Ako sa šikovne a lacno dostať na Francúzsku riviéru? Pozrite si porovnanie

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 6. 2019
Do Francúzska autom, vlakom autobusom alebo lietadlom: čo je najvýhodnejšie? V prípade Azúrového pobrežia je to celkom jednoznačné.
Ako sa šikovne a lacno dostať na Francúzsku riviéru? Pozrite si porovnanie

Zdroj: Shutterstock

Francúzsko a jeho južné pobrežie nie je v našich končinách príliš turisticky známe. To sa však možno čoskoro zmení – cestovať na Francúzsku riviéru možno po novom veľmi komfortne letecky, no i autom je to pomerne komfortné aj z našich končín.

Tak ako v prípade cestovania do Chorvátska, alebo do najobľúbenejších dovolenkových destinácií Talianska, Francúzsko ponúka taktiež nádhernú dovolenku pri Stredozemnom mori. Ktorý spôsob je ale najvýhodnejší? Auto vám dáva voľnosť, autobus môže vyjsť veľmi lacno, avšak lietadlo je najkomfortnejšie a často aj najlacnejšie. Porovnali sme aktuálne možnosti a prinášame prehľad - ako sa dá lacno dostať na Francúzsku riviéru resp. Azúrové pobrežie.

Autom do Francúzska – ideálne je rozdeliť cestu na viac dní

Čo je na cestovaní autom najlepšie? To, že môžete kedykoľvek a takmer kdekoľvek zastaviť, možnosť cestovať mimo najväčších zápch v noci či spraviť si niekoľko zastávok a spoznať počas cesty aj ďalšie miesta. Cesta do Francúzska autom má svoje svetlé i tmavšie stránky.

Slovensko je síce výborne prepojené diaľnicou aj s Francúzskom, problémom je trvanie cesty – len z Bratislavy je to vyše 1300 kilometrov a minimálne 15 hodín cestovania. Aj preto je veľmi výhodné spraviť si cestou k moru zastávku približne v polovici cesty a rozdeliť si cestovanie aspoň na dva dni.

Najlacnejšie vás vyjde cesta autom vtedy, ak dokážete zaplniť svoje auto plnou posádkou a zdieľať tak svoje náklady na pohonné hmoty. Taktiež sa vám oplatí sledovať ceny pohonných hmôt a tankovať mimo diaľničných úsekov, ktoré ponúkajú často veľmi predražený benzín či naftu.

Najrýchlejšia cesta autom vedie cez Rakúsko a Taliansko. Vyzerá nasledovne:

  • Bratislava - Klagenfurt - Benátky - Cannes - Nice - Port Grimaud - Saint-Tropez - Saint-Maxime - Antibes - Monaco - Verona - Bratislava

Pri takto dlhej ceste sa odporúča stráviť jednu noc na pol ceste, napríklad v Taliansku – Benátky či Bologna. Z Benátok na Azúrové pobrežie (do Nice) trvá cesta asi 6 hodín. To môže byť prvou zastávkou vašej dovolenky. Postupne tak môžete navštíviť Cannes, Sainte – Maxime, Saint Tropez, Marseille, Port Grimaud, Antibes, či Monako.

Diaľnice (autoroutes) vo Francúzsku sú spoplatnené mýtnym systémom – na diaľniciach sú mýtne brány, kde sa dá platiť kartou i v hotovosti. Mýtne je pomerne vysoké a cesta po diaľniciach môže dopravu vo Francúzsku výrazne predražiť.

Obojsmerná cesta autom aj s poplatkami z Bratislavy alebo z Prahy na južné francúzske pobrežie vychádza v priemere 350 – 400 eur. Najlacnejšie pohonné hmoty majú v Rakúsku, najdrahšie v Taliansku.

 

Autobusom, prípadne vlakom do Francúzska? Pre odvážnejších

Aj do Francúzska sa z našich končín dostanete vlakom alebo autobusom. Na Francúzsku riviéru však neodporúčame cestovať vlakom, nakoľko je to veľmi časovo aj finančne náročné. Priame vlakové spojenia zo Slovenska ani Česka k dispozícii nie sú, ale z Prahy a Viedne sa dá do Francúzska dostať na jeden prestup (v Nemecku), zatiaľ čo zo Slovenska sú nutné aspoň dva prestupy.

Cestovanie autobusom na Francúzsku riviéru je o niečo rýchlejšie ako vlakom, avšak aj menej komfortné. Cestu autobusom ponúka niekoľko autobusových spoločností, máloktoré však bez prestupu.

Dnes už je samozrejmosťou, že cestujete klimatizovaným autobusom a zo Slovenska alebo Česka sa viete do Nice alebo Port Grimaud dopraviť autobusom už od 135 eur na osobu. Treba sa však pripraviť na veľmi dlhú cestu, ktorá pokojne trvá jeden celý deň a v prípade sedenia v autobuse to nemusí byť pre každého komfortné.

Lietadlom do Francúzska – absolútne najvýhodnejšie

Z našich končín sa do Nice alebo Marseille možno dostať vďaka priamemu leteckému spojeniu z Viedne i Prahy. Letenky spoločností Wizz Air alebo Lauda môžete rezervovať veľmi lacno aj počas hlavnej letnej sezóny. Z Prahy sem lietajú ČSA, z Viedne zasa Austrian. Z oboch miest taktiež lieta hlavný domáci prepravca Air France. Cesta lietadlom je zaujímavá aj z pohľadu času cestovania – len hodinu a štyridsať minút.

Práve vyššie uvedené letecké spojenia umožnili rýchlejšie a omnoho lacnejšie cestovanie k Azúrovému pobrežiu. Ceny leteniek sa často pohybujú v desiatkach eur - spiatočné letenky na letnú sezónu rezervujete od 50 eur spiatočne. Je však potrebné myslieť na to, že z letiska je potrebné sa dopraviť do finálnej destinácie. Ďalej budete musieť pokračovať hromadnou dopravou, prípadne si požičať auto, prípadne vás príde vyzdvihnúť hotelová služba alebo si objednáte privátny transfer.

Ak kúpite letenku v predstihu, dokáže vás dovolenka vo Francúzsku vyjsť omnoho lacnejšie, než by ste čakali.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Kam sa chystáte na letnú dovolenku tento rok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok