Bezkontaktné platby a platby kartou cez internet: Na čo si dať pozor?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 19. 6. 2019
Platby kartou cez internet uľahčujú nákupy aj zo zahraničných e-shopov a bezkontaktné platby urýchľujú platenie v obchodoch na Slovensku aj počas dovolenky. Dôležité je len nezabudnúť na bezpečnosť, aby ste kartami nezaplatili viac, ako ste plánovali.
Bezkontaktné platby a platby kartou cez internet: Na čo si dať pozor?

Zdroj: Shutterstock

Plaťte iba v bezpečných e-shopoch

V súčasnosti si môže e-shop vytvoriť prakticky každý a to do pár minút aj s platobnou bránou. To nahráva podvodníkom, ktorí môžu nielenže ponúkať nekvalitný tovar, ale aj zneužiť číslo vašej karty. Preto ak už platíte kartou v zahraničnom obchode, nakupujte len cez overený e-shop, ktorý má známe meno typu Amazon, AliExpress a podobne. Ani tu však nie je na škodu použiť mobilnú aplikáciu vašej banky, ktorá často dokáže generovať bezplatne jednorazové číslo karty pri platbe cez internet.

Ďalej je pri platbe cez internet vhodné nakupovať  v obchodoch so zabezpečením 3D-Secure, v rámci ktorého sú platby verifikované ešte prostredníctvom SMS kódu. Čo sa týka slovenských e-shopov, podozrivé sú obchody, kde je zlá gramatika, nepresný preklad do slovenčiny zahraničnými útočníkmi, neúplné alebo chýbajúce informácie o prevádzkovateľovi obchodu a nereálne nízke ceny a podobne.

„Ďalším typickým výkričníkom býva chýbajúce šifrovanie komunikácie (httpS na začiatku www adresy), prípadne problémy s elektronickým certifikátom, na ktoré zvyčajne upozorní prehliadač. Žiadny seriózny obchod nebude od svojich zákazníkov požadovať zadanie citlivých údajov prostredníctvom nezabezpečeného kanála,“ upozorňuje Peter Stančík, špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET.

Anna Jamborová z ČSOB ďalej upozorňuje: „Pri platbách cez internet nevyužívajte neznáme alebo nezabezpečené wifi siete a nepovoľujte ukladanie prihlasovacích údajov v internetovom prehliadači alebo v pamäti zariadenia, na ktorom pracujete.“ Vďaka týmto radám eliminujete možnosť zneužitia platobných údajov o karte pri platení cez internet.

 

Postup v prípade zneužitia karty

V prípade, že sa cez falošný e-shop už podvodníci dostanú k údajom o platobnej karte a zmiznú vám z účtu peniaze, okamžite kontaktuje banku. Tak isto je vhodné mať poistenie karty. Poistenie kryje riziká strát a krádeží vo fyzickom svete, ale aj vo svete digitálnom.

„Pri online nákupoch ho klient využije v situáciách, keď mu príde poškodený alebo nesprávny tovar, prípadne tovar nepríde vôbec. V prípade, že klient neuspeje v reklamačnom konaní, poisťovňa mu vyplatí až 2 000 eur. Poistenie tiež pomôže pri zneužití elektronických platieb, poškodení dobrého mena na internete a finančne kryje aj IT podporu vrátane preplatenia obnovy cenných dát či právnej asistencie,“ hovorí Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

Róbert Kochz UNIQA poisťovne však upozorňuje, že pre náhradu a uznanie škody poisťovňou musí byť zrejmé, že došlo k zneužitiu údajov: „Ak sa potvrdí, že zo strany klienta nedošlo k pochybeniu a naozaj prišlo k zneužitiu údajov cez podvodný e-shop, poisťovňa uhradí poškodenému náklady na právne zastupovanie a do limitu plnenia aj vzniknutú škodu.“

Bezpečne aj bezkontaktne

O bezkontaktných platbách koluje mnoho mýtov, ako sa dajú zneužiť len tým, že vám niekto na diaľku skopíruje údaje. Nie je to pravda. Bezkontaktné platby aj karty patria vďaka šifrovaniu k najbezpečnejším. Podľa Poštovej banky je platenie kartou bezkontaktne úplne bezpečné. Platba kartou prebehne výhradne po priložení karty k terminálu a teda nie je možná žiadna náhodná platba.

Okrem toho sú bezkontaktné technológie zabezpečené modernými šifrovacími systémami, takže sa nemusíte obávať žiadneho úniku vašich osobných informácií. Podľa oficiálneho stanoviska mBank je riziko skopírovania bezkontaktných kariet menšie ako u iných kariet, pretože bezkontaktné transakcie prebiehajú prostredníctvom čipovej technológie a nie prostredníctvom magnetického prúžku na karte.

Pri phishingu však stále platí rovnaké pravidlo bezpečnosti, teda chrániť kartu a nezdieľať údaje o karte a PIN kód s inou osobou. Ani banka tieto informácie žiadnym spôsobom a nikdy nepožaduje. Na akékoľvek takéto výzvy nereagujte. Ak sa vám karta aj stratí, aj tu je pri bezkontaktných kartách zabezpečená ochrana.

K nej patrí napríklad aj požiadavka kontaktnej transakcie a zadania PIN kódu, ak karta zaznamená niekoľko bezprostredne za sebou nasledujúcich transakcií pod 20 EUR. Nie je teda možné prísť bezkontaktne o veľkú sumu peňazí. Avšak okamžite po nevedomom pohybe na účte alebo strate karty je vhodné kartu okamžite zablokovať.

Anketa

Pri platbe v zahraničí preferujete kartu alebo hotovosť?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?