Tipy, ako sa šikovne dostať na letisko v Košiciach

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 6. 2019
Letisko Košice patrí v počte cestujúcich medzi jedno z najväčších na Slovensku. Ponúka cestujúcim množstvo zaujímavých liniek do celého sveta. Ako sa naň dostať čo najrýchlejšie a najlacnejšie?
Tipy, ako sa šikovne dostať na letisko v Košiciach

Zdroj: Shutterstock

Košické letisko sa nachádza len desať kilometrov od priameho centra Košíc v časti Košice - Barca. Na letisko by ste mali pricestovať vždy aspoň dve hodiny pred odletom do vašej destinácie. Z rôznych kútov Slovenska viete cestovať do Košíc autom, vlakom či autobusom. Z centra, prípadne inej časti metropoly sa sem viete dostať pravidelnou linkou MHD, taxi službou alebo pokračujete svojim automobilom. Ktorý spôsob je najvýhodnejší?

Cesta autom na letisko Košice

V prípade, že cestujete z východného Slovenska, je doprava na letisko pomerne jednoduchá. Letisko Košice je takmer priamo napojené na diaľnicu. Ak teda cestujete z Bratislavy, Nitry, Popradu, Banskej Bystrice alebo z iného kúta Slovenska, na košickom letisku vás čaká platené parkovanie. Ak potrebujete len 10 minút na vyloženie či naloženie cestujúcich, je to zadarmo, rovnako ako napríklad na bratislavskom letisku.

Platené parkovanie prebieha na parkovisku s označením P3. Zaplatiť parkovné je možné len prostredníctvom platobných automatov. Jeden automat sa nachádza pri vstupe na parkovisko P2 a ďalší je v termináli vedľa východu z časti Prílety. V prípade, že nemáte hotovosť, resp. mince, môžete použiť aj platobnú kartu. Koľko stojí parkovanie na košickom letisku? Deň parkovania vyjde na 12 eur, 2 dni na 18 eur, 3 dni na 24 eur alebo 7 dní na 36 eur.

Ak cestujete zo vzdialenejších kútov Slovenska, počítajte s vyšším nákladmi na pohonné hmoty a diaľničnú známku.

 

Cesta autobusom na letisko Košice

Autobusom možno cestovať do Košíc z takmer všetkých kútov Slovenska, dokonca aj z Viedne, Budapešti či poľských miest. Zväčša sa však dostanete len na autobusovú stanicu v Košiciach, kde musíte prestúpiť na spoj vedúci na letisko.

Na letisko vás dopraví autobus č. 23, ktorý spája letisko s centrom Košíc, železničnou a autobusovou stanicou. Cesta trvá približne 20 minút.

Cesta vlakom na letisko Košice

V prípade vlakovej dopravy ide takmer o totožné podmienky, ako v prípade autobusovej dopravy. Do Košíc smerujú rýchliky z Bratislavy, resp. zahraničia, avšak priamy spoj na letisko pochopiteľne neexistuje.

Na letisko vás dopraví autobus č. 23, ktorý spája letisko aj so železničnou dopravou.

Taxi alebo alternatívna doprava na letisko Košice

V Košiciach môžete rovnako ako v hlavnom meste využiť služby alternatívnych taxi služieb ako Uber alebo Taxify. Môže to byť výhodné a komfortné najmä pri cestovaní vlakom či autobusom do centra mesta, odkiaľ trvá jazda autom pár minút a stojí len pár eur.

Cesta na letisko Košice letecky

V súčasnosti existuje priame letecké spojenie Košíc s Viedňou či Prahou. Priamy letecký spoj z Bratislavy do Košíc (ČSA) bol v roku 2019 zrušený.

Ktoré spoločnosti lietajú z Košíc (v skratke):

  • Austrian Airlines (z Košíc do Viedne)
  • Czech Airlines (z Košíc do Prahy)
  • LOT Polish Airlines (z Košíc do Varšavy)
  • Turkish Airlines (z Košíc do Istanbulu a odtiaľ ďalej do stoviek destinácií po celom svete)
  • WizzAir (z Košíc do Londýna – Luton)
  • Ryanair (z Košíc do Londýna – Eastend)
  • Eurowings (z Košíc do Dusseldorfu a Mníchova)

Letisko Košice je otvorené nonstop - 24 hodín, 7 dní v týždni. V prípade skorého ranného letu (meškania letu) je možné počkať v priestoroch letiska.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ktoré letisko preferujete?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok