Všetko, čo potrebujete vedieť o systéme eKasa

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 6. 6. 2019
Systém eKasa funguje v ostrej prevádzke pre nových podnikateľov a dobrovoľníkov už od začiatku apríla. Od 1. júla 2019 musia byť v systéme povinne pripojení už všetci podnikatelia s registračnou pokladnicou.
Všetko, čo potrebujete vedieť o systéme eKasa

Zdroj: Shutterstock

Aktualizované 27.6.2019, 9:26

Proti daňovým podvodom

Systém eKasa je jedným z ďalších opatrení a súčasťou akčných plánov Finančnej správy Slovenskej republiky na boj proti daňovým podvodom„Vďaka nim (akčným plánom, poz. redakcie) sme znížili daňovú medzeru zo 41 % na 26 % a do štátnej pokladnice priniesli viac o približne 3,7 mld. eur," píše Finančná správa na svojich stránkach.

eKasa má predovšetkým zahatať, respektíve aspoň znížiť daňové medzery na DPH v hotelových, reštauračných a kaviarenských sektoroch. Elektronická registračná pokladňa sa zmení na online registračnú pokladňu. Už nejakú dobu funguje aj virtuálna registračná pokladňa, ktorá sa tiež automaticky stane online registračnou pokladnicou. Obe zariadenia musia byť povinne pripojené v systéme eKasa.

 

eKasu schválil parlament

Systém eKasa, respektíve zákon o tomto systéme schválil slovenský parlament ešte v decembri minulého roka. Cieľom je priame online prepojenie všetkých registračných pokladníc s Finančnou správou a už spomínaný boj proti daňovým únikom. Všetky údaje z pokladnice sa budú posielať priamo do systému eKasa a tiež ukladať na chránené dátové úložisko.

Ostrá prevádzka bola spustená už na začiatku apríla 2019, kedy sa do nej povinne museli prihlasovať len novovzniknuté podnikateľské subjekty. Ako informovala ČTK, hovorkyňa Finančnej správy SR Ivana Skokanová potvrdila, že systém bol do prevádzky spustený úspešne. Od 1. júla 2019 musia byť na systém celoplošne napojení aj ostatní podnikatelia, ktorých sa týka povinnosť elektronicky evidovať svoje tržby.

Povinnosť sa nevzťahuje na služby, ktoré nie sú uvedené v prílohe č. 1 zákona 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ďalej na poskytovanie služieb fyzickou osobou s ŤZP, prevádzok vo vysokohorských zariadeniach bez cestnej komunikácie a verejného rozvodu elektrickej siete, služby v rámci praktického vyučovania žiakov a poskytovanie služieb pomocou predajných automatov.

Do konca júna sa pripojí do systému eKasa zhruba 200 000 registračných pokladníc, z ktorých podnikatelia museli až doteraz evidovať tržby niekoľko rokov. Registračné pokladnice neboli napojené na žiadny systém a údaje si ukladali len do svojej pamäte. Daňové kontroly odhalili viacero prípadov, kedy sa s registračnou pokladnicou manipulovalo s cieľom znížiť si daňovú povinnosť.

Prevádzka bez internetu

eKasa funguje na princípe online prepojenia podnikateľa na Finančnú správu SR. Z tohto hľadiska je teda nutné byť pripojený na internet. Pred zavedením tejto novinky sa však počítalo aj s tým, že niektoré prevádzky sa nachádzajú v miestach bez prístupu na internetovú sieť. Podnikateľom v takejto situácii udelili možnosť takzvaného povolenia odkladu.

Podnikateľ však musí dokázať, že prevádzka nemá prístup k internetovému signálu a bezodkladne podať žiadosť o povolenie odkladu zasielania údajov do systému eKasa. Daňový úrad následne schváli alebo zamietne takúto žiadosť. V prípade schválenia bude vaša evidencia fungovať tak, že všetky tržby sa budú ukladať do dátovej správy registračnej pokladnice. Následne má podnikateľ 30 dní na dodatočné zaslanie tržieb do eKasy.

Virtuálna registračná pokladňa

Virtuálna registračná pokladnica je bezplatná aplikácia Finančnej správy SR, ktorá je už dávnejšie v prevádzke. Keďže ide o aplikáciu, môže byť nainštalovaná v notebooku, stolnom počítači, tablete alebo aj v smartfóne. Tento typ registračnej pokladnice využívajú hlavne malý podnikatelia, pre ktorých je aj vhodná.

Ako sme už spomenuli, virtuálna pokladnica spĺňa podmienky stanovené schváleným zákonom a automaticky sa stane online registračnou pokladnicou. Podnikateľov, ktorí používajú virtuálnu registračnú pokladnicu teda nečaká žiadna zmena, ak už sú na eKasu úspešne napojení.

Elektronická vs. online registračná pokladnica

O niečo zložitejšie to budú mať podnikatelia, ktorí majú takzvané elektronické registračné pokladnice. Budú sa musieť rozhodnúť medzi niekoľkými možnosťami úspešného pripojenia do systému eKasa. Prvou možnosťou je modifikácia doteraz používanej elektronickej pokladnice, ak spĺňa technické požiadavky definované zákonom, na online registračnú pokladnicu.

Ďalšou možnosťou je, že si zaobstarajú novú online registračnú pokladňu, prípadne sa rozhodnú používať virtuálnu registračnú pokladnicu. Podnikateľ ďalej musí požiadať daňový úrad o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient prostredníctvom elektronického formulára. Daňový úrad prideľuje kód pokladnice eKasa klient každej pokladni, ktorá je na prevádzke.

Pokuty budú vysoké

V súvislosti s prechodom na nový systém sa môžu udeľovať aj vysoké pokuty. Ak si podnikateľ nesplní povinnosť a nestihne sa pripojiť do systému eKasa do konca júna, hrozí mu pokuta od 330 až do 3 330 eur. Sankcie od 50 do 330 eur hrozia aj podnikateľom, na ktorých sa povinnosť pripojenia do eKasy nevzťahuje. Tí sú povinní na každom svojom predajnom mieste sprístupniť oznámenie, že nie sú podľa zákona povinní používať elektronickú registračnú pokladnicu alebo pokladnicu eKasa.

Pokuta do 3 330 eur hrozí aj vtedy, ak pokladničné bločky nebudú obsahovať povinné údaje definované zákonom. Pri neoprávnených zásahoch do údajov, dátovej správy, prípadne inom neoprávnenom manipulovaní s elektronickou registračnou pokladnicou alebo pokladnicou eKasa, hrozí podnikateľovi pokuta od 4 000 do 20 000 eur.

Odklad do konca roka

Vláda na poslednú chvíľu schválila návrh zákona, ktorým sa podnikateľom de facto odkladá povinné používanie eKasy do 31. decembra 2019. Dôvodom sú hlavne problémy niektorých výrobcov a distribútorov, ktorí nezískali certifikáciu od Finančnej správy. Navyše, na trhu je nedostatok týchto pokladníc a problematické je aj ich napojenie na softvéry.

Dátum pre povinné používanie eKasy v podstate ostáva rovnaký, podnikatelia však ešte nemusia eKasu používať do konca roka a nebudú pokutovaní, ak do 31. júna 2019 požiadali aspoň o pridelenie kódu do systému eKasy. Výnimka sa netýka podnikateľov, ktorí používajú virtuálnu registračnú pokladnicu. S jej pripojením do systému problémy nie sú.

Ak podnikateľ splnil tieto podmienky, vyhne sa pokute a môže používať klasickú registračnú pokladnicu ešte do konca roka. Ostatní podnikatelia, ktorí si túto povinnosť nesplnili, budú pokutovaní podľa pôvodného znenia zákona.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok