Ako a kde nájsť lacnú dovolenku v roku 2019? Máme 6 tipov

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 6. 2019
Slováci vsádzajú každoročne na tradičné destinácie, avšak v hľadáčiku dovolenkárov sa čoraz viac objavujú aj menej tradičné miesta.
Ako a kde nájsť lacnú dovolenku v roku 2019? Máme 6 tipov

Zdroj: Shutterstock

Ak patríte k tým, ktorí si nekupujú dovolenku v predstihu niekoľkých mesiacov (first moment), ale naopak, radi vyberáte a kupujete s prichádzajúcou sezónou a počas nej, možno pre vás bude inšpiráciou náš výber destinácií, ktoré považujeme nielen za zaujímavé a pekné, ale navyše patria k tým finančne menej náročným.

Dovolenka pár hodín autom od Slovenska

Chorvátsko sa každoročne teší veľkej obľube dovolenkárov. Len zo Slovenska sem každoročne putuje viac ako 400-tisíc návštevníkov. Pre nás je lákavá najmä jednoduchá dostupnosť autom a na celom jeho pobreží môžete stráviť krásnu a pomerne lacnú dovolenku.

Výbornou voľbou pre rodiny s deťmi je neďaleká Istria, no kto si trúfa na dlhšiu cestu autom, prípadne využije leteckú dopravu z Viedne, veľmi zaujímavý môže byť aj Dubrovník či ostrov Brač. Najmä v posledných rokoch práve tieto lokality tešia dovolenkárov hľadajúcich nižšie ceny - k dispozícii je ubytovanie cez Airbnb či lacné apartmány od domácich.

Istria je prezývaná tiež „Toskánskom Chorvátska“. S pohárom výborného vína si pri západe slnka môžete vychutnávať pohľad na dlhé rady olivových záhonov. Tento polostrov sa nachádza na severe Chorvátska a autom budete v cieli približne za 8 hodín.

Ak vám neprekáža dlhšie cestovanie, môžete sa vybrať až na juh Chorvátska do spomínaného Dubrovníka alebo na ostrov Brač. Dubrovník je obľúbenou destináciou rodín s deťmi. Pýši sa veľkými a krásnymi plážami a taktiež miestnym prístavom, z ktorého môžete podnikať rôzne výlety.

Ostrov Brač taktiež poteší veľmi známou plážou Zlatni rat, ktorú poznáme najmä z pohľadníc a rovnako aj pre mladých dovolenkárov, pre ktorých je symbolom nočnej zábavy. Na ostrove sa nachádza jedno z najznámejších miest pre surfistov v mestečku Bol.

 

Lacná dovolenka v Chorvátsku 2019

Netradičná dovolenka v Macedónsku za pár eur

Pri predstave letnej dovolenky vás asi len ťažko napadne krajina ako Macedónsko. Síce neponúka more, vyvažuje to však nádhernou prírodou, fascinujúcimi pamiatkami a ďalšími miestami, ktoré možno navštíviť veľmi lacno aj z našich končín. Môžu za to najmä lacné letenky z Bratislavy a Viedne, letecká spoločnosť Wizz Air ponúka priamy let do hlavného mesta Macedónska (Skopje) i k obľúbenému jazeru Ohrid.

Výborným tipom na výlet neďaleko Skopje je kaňon Matka, ktorý vytvorila rieka Treska. Do kaňonu sa môžete dostať pravidelnou autobusovou linkou zo Skopje, ak túžite po dobrodružstve, trasa sa dá absolvovať aj pešo. Domáci na rieke organizujú plavby loďou.

Alternatívou k moru je jazero Ohrid, ktoré sa nachádza pri rovnomennom meste. V jazere sa môžete v lete aj okúpať. Mesto Ohrid je pokojné a má zaujímavé historické centrum.

Aj Macedónsko má svoje Toskánsko. Je ním národný park Mavrovo. V lete ponúka výborné možností na turistiku. Milovníkov gastronómie poteší miestna kuchyňa, ktorú možno vyskúšať v miestnych dedinkách.

Grécke ostrovy, ktoré určite nepoznáte

Grécko je turisticky známe najmä vďaka ostrovom ako Kréta, Rodos, Korfu, Mykonos či Santorini.

Tie však spadajú do cenovo náročnejšej kategórie. Avšak aj menej známe ostrovy ako Paros, Andros či Folegandros majú čo ponúknuť. Sú to ostrovy, ktoré ponúkajú najmä istú dávku súkromia práve vďaka tomu, že nie sú zatiaľ tak turisticky známe. Paros je obľúbeným miestom najmä pre aktívnych dovolenkárov, keďže z jeho prístavov je možné podnikať množstvo výletov. Diskotéky a bary zase lákajú mladých turistov. Z tohto dôvodu to nie je až tak vhodná destinácia pre rodiny s deťmi.  

Hornatý Andros je jedným z najkrajších ostrovov súostrovia Kyklád. Ponúka nádhernú prírodu s bohatou vegetáciou, ale aj pekné piesočnaté a kamienkové pláže. Milovníci tradičného Grécka budú obdivovať starobylé dedinky v kopcoch a pôvodnú architektúru v mestečkách.

Do tretice Folegandros je doslova lacnejšou verziou Santorini, kde je pridanou hodnotou už spomínané súkromie, bez masy turistov. Folegandros je zaujímavý svojimi bielymi budovami s kvetmi či kostolíkmi s modrými strechami, ktoré sa nachádzajú v strmých kopcoch. Samozrejme, nezaostávajú ani pláže, na ktorých sa nebudete tlačiť s ostatnými turistami.

Albánsko a Čierna Hora na vzostupe

Albánsko a Čierna Hora sú malé krajiny, ktoré ešte nie sú turistami tak preplnené ako napríklad Chorvátsko. Pritom ponúkajú porovnateľné možnosti pre dovolenkárov. Obe sú dostupné autom, obe majú more a Čierna Hora navyše aj krásne hory. Milovníci kultúry si v týchto krajinách tiež prídu na svoje.

V Albánsku je známa pláž Ksamil, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Gréckom. Ďalšími obľúbenými plážami sú napríklad Velipoja v regióne Shkodër, Dhermi na Albánskej riviére alebo piesočnatá pláž na juhozápade Albánska s názvom Lukova.

Názov Čiernej Hory je priamo spätý s jej vysokými a ťažko dostupnými horami. Členité pobrežie s množstvom malých ostrovov ponúka pod morskou hladinou pohľad na krásne koralové útesy. Zaujímavý výlet môžete podniknúť na divoký polostrov Luštica a jeho odľahlé lagúny a krásne jaskyne.

S rodinou do Plovdivu v Bulharsku

Bulharsko a jeho Slnečné pobrežie je už dlhé roky známou a obľúbenou dovolenkovou destináciou pre turistov z celého Slovenska.

So zvyšujúcim sa turizmom si Bulhari dávajú stále viac záležať na kvalite služieb. Pre nás Slovákov je Bulharsko predovšetkým znamením veľmi lacnej dovolenky.

Okrem spomínaného Slnečného pobrežia sa možno ubytovať aj v mnohých prímorských dedinkách, kedy idú náklady na dovolenku ešte nižšie.

Pre rodiny s deťmi odporúčame navštíviť mesto Plovdiv, ktoré síce nie je pri mori, ponúka však množstvo možností ako stráviť dovolenku s deťmi. Právom sa hrdí titulom európske hlavné mesto kultúry, z historického hľadiska je v ňom zachovaných veľa architektonických artefaktov. V okolí sa dá podnikať viacero výletov a túr.

O obľúbenosti Bulharska svedčia aj nové letecké linky, najmä z Viedne. Priamy let do Bulharska môžete absolvovať aj z Bratislavy - do hlavného mesta Sofia.

lacná dovolenka v bulharsku v meste plovdiv

Tatry sú dobrý nápad

Vedeli ste, že Vysoké Tatry kraľujú tohtoročnému rebríčku top desiatich európskych destinácií, ktorý vytvoril známy turistický sprievodca Lonely Planet? Tatry predbehli destinácie ako Lichtenštajsko, Lyon vo Francúzsku, škótske Shetlandy či Island. Niet sa čo diviť, majú naozaj čo ponúknuť. Ak ste milovníkom turistiky, alebo tento rok len túžite po zmene a namiesto prímorskej dovolenky si chcete dopriať tú vysokohorskú, Tatry vás určite nesklamú. Môžete sa kochať scenériami túrou na ich vrchy či k vysokohorským plesám, oddýchnuť si po dobrom obede plavbou na plťke na Štrbskom plese, alebo zažiť poriadne dobrodružstvo výstupom na najvyšší vrch Gerlachovský štít v sprievode vysokohorského vodcu.

Najlacnejšie ubytovanie v Tatrách je ubytovanie v apartmánoch, prípadne u domácich. Tatry sú totiž domovom aj najluxusnejších hotelov na Slovensku, preto aj párdňová dovolenka v hoteli môže vyjsť pokojne toľko, čo all inclusive pobyt pri Stredozemnom mori.

lacná dovolenka a pobyty na Slovensku

V lete je hitom aj Škandinávia

Niekomu sa to môže zdať ako nezmysel - cestovať v letných mesiacoch na sever. No práve krajiny ako Švédsko či Dánsko ponúkajú v tomto období omnoho príjemnejšiu klímu a spokojní budete aj s cenami leteniek či ubytovania. Nie sú výrazne drahšie, tak ako to býva zvykom pri Stredomorí. Spiatočnú letenku z našich končín rezervujete pokojne aj do 50 eur. Priamy lety ponúkajú nízko-nákladové spoločnosti z Viedne i neďalekej Budapešti.

lacná dovolenka v škandinávii

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Anketa

Kam sa chystáte na letnú dovolenku tento rok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok