Do Talianska autom, vlakom, autobusom alebo lietadlom: čo sa oplatí najviac?

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 6. 2019
Taliansko je dlhé roky zárukou kvalitnej dovolenky pri mori i vo vnútrozemí. Má hory, vínne oblasti, slnečné pláže i ostrovy. Ako ale cestovať do Talianska čo najlacnejšie? Spôsobov je mnoho, preto sme ich porovnali.
Do Talianska autom, vlakom, autobusom alebo lietadlom: čo sa oplatí najviac?

Zdroj: Shutterstock

Mnohí slovenskí dovolenkári cestujú do Talianska autom, veľká časť sa presúva autobusmi a vlakmi a ďalšou veľkou skupinou sú leteckí dovolenkári. Auto vám dáva voľnosť, autobus či vlak môžu vyjsť veľmi lacno, lietadlo zase pôsobí najkomfortnejšie. Porovnali sme aktuálne možnosti a prinášame pohľad, ako sa dá lacno dostať do Talianska. Možno vám to pomôže spraviť lepšie rozhodnutie o ceste na dovolenku.

Autom do Talianska – výhody a nevýhody

Medzi najväčšie výhody cestovania autom na dovolenku je nezávislosť a sloboda v rozhodovaní, kedy cestovať, kde všade sa cestou zastaviť a možnosť odviezť sa priamo z vášho bydliska až do hotela či apartmánu pri mori. Talianske diaľnice sú na veľmi vysokej úrovni, takmer do všetkých dovolenkových destinácií sa dostanete pohodlne, napojením sa na rakúsku diaľnicu A1. Vďaka autu môžete spoznávať krajinu na vlastnú päsť. 

Skontrolujte si ceny diaľničných poplatkov. Ak berieme do úvahy, že idete osobným vozidlom a chcete stráviť v Taliansku 1 až 10 dní:

  • 10-dňová slovenská diaľničná známka stojí 10 eur
  • 10-dňová rakúska diaľničná známka stojí 9,20 eur
  • Mýto za prejazdy zvláštnych úsekov: poplatky za Tauernské tunely medzi Salzburgom a Villachom - tzv. A10 Tauern Katschberg (11 eur) a prejazd cez Brenner - tzv. A13 Brenner (9,50 eur). Ceny sú za 1 jednosmerný prejazd
  • Talianske mýto v závislosti od dĺžky trasy: najmenej 11 eur, najviac 71 eur za jednosmernú jazdu. Výška diaľničného poplatku v tejto krajine je 5 až 7 eur za prejazd 100 kilometrov diaľnic.

Cesta autom do Talianska vyjde auto s benzínovým motorom a po započítaní diaľničných známok približne 120 eur (spiatočne). S dieselovým autom môžete ušetriť 20 až 30 eur. Je to však veľmi závislé od toho, ako ďaleko sa chystáte a či využijete po celej trase aj diaľničné úseky alebo pôjdete po „starej ceste.“ Talianske diaľničné mýto je jedno z najdrahších v Európe.

 

Na čo dať pozor pred cestou autom do Talianska

  • Pred cestou na dovolenku absolvujte dôkladnú kontrolu technického stavu vozidla, skontrolujte najmä stav kvapalín, hustotu pneumatík a funkčnosť klimatizácie - opravy auta v Taliansku môžu vyjsť stovky eur a vyžadujú veľa času.
  • V letných mesiacoch sa neodporúča cestovať počas víkendov, pokiaľ je to možné cestujte v noci a cez týždeň.
  • Na diaľnici je v prípade nehody zakázaný súkromný odťah. Treba zavolať službu na to určenú.
  • V Taliansku je tolerancia na alkohol v krvi. Do 0,5 promile môžete pokojne šoférovať. Nad túto hranicu si ale koledujete o väzenie v trvaní 3 mesiacov až 1 roka.

Najlacnejšie vás vyjde cesta autom vtedy, ak viete zaplniť svoje auto plným počtom posádky a zdieľať tak svoje náklady na pohonné hmoty. Taktiež sa vám oplatí sledovať ceny pohonných hmôt a tankovať napríklad v Rakúsku, prípadne mimo diaľničných úsekov, ktoré ponúkajú často veľmi predražený benzín či naftu.

Cesta až k moru (mimo Benátok a severu) môže trvať dlho a môže sa neočakávane predĺžiť kvôli krízovým situáciám na ceste. Tradičným zápcham v kritických úsekoch diaľnic a hraničných prechodoch sa viete pohodlne vyhnúť cestou v noci – v takom prípade by ste však mali cestovať minimálne s jedným ďalším šoférom, ktorý vás vystrieda – prípadne po ceste pravidelne oddychovať či využiť pauzy na spánok.

Vlakom do Talianska – výhody a nevýhody

Cesta vlakom do Talianska môže byť z našich končín pomerne komfortná a bude vás to stáť približne toľko, ako cesta diaľkovým autobusom, ktorý toho komfortu ponúka o čosi menej.

Nevýhodou môže byť fakt, že zo Slovenska priamo do Talianska nejazdí žiaden vlak, takže najideálnejší spôsob je cestovať s prestupom vo Viedni alebo v Budapešti. Cesta do Benátok napríklad môže trvať od 13 do 21 hodín vlakom z Bratislavy. Alebo napríklad do Milána môže trvať cesta vlakom z Viedne od 11 do 14 hodín. Ceny sa pohybujú od 100 eur vyššie.

Ak ste si teraz povedali, že sa to asi kvôli času a financiám až tak neoplatí, dodáme informáciu, že do obľúbených dovolenkových destinácií na juhu Talianska sa z našich končín vlakom nedostanete vôbec. V tomto má autobusová a letecká doprava nespornú výhodu.

Autobusom do Talianska – výhody a nevýhody

Preprava do Talianska autobusom už nie je tak nudná ako kedysi, k dispozícii sú viaceré spoločnosti s moderne vybavenými autobusmi: Student Agency, Eurolines, Eurobus, Flixbus či Interbus. Lístky si viete nakúpiť v predstihu aj online.

Dovolenka autobusom do Talianska je lákavá pre tých, čo si chcú znížiť náklady na cestovanie a nevyhovuje im letecká doprava. Veľkou výhodou je tiež to, že takmer vôbec nemusíte prestupovať ani čakať. Jednoducho nastúpite v mieste bydliska (alebo v najbližšom meste) a vystúpite pred hotelom vo vysnívanej destinácii.

Takýto typ cestovania je veľmi praktický najmä pre starších ľudí, ale pochvaľujú si ho aj rodiny s väčšími deťmi. Cesta autobusom je, samozrejme, najdlhšia, čo považujeme za najväčšiu nevýhodu. 

Autobusy z nášho smeru ešte často zastavujú v Budapešti alebo Viedni, kde absolvujete prestup do ďalšieho autobusu smerujúceho do konečnej destinácie. Spiatočný autobusový lístok do Milána vás z Bratislavy vyjde od 75 eur vyššie. Do Ríma zaplatíte najmenej 120 eur, za tradičné prímorské dovolenkové destinácie zaplatíte od 150 eur vyššie. V takej chvíli je už na mieste vybrať kompletný zájazd s ubytovaním, kde cestovné kancelárie zväčša zaplnia celý autobus a tým pádom cesta autobusom vyjde všetkých cestujúcich o niečo lacnejšie.

Lietadlom do Talianska – výhody a nevýhody

Množstvo priamych leteckých spojení, výborné ceny leteniek a veľká úspora času. Letecká dovolenka v Taliansku dáva omnoho väčší zmysel, ako napríklad tá v Chorvátsku. Prečo? Do obľúbených talianskych miest ako Miláno, Rím, Pisa, Florencia, Neapol či na ostrovy ako Sardínia, Sicília alebo Ischia sa dnes dostanete veľmi lacno vďaka nízko-nákladovým spoločnostiam s leteckou základňou vo Viedni, Bratislave či Budapešti. Ide najmä o linky spoločností Ryanair, Wizz Air, Lauda, Vueling či Eurowings.

Ceny leteniek sa v sezóne pohybujú veľmi vysoko, avšak v predstihu niekoľkých mesiacov možno na ceny letenky ušetriť. Dôležité je mať vyhliadnutých viacero destinácií a sledovať aktuálne ponuky leteckých spoločností. Tento rok sa v predsezónnom výpredaji dali kúpiť letenky aj za 20 eur spiatočne a to už je skutočne bezkonkurenčná cena, ktorá v porovnaní s ostatnými typmi cestovania nemá obdoby. Priemerná cena letenky sa v letnej sezóne pohybuje okolo 100 eur. Treba ešte počítať aj s príplatkom za podpalubnú batožinu, ktorú často najmä lowcost spoločnosti nemajú započítané v základnej cene.

Z Bratislavy môžete letieť bez prestupu na Sardíniu, Sicíliu, do Ríma, Milána či Bologne. Z Viedne je možností viac, vybrať si môžete z viacerých spoločností a dostanete sa takmer do celého Talianska. Pomerne výhodne môžu vyjsť aj charterové lety, ktoré kúpite cez cestovné kancelárie – takýmto spôsobom môžete kúpiť výhodnú letenku aj uprostred sezóny, ak napríklad cestovná kancelária nevypredala plný počet miest alebo sa niektoré uvoľnili.

Je však potrebné myslieť aj na to, že z letiska je potrebné sa dopraviť do finálnej destinácie. Ďalej budete musieť pokračovať hromadnou dopravou, prípadne si požičať auto, prípadne vás príde vyzdvihnúť hotelová služba alebo si objednáte privátny transfer.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aký spôsob cesty do Talianska preferujete?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+14
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok