List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 6. 2021
Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.
List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Zdroj: Shutterstock

List vlastníctva vás bude najviac zaujímať, ak riešite kúpu či predaj nehnuteľnosti. Dokáže vám dať dôležité informácie o tej-ktorej nehnuteľnosti. Nahliadnuť doň môžete aj online, ak budete potrebovať výpis, musíte navštíviť obecný úrad či poštu.

Čo nám prezrádza a na čo slúži list vlastníctva?

List vlastníctva je dokument, ktorý preukazuje vzťah vlastníka k danej nehnuteľnosti. Využijete ho najmä vtedy, ak potrebujete dokázať vlastníctvo nehnuteľnosti, no zároveň vtedy, ak budete kupovať nehnuteľnosť a budete si chcieť overiť vlastnícke pomery.

Čo obsahuje list vlastníctva (v skratke):

  • okres, obec, katastrálne územie nehnuteľnosti,
  • číslo listu vlastníctva,
  • výmera v m2, druh stavby, pozemku,
  • súpisné číslo, parcelné číslo pozemku,
  • vlastníci, podiel,
  • typ nadobudnutia,
  • záložné právo (hypotéka z banky).

V skratke to tiež znamená, že ten, kto nehnuteľnosť predáva, by mal byť uvedený aj v liste vlastníctva danej nehnuteľnosti. To, či je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom, zistíte aj rýchlym nahliadnutím do internetového katastra.

 

online kataster umožní získať informácie o vlastníkovi nehnuteľnosti

Zdroj: Katastrálny portál

Online kataster ako užitočný pomocník

Všetky potrebné informácie sú dostupné k nahliadnutiu v online katastri na stránke katasterportal.sk. Získate ich bezplatne, kedykoľvek a pohodlne z domu.

Ako sa dopracujete k požadovanej nehnuteľnosti? Vyhľadávať môžete podľa čísla listu vlastníctva, alebo podľa mena vlastníka, čísla parcely i súpisného čísla nehnuteľnosti.

Údaje sa aktualizujú každých 24 hodín, takže takmer nepretržite pracujete s veľmi čerstvými informáciami.

Na portáli mapka.gku.sk si viete pozrieť rovno aj mapové podklady z katastra nehnuteľností.

Koľko stojí výpis z listu vlastníctva?

List vlastníctva zväčša potrebujete z dvoch dôvodov - pre získanie potrebnej informácie alebo pre použitie na právne účely. Ak ho potrebujete pre informačné účely, postačí vám jednoduchý bezplatný výpis, ktorý však nie je použiteľný na právne úkony.

Výpis z listu vlastníctva vhodný pre právne úkony môžete získať aj na počkanie, jeho cena je 8 eur. Avšak takto rýchlo ho získate len na katastrálnom odbore daného Okresného úradu, čiže v mieste vášho trvalého bydliska.

Omnoho komfortnejšie je požiadať o výpis z listu vlastníctva na najbližšej pobočke Slovenskej pošty. Takýto výpis je platný 3 mesiace od doby vyhotovenia. Výpis na pošte môžete získať do 24 hodín a zaplatíte zaň tiež 8 eur. Často sa stáva, že výpis na pošte získate na počkanie, najneskôr však do jedného dňa. Na pošte stačí uviesť katastrálne územie a číslo listu vlastníctva.

Každé nové vyhotovenie výpisu na základe jednej žiadosti stojí 2 eurá. Platíte elektronickým kolkom, ktorý si viete zakúpiť priamo na pošte.

Čo robiť, ak nájdete v liste vlastníctva plombu?

Na konci listu vlastníctva sa môže nachádzať tzv. plomba alebo poznámka. Je to dôležitá informácia, ktorá vám napovie, či je nehnuteľnosť aktuálne dotknutá nejakou zmenou, prípadne na nej prebieha zápis vecného bremena.

V poznámke sa zase môžete dozvedieť informácie o vlastníkovi. Napríklad ak bola na majetok vlastníka vyhlásená likvidácia alebo sa začalo vyvlastňovacie konanie.

Ak sa na liste vlastníctva nachádza plomba, pošta ani kataster vám ho podľa zákona nesmú vydať – platí, ak nie ste vlastníkom alebo inou oprávnenou (napr. splnomocnenou) osobou.

Anketa

Preverujete pri kúpe nehnuteľnosti majiteľa cez online kataster?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+24
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok