnom Sinaji platí okrem toho aj zákaz nočného vychádzania. Ministerstvo zahraničných vecí považuje túto časť Egypta, ako aj celé územie hraničiace s Lýbiou za dlhodobo rizikové.

Zavedenie výnimočného stavu však neovplyvnilo fungovanie tradičných turistických letovísk ako je napríklad Hurghada, Safaga, Marsa Alam a ďalšie. Dovolenkárom sa však odporúča, aby sa rekreovali len v rámci hotelového rezortu, kde sú ubytovaní, respektíve aby sa vyhýbali verejným plážam.

Turisti by mali zvážiť aj účasť na organizovaných alebo individuálnych výletoch po južnej časti Sinajského polostrova, do Káhiry, Alexandrie, Fajúmu a do delty Nílu. Obmedzený pohyb budete mať aj v púštnych oblastiach na západe a juhu Egypta. Na celom území krajiny sa tiež vyhýbajte demonštráciám a verejným zhromaždeniam.

Na zvýšenú opatrnosť dbajte aj v letovisku Taba Heights a na letisku v Tabe, ktoré sa nachádzajú v oblasti spravovanej armádou. Cesta z tohto letiska sa vykonáva v sprievode vojenského konvoja, preto treba dbať na pokyny delegátov a cestovnej kancelárie. Z rezortov v tejto oblasti sa neodporúča vychádzať bez delegáta alebo autorizovaného sprievodcu.

V niektorých letoviskách predstavujú riziko aj vreckári a drobní zlodeji, ktorí sa zameriavajú najmä na peňaženky a osobné cennosti. Pri pohybe mimo hotelového rezortu uprednostnite menej výstredné oblečenie a chráňte si osobné veci.

Stupeň rizika v jednotlivých krajinách podľa MZV SR

0 - Bez odporúčania

1. stupeň - Varovanie (výstraha)

2. stupeň - Zvážiť nevyhnutnosť cestovania (do určitých oblastí)

3. stupeň - Odporúčanie necestovať (do určitých oblastí)

4. stupeň - Odporúčanie opustiť krajinu

 
 

EÚ, Tunisko, Indonézia, Thajsko, Filipíny

Ministerstvo udelilo 2. rizikový stupeň aj Tunisku, kde stále pretrváva výnimočný stav. Jeho cieľom je umožniť bezpečnostným zložkám v krajine efektívne bojovať proti terorizmu. Tento stav by však nemal mať žiadny dopad na turistov. Napriek tomu je nutné dodržiavať niekoľko bezpečnostných zásad.

Potenciálne nebezpečenstvo predstavujú teroristické útoky, ktoré v minulosti prebehli aj v letoviskách a na miestach zvýšeného výskytu turistov. Dovolenkárom sa odporúča vyhýbať sa verejným zhromaždeniam a uliciam, kde sa tvoria väčšie zhluky ľudí najmä po piatkových modlitbách.

Nebezpečný môže byť aj pohyb v regiónoch na hranici s Lýbiou a Alžírskom, v oblasti národného parku Džebel eš-Šaánbí, v guvernorátoch Kasserine a Le Kef a púštnych oblastiach južne od miest El Borma a Dhehiba. Dovolenkárom sa odporúča, aby na verejnosti rešpektovali miestne tradície, necestovali po zotmení a mimo hlavných ciest.

1. rizikový stupeň platí aj v Thajsku v súvislosti s povolebnou situáciou v krajine. Ešte v marci tam prebehli parlamentné voľby, kvôli ktorým sa v krajine môžu vyskytnúť politické protesty a nepokoje. Zvážiť by ste mali aj cestovanie na Gili Islands v Indonézií, kde je po minuloročnom zemetrasení stále poškodená infraštruktúra, obmedzenie služieb a zdravotnej starostlivosti. V oblasti severného Lomboku môže byť problém s ubytovaním.

V prípade Filipín, ktoré majú rizikový stupeň 3, ministerstvo neodporúča cestovať na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a do západnej a východnej časti ostrova Mindanao. V súvislosti s potenciálnymi hrozbami teroristických útokov v Európe, majú 1. rizikový stupeň aj Francúzsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo a Belgicko.

Mapa cestovného rizika

Aj napriek tomu, aké problémy sú v niektorých krajinách na svete, dnes je cestovanie bezpečnejšie ako kedykoľvek predtým. Krajiny sú dostupnejšie a disponujeme technológiami, ktoré nám poskytujú veľké množstvo informácií a udržujú nás v kontakte so zvyškom sveta. Pred každou cestou do zahraničia je však výhodnejšie zistiť si o svojom cieli čo najviac informácií v predstihu.

V rámci bezpečnostného rizika v zahraničí je praktickou pomôckou aj interaktívna mapa cestovného rizika. Informácie a spracovanie majú na starosti experti na bezpečnosť zo spoločnosti International SOS. Mapa sa zameriava predovšetkým na zdravotné a bezpečnostné riziká. Mapuje aj úroveň bezpečnosti, respektíve mieru úmrtnosti na cestách na 100 000 obyvateľov.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok