Investovanie do nehnuteľnosti. Stále sa na nich dá zarobiť

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 12. 6. 2019
Nehnuteľnosti sa považujú za jednu z najistejších investícií. Neplatí to však vždy a rozhodne nie celoplošne. Kto si myslí, že ak ceny nehnuteľností rastú, tak určite zarobí, môže sa ľahko popáliť. Investovať alebo neinvestovať v čase súčasného rastu?
Investovanie do nehnuteľnosti. Stále sa na nich dá zarobiť

Zdroj: Shutterstock

Ceny smerujú k vrcholu

V súčasnosti ceny nehnuteľností na Slovensku extrémne rastú. Je to spôsobené kombináciou výhodných úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch a dobrej ekonomickej situácie. Rast, ktorého sme však svedkami je síce zaujímavý, ale mnohým investorom stále nevymazal straty, ktoré spôsobila kríza v roku 2008.

Podľa štatistík Národnej banky Slovenska bola totiž priemerná cena za meter štvorcový nehnuteľnosti v roku 2008 až 1 511 eur a strmhlavý pád trval až do roku 2014, kedy sa priemerné ceny zastavili na úrovni 1216 eur na meter štvorcový. To odštartovalo aj takzvané býčie trhy a nastúpil prudký rast.

Ten spôsobil, že prvý kvartál 2019 zaknihoval 1 494 eur za meter štvorcový. Avšak od 2008 do polovice roka 2014 ceny nehnuteľností priemerne klesli na Slovensku o viac než 20 % a ani dnes v mnohých prípadoch nedosiahli úroveň spred desiatich rokov. Takže ani nehnuteľnosť nemusí byť vždy len základom výhodnej investície, ktorá sa permanentne zhodnocuje.

 

Nehnuteľnosti nerastú konštantne

Nie všetky nehnuteľnosti rastú na cene rovnako rýchlo. „V roku 2008 dosiahla priemerná cena bývania svoj vrchol, pričom v súčasnosti sa nachádza približne 4 % pod ním. Na druhej strane, priemerná cena bytov už svoj predkrízový vrchol prekonala o 13 %. Avšak je potrebné zdôrazniť rázny nárast disponibilného príjmu v porovnaní s rokom 2008,“ hovorí Katarína Muchová z oddelenia analýz trhu v Slovenskej Sporiteľni.

Napríklad od roku 2015 cena bytov už stúpala, ale až do polovice roka 2016 cena domov prudko klesala. Takže ak ste kúpili dom, prerábali ste na hodnote aj vtedy, ak investor, ktorý kupoval byt už na hodnote priberal. Tak isto je nutné zohľadniť nielen druh nehnuteľnosti, ale aj región a jeho možnosti.

Hoci priemerné ceny nehnuteľností na Slovensku stúpli v januári až marci tohto roka o 7 % medziročne, nebolo to tak všade. Napríklad údaje zo začiatku tohto roka hovoria, že v Nitrianskom kraji bol zároveň medziročný rast najvýraznejší 27,1 % a v Košickom kraji ceny nehnuteľností medziročne klesli o 3,5 %.

Geopolitika sa mení, nehnuteľnosť nepresídlite

Nárast cien v Nitrianskom kraji napríklad súvisel aj s príchodom novej automobilky do regiónu. Preto je dôležité investovať tam, kde sa predpokladá výraznejší rozvoj celého regiónu. Avšak s tým sú často spojené aj riziká. Odchod fabriky, jej zatvorenie, či zmena územného plánu, to všetko môže zmeniť dopyt a atraktivitu oblasti, no nehnuteľnosť ostane.

Špecifickou kategóriou je investovanie do nehnuteľností, keďže mnohým investorom dáva pocit, že vlastnenie „tehly“ je zárukou výborných výnosov. Opatrnosti pri investovaní nie je nikdy nazvyš a je dobré pripomenúť si, že slovo „nehnuteľnosť“ je odvodené od slova „nehnúť“, čo nemusí byť vždy výhodou,“ upozorňuje Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments.

To znamená, že zmena geopolitiky môže výrazne zamávať hodnotou vašej nehnuteľnosti a tam, kde bola dnes cena vysoká, môže byť o mesiac nízka a nehnuteľnosť napriek tomu nemôžete vziať a presídliť do ekonomicky silnejšieho regiónu.

Investovanie do nehnuteľnosti niečo stojí

Investovanie do fondov a akcií je spojené s poplatkom, ale aj vlastnenie nehnuteľností nie je zdarma. Treba počítať, že každou kúpou sa zdvihnú náklady investora. Ide o jednorazové poplatky, poplatky katastru nehnuteľností a notárovi. Medzi pravidelné poplatky treba počítať aj daň z nehnuteľností, poistenie a poplatky spojené s údržbou alebo opravami nehnuteľnosti, nájomné.

„Je dobré myslieť aj na mimoriadne náklady väčšieho rozsahu, ktoré sa pri akejkoľvek nehnuteľnosti, skôr alebo neskôr, objavia. Ak nehnuteľnosť prenajímate, počítajte aj s daňami,“ upozorňuje Ďurik. Navyše je potrebné počítať s tým, že pri nehnuteľnostiach je problematickejšia likvidita. Nie vždy viete predať nehnuteľnosť výhodne, keď práve potrebujete financie.

Oplatí sa ešte dnes kupovať investičnú nehnuteľnosť?

Ak sa pozrieme na tvrdé čísla, tak ceny nehnuteľností v globále ešte neprerástli predkrízové roky, takže potenciál na rast tu stále je. A hoci niektoré segmenty už vrchol prekonali, je možné, že ešte porastú. Nebude to však už cesta o veľkých zhodnoteniach a ďalšom permanentnom raste.

Skôr je možné, že v dohľadom čase príde korekcia. „Či sa dnes oplatí, alebo neoplatí, kupovať nehnuteľnosť ako investíciu, ukáže čas. Ceny nehnuteľností, najmä bytov, sú blízko alebo nad historickými maximami podľa lokality a počtu izieb,“ upozorňuje Ďurik. Na druhej strane, ak ste zvážili lokalitu, viete o plánoch na rozvoj regiónu, príchode investora, či lukratívnej oblasti, pri súčasných cenných hypotekárnych úverov je vhodné zvážiť investovanie aj na dlh.

Lukáš Sopko, riaditeľ spoločnosti Diamond reality tvrdí: „Mnohí klienti si napríklad kúpia byt na úver a prenajímajú ho. Príjem z prenájmu v mnohých prípadoch prevyšuje náklady na hypotéku a náklady súvisiace s užívaním bytu. Vo väčšine tento príjem z prenájmu predstavuje aj nejaký menší či väčší zisk.“

Avšak každá minca má však dve strany, preto okrem pozitív treba rátať aj s určitými rizikami. Nakoľko sa zvýšia náklady o splátky úveru a nehnuteľnosť sa nemusí hneď prenajať. Na nehnuteľnostiach ako investičnom produkte sa stále dá zarobiť. Je však potrebná obozretnosť a platí, že zaručený zisk neexistuje a predchádzajúce výnosy nie sú zárukou budúcich.

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok