Tipy, ako sa šikovne a lacno dopraviť na letisko v Prahe

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 6. 2019
Medzinárodné letisko v Prahe láka okrem Čechov aj Slovákov množstvom zaujímavých leteckých spojení. Pozreli sme sa na to, ako sa tam najlepšie viete dopraviť z našich končín.
Tipy, ako sa šikovne a lacno dopraviť na letisko v Prahe

Zdroj: Shutterstock

Priame spojenie s letiskom Praha zatiaľ Slováci nemajú. Avšak vďaka výbornému prepojeniu autobusovými linkami či vlaku možno do Prahy cestovať pomerne komfortne a lacno. Z viacerých miest v Prahe premáva mestská hromadná doprava a to aj v noci. Alternatívou je aj cesta autom a parkovanie priamo na letisku.

Na letisko v Prahe autobusom

Do Prahy viete cestovať vďaka autobusovým linkám spoločností ako Regiojet alebo Flixbus. Spiatočný lístok vyjde minimálne na 26 eur. Výhodou napr. pri cestovaní Regiojetom je, že lístok môžete ešte 15 minút pred odjazdom stornovať a každý cestujúci má k dispozícii multimediálnu zábavu, noviny, časopisy, teplý nápoj, elektrickú zásuvku a Wi-Fi pripojenie na území Európy.

Autobusmi sa viete dopraviť do centra Prahy, odkiaľ už môžete na letisko cestovať alternatívnou dopravou. Obľúbenou alternatívou je „Airport Express“. Autobus premáva z hlavnej vlakovej stanice priamo k terminálu. Štartuje každých 30 minút od skorého rána do neskorého večera. Cesta na letisko trvá zo stanice zhruba polhodinu a lístok stojí okolo 2 eur.

Z Prahy Florenc sa na letisko dostanete 17-krát denne. Pre cestujúcich zo Slovenska môže byť niekedy problém nenadväzujúci spoj. A tak sa vám cesta môže predĺžiť aj na 8 hodín. Ďalšou alternatívou v rámci Prahy je Autobus Žlutý zo zastávky Florenc. Niektoré spoje idú priamo na letisko, lístok kúpite cez internet alebo rovno na zastávke. Žlutý však nechodí až tak často na letisko ako ostatné spoločnosti.

Na letisko Praha sa viete v rámci mesta dopraviť aj kombináciou metra a autobusu MHD. Potrebujete sa napojiť na zelenú linku metra A smerom do Nemocnice Motol a vystúpite na zastávke Nádraží Veleslavín, kde už stačí sledovať značenie s piktogramom lietadla – to vás privedie na zastávku autobusu, kde nastúpite na autobus 119, s ktorým ste na letisku zhruba za 20 minút.

 

Na letisko v Prahe vlakom

Vlak stojí približne rovnako ako autobus, opäť však musíte prestupovať v rámci centra Prahy. Premáva dvakrát denne, začínajúc najskôr už pred šiestou. Ostatné vlaky premávajú celý deň, každé dve hodiny a ich cena začína od 30 eur za spiatočný lístok. Cesta vlakom z Bratislavy do Prahy zvyčajne trvá okolo 4 hodín.

Vlakom sa do Prahy dopravíte aj z východného Slovenska. Z Košíc najrýchlejšie za osem hodín, obojsmerný lístok stojí 36 eur.

Na letisko v Prahe autom

Pomerne komfortnou, avšak o niečo drahšou alternatívou je cestovanie autom. Tu však treba počítať s vyššími nákladmi – pohonné hmoty, diaľničná známka a parkovanie na letisku. Ak však zaplníte auto plným počtom ľudí, môže to vyjsť aj lacnejšie, prípadne v rovnakej cene ako autobusom či vlakom.

Expresné parkovisko pre krátkodobé státie je ideálnym riešením pre tých, ktorí na letisko privezú cestujúcich alebo plánujú cestujúcich vyzdvihnúť bez zdržania. 15 minútové státie na expresných parkoviskách je zdarma, potom je státie spoplatnené regulačným poplatkom. Státie 16 až 30 minút je spoplatnené sumou 100 Kč, po 30 minútach sa každých ďalších 30 min spoplatňuje ďalšími 100 Kč.

Ak sa chystáte parkovať na letisku niekoľko dní, odporúčame rezervovať parkovanie online. Výhody online rezervácie spočívajú vo výhodnejšej cene a garantovanej parkovacej kapacite. Pri rezervácii online môžete parkovať od 990 Kč na 7 dní.

Na letisko v Prahe letecky

Okrem autobusovej alebo železničnej dopravy sa dá do Prahy cestovať aj letecky, s českým národným dopravcom ČSA. Po novom však už len z Košíc, letecké spojenie z Bratislavy bolo zrušené.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aký spôsob dopravy preferujete pri ceste do Prahy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok