Na Balaton autom, autobusom alebo vlakom: čo je najvýhodnejšie?

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 6. 2019
Jazero Balaton a jeho okolie patrí medzi najnavštevovanejšie časti Maďarska. Je to také malé more uprostred našich južných susedov a každoročne sem prúdi množstvo Slovákov na dovolenku. Pozreli sme sa na najvýhodnejšie možnosti cestovania.
Na Balaton autom, autobusom alebo vlakom: čo je najvýhodnejšie?

Zdroj: Shutterstock

Či už patríte k milovníkom prírody, vodných športov, cyklistiky, rybolovu alebo povestnej maďarskej kuchyne, Balaton vás v každom prípade nesklame. Autom tam viete cestovať veľmi komfortne a veľmi rýchlo. Mnohých však môže osloviť aj priame vlakové spojenie alebo veľmi lacné lístky na autobus.

Autom na Balaton – výhody a nevýhody

Balaton je od Bratislavy vzdialený zhruba tri hodiny jazdy (243km), od Košíc sú to štyri a pol hodiny (417 km). Cesta teda nie je tak časovo náročná ako napríklad do Chorvátska či Talianska, no i tak sa odporúča cestovať mimo ranných diaľničných špičiek a veľkých víkendových presunov počas letných prázdnin.

K ceste na Balaton budete potrebovať diaľničnú známku v závislosti od toho, ako dlho sa chystáte dovolenkovať. Vo väčšine prípadov vám postačí 10-dňová diaľničná známka. V Maďarsku si kupujete elektronickú známku. Kúpiť sa dá na internete, cez SMS, na hraničných priechodoch a na čerpacích staniciach. Dokladom je lístok z registračnej pokladnice, potvrdzujúca SMS alebo certifikát, ktorý vám príde po zaplatení na e-mailovú adresu.

Podľa toho, do ktorej časti sa chystáte – vyberáte aj vhodnú cestu. Mimoriadne obľúbené strediská sú Siófok, Keszthely, Hévíz alebo Tihany, kde máte možnosť využiť aj trajekt a presunúť sa na opačnú stranu jazera. Najrýchlejšia cesta vedie, samozrejme, cez diaľnicu, no napokon z nej budete musieť na istý kus cesty aj zísť.

Najlacnejšie vás vyjde cesta autom vtedy, ak dokážete zaplniť svoje auto plnou posádkou a zdieľať tak svoje náklady na pohonné hmoty. Taktiež sa vám oplatí sledovať ceny pohonných hmôt a tankovať napríklad mimo diaľnic či hraničných prechodov s Maďarskom, kde ponúkajú často veľmi predražený benzín či naftu – najmä na slovenskej strane.

Cesta autom na Balaton z Bratislavy vyjde auto s benzínovým motorom a po započítaní diaľničných známok približne 40 eur (spiatočne). S dieselovým autom môžete ušetriť niekoľko eur.

 

lacne cestovanie na balaton

Vlakom na Balaton – výhody a nevýhody

Cesta vlakom na Balaton môže byť takmer rovnako komfortná, ako autom. Železničná trať vedie popri balatonskom jazere a z našich končín sa na túto trasu možno pomerne komfortne napojiť. Absolvujete pár prestupov a cesta môže trvať od 4 hodín až po 6 a pol hodiny. Zväčša sa prestupuje vo Viedni, prípadne v Budapešti a vystupujete takmer ihneď pri jazere, odkiaľ sa viete dopraviť k svojmu apartmánu, kempu či hotelu. Z Bratislavy či Košíc sa takto viete dopraviť napríklad aj do obľúbeného Siófoku.

Príkladom komfortnej cesty vlakom na Balton je napríklad stanica Balatonlelle, nachádzajúca sa priamo v centre obce, asi 250 metrov od jednej z najkrajších pláží na Balatone. A spomínané letovisko Balatonlelle žije aj svojím nočným životom, kde priamo v okolí budovy železničnej stanice sa nachádza korzo s reštauráciami.

Vlakový lístok na Balaton viete kúpiť od 20 eur spiatočne. Ak ste študent alebo cestujete vo väčšom počte osôb, môžete získať zľavnený lístok.

Autobusom na Balaton – výhody a nevýhody

Cestovanie autobusom na Balaton trvá približne rovnako dlho ako vlakom, avšak je menej komfortné. Cestu autobusom ponúka hneď niekoľko renomovaných prepravných spoločností, spomenieme najmä Flixbus, ktorý ponúka zrejme najlepší pomer cena vs. kvalita, avšak z Bratislavy nejazdí priamy spoj týmto smerom. Naopak z Prahy áno a cena spiatočného lístka začína na sume 20 eur.

Ponuka spoločnosti Flixbus je podobná ako v prípade známej Studentagency. Autobusy z nášho smeru ešte často zastavajú v Budapešti, kde absolvujete prestup do ďalšieho autobusu smerujúceho do konečnej destinácie. Z našich končín budete cestovať na Balaton iba s prestupom, a to v prípade cestujúcich z Bratislavy i Košíc.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Kam sa chystáte na letnú dovolenku tento rok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok