Podnikateľ na materskej: Čo sa oplatí a čo nie?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 28. 5. 2019
Ak sa rozhodne podnikateľ pre dieťa, platia pre neho úplne iné pravidlá ako pre zamestnanca. Nemá nárok na materskú dovolenku, ale materské sa mu oplatí dvakrát.
Podnikateľ na materskej: Čo sa oplatí a čo nie?

Zdroj: Shutterstock

Živnostník nemá nárok na materskú dovolenku

Materská dovolenka platí pre ženy aj mužov, ale iba v prípade, že sú zamestnancami. Živnostník nemá nárok na klasickú dovolenku a teda nemá nárok ani na trojročnú materskú dovolenku v práci. SZČO žiadneho zamestnávateľa nemá. Takže mu dovolenku nemá oficiálne kto udeliť. Na druhej strane môže podnikateľ ostať s dieťaťom doma ľubovoľne dlho. Pol roka alebo aj päť rokov. Záleží len na ňom, koľko voľna si sám udelí.

Právo na materskú dávku má aj živnostník

Hoci SZČO nemá nárok na nejaké garantované voľno, aj jemu vzniká nárok na materské. Nie však automaticky. Ak chce poberať materské, musí splniť niekoľko podmienok. Musí byť v deň začatia poberania materského nemocensky poistený, alebo byť v ochrannej lehote po skončení nemocenského poistenia, pričom poistenie musí trvať najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch. V prípade SZČO je ďalšou podmienkou absencia dlhov na poistnom voči Sociálnej poisťovni počas piatich rokov. Toleruje sa iba nedoplatok, ktorý nepresiahne výšku 5 eur.

 

Ako vysoké je materské pre podnikateľa?

V prípade živnostníka a zamestnanca sa výška materského nijako nelíši. Ide o 75 % denného vymeriavacieho základu. Tu je však často rozdiel medzi zamestnancom a podnikateľom. SZČO obvykle svoje výdavky optimalizuje, čím znižuje svoj vymeriavací základ. Preto sa pri plánovaní odchodu na materskú oplatí neznižovať príliš daň a radšej zvýšiť vymeriavací základ.

Pretože spravidla je rozhodujúcim obdobím na zistenie denného vymeriavacieho základu predchádzajúci kalendárny rok. Prílišnou optimalizáciou sa tak môžete pripraviť o financie, ktoré by vám boli vyplácané počas 34 týždňov v podobe materského. Je preto vhodné pri plánovaní rodičovstva plánovať aj výšku materského, ktorú môže podnikateľ ovplyvniť viac ako zamestnanec. Maximálne materské pre rok 2019 je však v sume 1 458,50 eur.

Čo ak nemáte nárok na materské?

Ak z niektorého dôvodu nesplníte nárok na materské, automaticky môžete požiadať o vyplácanie rodičovského príspevku, na ktorý máte nárok v každom prípade. Tento príspevok vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a zabezpečíte si ho vyplnením žiadosti od mesiaca, v ktorom sa dieťa narodilo a dostávať ho budete do troch rokov veku. Od januára 2019 je jeho výška 220,70 eur. Výška tohto príspevku je stanovená štátom a nemá na ňu vplyv vymeriavací základ podnikateľa.

Podnikať môžete aj popri materskom aj rodičovskom

SZČO nemá žiadne obmedzenia v podnikaní. Podnikanie nemusí vôbec prerušiť a nezáleží ani na výške jeho príjmu. Môže poberať materské a zároveň podnikať rovnako ako dovtedy, bez toho, aby musel prerušiť alebo pozastaviť živnosť. Tak isto od roku 2011 má nárok aj na poberanie rodičovského príspevku pri súčasnom príjme z podnikania.

Ak si napríklad otec podnikateľ chce uplatniť materské, matka nemusí ísť do práce. Musí jedine požiadať Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o odobratie rodičovského príspevku z dôvodu, že si chce otec uplatniť materské. Rodičovská dovolenka jej však môže trvať naďalej až do troch rokov veku dieťaťa. To je výhodné najmä vtedy, ak si otec podnikateľ uplatní materské, ale zároveň podniká a nemusí platiť odvody.

Odvody počas materskej a rodičovskej dávky

Výhodou, ktorú má podnikateľ počas starostlivosti o dieťa je práve odpustenie odvodov. Teda finančnú situáciu si zlepší dvakrát. Počas poberania materského je podnikateľ oslobodený od povinnosti platiť odvody do Sociálnej poisťovne a rovnako v čase poberania materského nemusíte do zdravotnej poisťovne platiť minimálny mesačný preddavok v tohtoročnej sume 66,78 eura.

Čiže len na odvodoch podnikateľ ušetrí v roku 2019 minimálne 66,78 eura na zdravotnom poistení a 158,11 eura na sociálnom poistení, plus dostáva materské a môže mať plný príjem z podnikania. Povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne sa však obnoví po skončení poberania materskej dávky.

Podnikateľ, ktorý poberá rodičovský príspevok už odvody do Sociálnej poisťovne platiť musí. V takom prípade už pre neho platia rovnaké pravidlá, ako keby rodičovský príspevok nepoberal. Čo sa týka zdravotnej poisťovne, tam ostávajú pre živnostníka rovnaké pravidlá ako počas poberania materského.

Anketa

Čerpali ste už nejaké dávky?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok