Dovolenka bez komplikácii: na čo si dať pozor pred odletom?

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 6. 2019
Popri vybavovaní bežných záležitostí sa pred dovolenkou môže stať, že zabudneme na niečo podstatné. V našom článku vám prinášame zoznam vecí, na ktoré by ste rozhodne zabudnúť nemali.
Dovolenka bez komplikácii: na čo si dať pozor pred odletom?

Zdroj: Shutterstock

S blížiacim sa termínom dovolenky nám v hlave víri množstvo úloh, ktoré je potrebné vybaviť ešte pred odchodom. V práci je potrebné dokončiť projekt, nakúpiť potraviny na cestu, plavky, opaľovacie krémy, zabezpečiť stráženie pre domáceho miláčika. Popri vybavovaní bežných záležitostí sa môže stať, že zabudneme na niečo podstatné. V našom článku vám prinášame zoznam vecí, na ktoré by ste rozhodne zabudnúť nemali.

Bez dokladov ani na krok

To, že máme doklady so sebou v peňaženke je pre nás už rutinnou záležitosťou. Zvykli sme si aj na to, že v rámci EÚ cestujeme len s občianskym preukazom. Preto nám otázka dokladov môže pripadať ako banálna záležitosť. Avšak práve neplatné doklady vám môžu na dovolenke spôsobiť nemalé problémy.

V niektorých prípadoch vám môžu úplne znemožniť odcestovanie. Jedná sa najmä o cestovanie do krajín, do ktorých potrebujete cestovný pas. Niektoré požadujú, aby váš pas bol platný aj pol roka po plánovanom návrate domov. Dieťa do 15 rokov veku musí mať cestovný pas so sebou vždy, keď opúšťa územie Slovenska.

Skontrolujte si tiež platnosť svojho vodičského preukazu a poistenia. Vodičský preukaz, ktorý je vydaný v členskej krajine EÚ je platný v rámci celej EÚ. Ak cestujete do krajiny mimo EÚ, preverte si, za akých podmienok môžete v danej krajine viesť motorové vozidlo. Budete potrebovať medzinárodný vodičský preukaz.

Rýchly pomocník pred odletom na dovolenku (na tieto veci špeciálne pozor):

  • neplatný cestovný pas,
  • nedostatočná dĺžka platnosti cestovného pasu,
  • zabudnutý pas v kopírke a pri sebe len kópia pasu - neprípustné,
  • rôzne priezvisko ženy pred svadbou a po svadbe - problém s letenkou,
  • pomýlenie si linky a času odletu,
  • neskorý príchod ku nástupnej bráne na letisku - aspoň 2 hodiny pred odletom príchod na letisko,
  • zakázané predmety v batožine.
 

Poistenie vybavíte aj na poslednú chvíľu

Na dovolenku si určite so sebou vezmite aj európsky preukaz zdravotného poistenia. Vo svojej zdravotnej poisťovni by ste ho mali dostať zadarmo.

A či už cestujete v rámci EÚ, kde platí už spomínaný európsky zdravotný preukaz alebo do krajiny mimo EÚ, cestovné poistenie by malo byť samozrejmosťou.

Pred dovolenkou ste určite pozitívne naladení a nepripúšťate si, že by sa práve vám mohlo niečo stať. Nepríjemná udalosť vás však môže zastihnúť kedykoľvek a pokiaľ sa chystáte dovolenku stráviť aktívne, riziko je ešte väčšie.

Informujte sa preto podľa vašich preferencií ohľadne cestovného poistenia, nápomocný vám môže byť aj náš článok, kde prinášame výber niekoľkých výhodných poistení na aktuálnu sezónu 2019. Určite sa oplatí poistenie liečebných nákladov, ktoré vám môže ušetriť nemalé peniaze za ošetrenie u lekára, transfery, či pobyt v nemocnici. V rámci doplnkového poistenia si môžete poistiť batožinu, zodpovednosť za škodu a dokonca aj vašu opustenú domácnosť.

Takáto poistka nezahŕňa úrazové poistenie pre adrenalínové športy, preto ak sa chystáte na adrenalínový dovolenkový zážitok, úrazové poistenie je nevyhnutnosťou.

Finančná rezerva a kreditná karta

Ak si vytvoríte na dovolenku finančnú rezervu, ktorú budete môcť použiť na nečakané výdavky ako sú pokuty, poplatky, straty ale aj krádeže, bude sa vám cestovať oveľa pokojnejšie. V dnešnej dobe nie je potrebné mať so sebou množstvo bankoviek schovaných v ponožke na dne kufra, ideálne je disponovať finančnými prostriedkami na karte.

A akú kartu si so sebou vziať? Bankári odporúčajú mať na dovolenke dve karty - jednu kreditnú a jednu debetnú. Oba typy kariet v sebe nesú niekoľko výhod, ktoré na dovolenke určite radi využijete.

Na úvod vám poradíme nosiť karty oddelene, v prípade straty alebo krádeže jednej karty vám stále ostáva tá druhá.

Pri výberoch z bankomatov oceníte debetnú kartu, keďže výbery z kreditnej karty bývajú za vyššie poplatky. Pri platbách u obchodníkov, na hoteloch, či v požičovniach áut odporúčame používať kreditnú kartu. Niektoré hotely a obchodníci, najmä napr. v USA, umožňujú platby výhradne embosovanou kreditnou kartou (karta, na ktorej je vystupujúcimi písmenkami uvedené vaše meno). Ak embosovanú kartu nevlastníte, môžete o ňu za poplatok požiadať vo svojej banke.

Svoje karty používajte v súlade so zásadami bezpečnosti, aby ste predišli zneužitiu údajov.

Myslite aj na svoje zdravie

Súčasťou vašej cestovnej batožiny by mala byť aj malá lekárnička, obsahujúca základné liečivá „prvej pomoci“. Určite oceníte, ak budete mať v nečakanej situácii po ruke lieky proti horúčke, na hnačku, na žalúdočné ťažkosti, prípadne kvapky do očí a uší. Najmä ak cestujete s deťmi, nemali by vo vašej výbave tieto základné liečivá chýbať.

Ak pravidelne užívate lieky na predpis, je tiež vhodné skontrolovať si zásoby a zájsť pred odchodom k lekárovi pre predpisy. Recepty predpísané lekárom sú platné v rámci celej EÚ. Myslite však na to, že daný liek nemusí byť práve dostupný vo vašej destinácii, prípade môže mať v krajine iný názov. Preto odporúčame vybrať recepty ešte na Slovensku a to najmä v prípade, ak cestujete mimo krajín EÚ, v ktorých sa k svojmu lieku dostanete len veľmi ťažko.

Ak je vašou cieľovou destináciou exotika, informujte sa určite o potrebe očkovania, o aktuálnej epidemiologickej situácii a taktiež o hygienických podmienkach.

Cestujete autom? Myslite na bezpečnosť

Vaše auto už dlhú dobu jazdí bezchybne, len nedávno ste menili olej, dolievali vodu do ostrekovačov. Keďže zvláda každodennú jazdu po okolí, pár tisíc kilometrov do Chorvátska mu určite neublíži.

To je síce pravda, avšak každoročne je až okolo tisícky vodičov odkázaných na urgentnú pomoc na cestách a to nielen z dôvodu dopravnej nehody.

Aby ste sa počas cestovania vyhli nečakaným problémom s autom, nájdite si pred odchodom na dovolenku čas na dôkladnú servisnú prehliadku.

A čo skontrolovať? Svoju pozornosť upriamte najmä na brzdy, stav brzdovej kvapaliny, chladiacu kvapalinu a pouvažujte aj nad vyčistením a dezinfekciou klimatizácie.

Pneumatiky vás budú viezť plne naložených niekoľko hodín, preto skontrolujte ich výšku a nahustenie.

Prekontrolujte, či máte kompletnú povinnú výbavu, počnúc reflexnými vestami, ktoré sú povinné vo všetkých krajinách EÚ, lekárničkou, končiac rezervou a rezervným množstvom paliva.

Nechajte si tiež skontrolovať podvozok auta, čapy, tlmiče a správnu geometriu kolies.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Kam sa chystáte na letnú dovolenku tento rok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok