Ako vymazať negatívne údaje z úverového registra? Deje sa to automaticky

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 5. 2019
Úverový register je listina, ktorá obsahuje kompletnú úverovú históriu občana. Nájdete v nej všetky úvery, pôžičky a hypotéky. Aj tie, o ktoré ste žiadali, no napokon nečerpali.
Ako vymazať negatívne údaje z úverového registra? Deje sa to automaticky

Zdroj: Shutterstock

Úverové registre umožňujú bankám a finančným inštitúciám nahliadať do histórie žiadateľov o nový úver. Odstránenie negatívnych záznamov prebieha automaticky. Na Slovensku existuje niekoľko úverových registrov, údaje z nich má k dispozícií väčšina bánk.

Ako sa dostanete do úverového registra

Ak využívate akýkoľvek úverový produkt, takmer určite ste evidovaní aj v niektorom z úverových registrov. Ide len o to, či máte úver alebo pôžičku v banke alebo ste dlžníkom v nebankovej inštitúcii. Samotná prítomnosť v úverovom registri nie je problém, ide len o to, či ide o pozitívny alebo negatívny záznam. Úverový register totiž zaznamenáva všetky skutočnosti – od nezaplatenia splátok načas až po samotnú žiadosť o úver.

Zoznam úverových registrov na Slovensku:

  • SRBI - Spoločný register bankových inštitúcií. Prevádzkuje ho spoločnosť Slovak Banking Credit Bureau, ktorú vlastnia tri banky: Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra Banka. Ale využívajú ho aj iné banky, spoločne až 19 finančných inštitúcií.
  • NRKI - Nebankový register klientskych informácií. Zhromažďuje informácie o právnických aj fyzických osobách a v súčasnosti má 23 členov.
  • SOLUS - Záujmové združenie právnických osôb, ktoré zoskupuje fyzické osoby, nie podnikateľov ani firmy.
  • CRIF - Univerzálny register, z ktorého dlžníci pochádzajú aj z bánk aj rôznych nebankoviek.
  • CERD - Centrálny register dlžníkov. Možno ho považovať aj za najmenej obľúbený medzi občanmi. Obsahuje totiž informácie o úveroch z bánk aj nebankoviek. Ide zatiaľ o najväčší národný a medzinárodný informačný systém.
 

Ako získate negatívny záznam v úverovom registri

Negatívny záznam v úverovom registri môžete získať viacerými spôsobmi. Niekoľkodňové omeškanie splátky, nepovolené prečerpanie na účte, nesplácanie úveru či hypotéky alebo ručenie na úvere niekomu ďalšiemu, kto neplní svoje záväzky.

Ak chcete vedieť, či máte negatívnu informáciu vo svojom úverovom registri, jednoducho požiadajte o výpis z úverového registra.

Negatívny záznam zmažú automaticky, môžete ich posúriť

Ak meškáte so splátkou hypotéky alebo úveru, prípadne nie ste schopní splácať, to ešte neznamená, že máte na krku neriešiteľný problém. Vždy to závisí od konkrétnej ponuky a konkrétnej banky. Všeobecné pravidlo hovorí, že údaje o finančnom produkte sa automaticky mažú po 5 rokoch od ukončenia splácania finančného produktu.

Pri zaplatení svojich záväzkov môžete požiadať o aktualizáciu údajov, avšak zmazanie negatívneho záznamu závisí najmä od veriteľa, voči ktorému ste sa „previnili“. SRBI a NRKI, čo sú dva najvýznamnejšie úverové registre, uchovávajú informácie až po dobu 5 rokov.

Pri žiadosti o nový úver častokrát pomôže, keď banke odhalíte svoju aktuálnu finančnú situáciu a dostatočne odôvodnite predošlé priestupky.

Najradikálnejšou možnosťou je oddlženie, resp. vyhlásenie osobného bankrotu. V takom prípade však budete mať problém získať nový úver.

Ako poslať žiadosť o výmaz z registra

Ak máte všetko splatené a napriek tomu ste stále vedený ako dlžník, môžete inštitúciu upozorniť písomne. Je potrebné poslať žiadosť o vymazanie údajov z registra, ktorá musí obsahovať váš notársky overený podpis. Ak máte všetky úvery riadne splatené, požiadať môžete prevádzkovateľa registra kedykoľvek o vymazanie, aby ste nemali problémy s dlhom, ktorý vlastne už ani neexistuje.

Urýchliť to celé môžete aj tým, že sa odvoláte na ochranu osobných údajov. Rozviazaním zmluvného vzťahu s poskytovateľom úveru automaticky prestáva platiť aj súhlas so spracovaním osobných údajov, ktoré sa do registra vkladajú. Odvolaním súhlasu o spracovaní osobných údajov sa výrazne urýchli zmazanie negatívneho záznamu v registri.

Aj tak však platí, že niektoré registre majú čas až 3 roky na výmaz z úverového registra. Ak tak neurobia ani po tomto čase, môžete sa obrátiť na Úrad pre ochranu osobných údajov.

Zdroj fotografia: Pixabay.com

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+19
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok