Do Chorvátska autom, vlakom, autobusom alebo lietadlom: čo je najvýhodnejšie?

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 6. 2019
Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších destinácií Slovákov. Hovorí o tom takmer pol milióna návštevníkov z našej krajiny každý rok. Mnohí z nich cestujú do Chorvátska autom a nedajú na to dopustiť. Spôsobov, ako cestovať poznáme viacero, ide najmä o komfort, cenu i o to, či cestujete s deťmi.
Do Chorvátska autom, vlakom, autobusom alebo lietadlom: čo je najvýhodnejšie?

Zdroj: Shutterstock

Každý spôsob cestovania má svoje výhody i nevýhody. To platí aj o ceste do Chorvátska autom, vlakom, autobusom či lietadlom. Auto vám dáva voľnosť, autobus či vlak môžu vyjsť veľmi lacno, lietadlo zase pôsobí najkomfortnejšie. Porovnali sme aktuálne možnosti a prinášame pohľad, ako sa dá lacno dostať do Chorvátska. Možno vám to pomôže spraviť rozhodnutie o ceste na dovolenku.

Autom do Chorvátska – výhody a nevýhody

Možnosť kedykoľvek zastaviť, cestovať mimo najväčších zápch v noci či spraviť si niekoľko zastávok a spoznať počas cesty aj ďalšie miesta. Vďaka výbornému diaľničnému spojeniu medzi Slovenskom a Jadranom je cestovanie na dovolenku do Chorvátska často veľmi príťažlivé. Napokon, auto je prostriedok, ktorý vás dopraví spred vášho domu či bytovky až po váš apartmán v Chorvátsku a to je obrovská výhoda.

Podľa toho, do ktorej časti sa chystáte – vyberáte aj vhodnú cestu. Je pritom jedno, či cestujete z Bratislavy, či zo stredného alebo východného Slovenska. Vždy sa dá vybrať rýchly variant alebo ten ekonomicky prijateľnejší.

Ak idete zo západu, najrýchlejšia cesta do Chorvátska vedie cez rakúsku diaľnicu A1, Slovinsko a potom v závislosti od toho, či idete na Istriu alebo opačným smerom pokračujete po chorvátskej diaľnici. Veľmi obľúbená je aj cesta cez Maďarsko, ktoré tiež disponuje stovkami kilometrov diaľnic a využívajú ju najmä cestujúci zo stredného a východného Slovenska, avšak aj západ. Oproti rakúsko-slovinskej kombinácii vychádza lacnejšie – neplatíte drahú diaľničnú známku v Slovinsku a je to kratšie – za cenu toho, že párkrát opustíte diaľnicu.

Najlacnejšie vás vyjde cesta autom vtedy, ak dokážete zaplniť svoje auto plným počtom posádky a zdieľať tak svoje náklady na pohonné hmoty. Taktiež sa vám oplatí sledovať ceny pohonných hmôt a tankovať napríklad v Rakúsku, prípadne mimo diaľničných úsekov, ktoré ponúkajú často veľmi predražený benzín či naftu.

Nevýhodou cestovania do Chorvátska autom je, že cesta môže trvať pomerne dlho a môže sa neočakávane predĺžiť kvôli krízovým situáciám na ceste. Tradičným zápcham v kritických úsekoch diaľnic a hraničných prechodoch sa viete pohodlne vyhnúť cestou v noci – v takom prípade by ste však mali cestovať minimálne s jedným ďalším šoférom, ktorý vás vystrieda – prípadne po ceste pravidelne oddychovať či využiť pauzy na spánok.

Cesta autom do Chorvátska vyjde auto s benzínovým motorom a po započítaní diaľničných známok približne 100 eur (spiatočne). S dieselovým autom môžete ušetriť 20 až 30 eur. Je to však veľmi závislé od toho, ako ďaleko sa chystáte a či využijete po celej trase aj diaľničné úseky alebo pôjdete po „starej ceste.“

 

Vlakom do Chorvátska – výhody a nevýhody

Áno. Do Chorvátska sa dostanete z našich končín pohodlne aj vlakom. Prostredníctvom spiatočného cestovného lístka CityStar ponúka ZSSK možnosť cestovať do Chorvátska lacnejšie. Najvyhľadávanejšie a najzaujímavejšie sú z pohľadu slovenských cestovateľov tri vlakové zastávky – Rijeka, Záhreb a Split.

Počas cesty vlakom je však vždy potrebné aspoň 2-krát prestupovať (buď vo Viedni alebo v Budapešti), čo môže mnohých odradiť. Cesta môže v závislosti od výberu trate trvať od 8 do 16 hodín. Treba si však uvedomiť, že vlak vás nezavezie do finálnej destinácie a ďalej budete musieť pokračovať ďalšou hromadnou dopravou, prípadne si požičať auto, prípadne vás príde vyzdvihnúť hotelová služba alebo si objednáte privátny transfer.

Lístok na vlak vás na spomínaných trasách vyjde od 90 do 170 eur spiatočne. Ak ste študent alebo cestujete vo väčšom počte osôb, môžete získať zľavnený lístok.

Autobusom do Chorvátska – výhody a nevýhody

Cestovanie autobusom do Chorvátska je o niečo rýchlejšie ako vlakom, avšak aj menej komfortné. Cestu autobusom ponúka hneď niekoľko renomovaných prepravných spoločností a cestovných kancelárií. Spomenieme najznámejšie: Regiojet, FIFO, Globtour, Flixbus.

S Regiojetom sa do Chorvátska z našich končín dostanete do 9 destinácií – Zadar, Sukošan, Biograd, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir a Split. Linky premávajú 2-krát týždenne vždy v piatok zo Slovenska s príchodom do Chorvátska v sobotu.

Cena spiatočného lístka sa pohybuje od 90 eur. Lístky kúpite online v rezervačnom systéme, cez mobilnú aplikáciu, na predajných miestach RegioJetu a STUDENT AGENCY alebo u zmluvných predajcov. Cesta do Chorvátska prebieha aj so servisom od stevardky a multimediálnou zábavou. Samozrejmosťou je napájanie mobilných zariadení do elektrickej zásuvky, pripojenie na internet či pitný režim.

CK FIFO ponúka sezónne autobusové linky do Chorvátska. Odjazd je spravidla vždy v piatok a do svojej destinácie zväčša dorazíte v sobotu na obed. Autobus naspäť smeruje hneď v sobotu, takže na dovolenke môžete zostať jeden, dva, tri aj štyri týždne. Spiatočný lístok kúpite od 109 eur a výhodou je, že nástupné miesta nájdete v mestách po celom Slovensku. CK FIFO vás zavezie do 10 destinácií – Privlaka, Sv. Filip i Jakov, Biograd Na Moru, Vodice, Omiš, Baška Voda, Baško Polje, Makarska, Tučepi a Podgora.

CK Globtour zabezpečuje autobusové linky vo veľmi podobnom nastavení ako spomínaná CK FIFO. Ponúka však ďaleko viac nástupných miest, no najmä konečných destinácií (až 30). Cena sa odvíja od vzdialenosti, ktorú absolvujete – cena od 95 eur vyššie.

Ponuka spoločnosti Flixbus je podobná ako v prípade Student agency. Ponúka možnosť cestovať do mnohých chorvátskych destinácií s komfortnými službami na palube. Autobusový dopravca FlixBus spája väčšie mestá s Chorvátskom. Autobusy z nášho smeru ešte často zastavujú v Budapešti, kde absolvujete prestup do ďalšieho autobusu smerujúceho do konečnej destinácie. Spiatočný lístok do Záhrebu môže vyjsť aj 40 eur.

Lietadlom do Chorvátska – výhody a nevýhody

Už ste cestovali na Jadran letecky? Z našich končín sa tam možno dostať vďaka priamemu leteckému spojeniu z Viedne. Priamy let do Záhrebu, Splitu či Dubrovníka zabezpečujú letecké spoločnosti Croatia Airlines a Austrian Airlines a trvá približne hodinu. Najlacnejšie letenky do Chorvátska rezervujete cez vyhľadávače lacných leteniek.

Najväčšie a najrušnejšie chorvátske letisko sa nachádza v hlavnom meste Záhreb. Leží 10 kilometrov juhovýchodne od hlavnej stanice v Záhrebe. Základňu tu má práve letecká spoločnosť Croatia Airlines.

Cesta do Chorvátska lietadlom je považovaná za najkomfortnejšiu a najrýchlejšiu. Má však aj niekoľko objektívnych nevýhod. Cena leteniek je často násobne vyššia v porovnaní s autobusom, vlakom či autom - spiatočné letenky na letnú sezónu rezervujete od 150 eur spiatočne.

Je však potrebné myslieť aj na to, že z letiska je potrebné sa dopraviť do finálnej destinácie. Ďalej budete musieť pokračovať hromadnou dopravou, prípadne si požičať auto, prípadne vás príde vyzdvihnúť hotelová služba alebo si objednáte privátny transfer.

Ak kúpite letenku v predstihu, dokážete ušetriť desiatky eur.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ako cestujete na dovolenku do Chorvátska?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok