Zastropovaný dôchodok u nás a v zahraničí: naši dôchodcovia patria medzi najmladších

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 6. 2019
Slovenská vláda schválila zákon, ktorý do ústavy zakotvuje vekový strop 64 rokov pre odchod občanov do dôchodku. Ako je to s dôchodkovým vekom v Európe?
Zastropovaný dôchodok u nás a v zahraničí: naši dôchodcovia patria medzi najmladších

Zdroj: Shutterstock

Slovenská vláda schválila zákon, ktorý do Ústavy SR zakotvuje vekový strop 64 rokov pre odchod občanov do dôchodku. Ženy sú vekovo zvýhodnené podľa počtu vychovaných detí. Zákon s účinnosťou od 1. 7. 2019 sa dotkne slovenských občanov narodených v roku 1966 a neskôr. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako je to s dôchodkovým vekom v Európe.

Naprieč Európou sú dôchodkové systémy jednotlivých štátov veľmi odlišné. Dalo by sa povedať, že neexistujú dve krajiny s rovnakým dôchodkovým systémom. Z tohto dôvodu má každá krajina stanovený svoj vlastný dôchodkový vek.

Európania sa dožívajú stále vyššieho veku, čo určite ovplyvňuje aj zvýšenie kvality života, lepšia strava, zdravotná starostlivosť. Priemerný vek dožitia u mužov je 75 rokov, u žien 81 rokov.

V roku 2012 bol u nás prijatý systém pomalého zvyšovania dôchodkového veku v nadväznosti na vývoj strednej dĺžky života. Tento systém nadobudol platnosť od 1.1.2017. Znamená to, že veková hranica pre odchod do dôchodku sa postupne predlžuje podľa priemerného veku dožitia jednotlivých vekových skupín.

Podobne stanovujú dôchodkový vek štáty ako Fínsko, Holandsko, Portugalsko, Dánsko či Grécko.

 

Ako sme na tom v porovnaní s ostatnými štátmi Európy?

Momentálne je u nás dôchodkový vek stanovený na 62 rokov a 6 mesiacov. V porovnaní s inými európskymi krajinami je táto veková hranica nižšia. Už naši susedia ako Poliaci a Rakúšania pracujú dlhšie. V Poľsku odchádzajú ľudia do dôchodku v 65 rokoch, v Rakúsku taktiež v 65 rokoch. V Česku je dôchodkový vek 62 rokov a 10 mesiacov, postupne sa zvyšuje na 65 rokov. Portugalci odchádzajú v 66 rokoch, Slovinci a Španieli v 65 rokoch.

Najstarších dôchodcov majú Íri (68 rokov), Islanďania a Gréci (67 rokov).

Dôchodkový strop 64 rokov

V rámci takmer celej Európy je v roku 2050 predpoklad dosiahnutia výšky dôchodkového veku nad 65 rokov. Výnimkou by malo byť Švédsko a Nórsko, ktoré budú pod touto hranicou. Najvyšší dôchodkový vek je predpokladaný v Dánsku a to až 72 rokov.

Ak by sme na Slovensku pokračovali v systéme postupného zvyšovania dôchodkov, dostali by sme sa na hranicu 66-67 rokov.

Schválením návrhu o ústavnom zastropovaní dôchodku na 64 rokov sa síce dôchodok bude stále zvyšovať, no len po stanovenú vekovú hranicu. Zákon bol schválený s účinnosťou od júla tohto roku. Pre ženy bude veková hranica ešte nižšia, s prihliadnutím na počet vychovaných detí.

Matkám s jedným dieťaťom sa zníži dôchodkový vek o pol roka, maximálne sa môže znížiť o jeden a pol roka a to matkám s tromi a viac deťmi.

Vekové hranice sú znázornené v tabuľke:

Skupina Strop dôchodkového veku Rok narodenia Dovŕšenie dôchodkového veku
Muž 64 rokov 1966 a mladší Od roku 2030
Bezdetná žena 64 rokov 1966 a mladšia Od roku 2030
Žena (1 dieťa) 63 rokov a 6 mesiacov 1963 a mladšia Od roku 2026
Žena (2 deti) 63 rokov 1960 a mladšia Od roku 2023
Žena (3-4 deti) 62 rokov a 6 mesiacov 1960 a mladšia Od roku 2022
Žena (5 a viac detí) 62 rokov a 6 mesiacov 1962 a mladšia Od roku 2024

Zdroj tabuľky: Aktuality.sk

Aj Česi majú zastropovaný dôchodok od roku 2016

V roku 2016 česká vláda odsúhlasila zákon, ktorý stanovil v krajine hornú hranicu dôchodkového veku na 65 rokov. Zákon sa začne uplatňovať od roku 2030, čo znamená, že sa dotkne občanov narodených po roku 1965.

Tento strop je však dočasný, nakoľko aj v Čechách stále rastie už spomínaný vek dožitia a preto sa môže posúvať každých 5 rokov. Podľa nastaveného trendu zvyšovania dôchodkového veku je predpoklad, že dnešné deti v Čechách pôjdu do dôchodku až vo veku 73,5 roka.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok