7 tipov na superpotraviny

Petra Húsková | rubrika: Článok | 2. 8. 2019
Superpotraviny sú aktuálne modernou témou. Aká je pravda o superpotravinách a sú to predovšetkým exotické plodiny alebo ich nájdeme aj u nás doma? Prečítajte si našich 7 tipov na známe i menej známe superpotraviny, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku.
7 tipov na superpotraviny

Zdroj: Shutterstock

Autorka je hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Čo sú superpotraviny?

Sú to potraviny, ktoré obsahujú mimoriadne vysoké množstvo živín ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály, a tým sú pre ľudský organizmus prospešnejšie v porovnaní s inými potravinami. Superpotraviny vlastne nie sú až tak neznáme, svoje liečivé schopnosti prejavili už pred tisíc rokmi, väčšinou v miestach, kde prebývala starodávna civilizácia.

Tajomstvo veľkého obsahu živín je väčšinou spojené s drsnými podmienkami, v ktorých museli rásť. Napríklad púšte, vysoká nadmorská výška či tropické pralesy. Aké množstvo potrebujeme a je naše telo vôbec schopné ich absorbovať? Experimentovať s novými potravinami môže byť určite vzrušujúci zážitok, je však potrebné ich tiež poznať a vedieť, ako na nás pôsobia. Nemusí ísť ale o cudzokrajné potraviny. Veľa "superpotravín" ponúka aj naša domovina a sú pre nás aj prirodzenejšie.

Čučoriedky

Medzi superpotraviny z našej oblasti patria nám už dobre známe čučoriedky, ktoré majú silné antioxidačné účinky a sú odporúčané napríklad pri problémoch so žilami (praskanie žiliek, vznik metličiek, kŕčové žily). Obsahujú protirakovinové látky, vlákninu a vitamíny. Je to aj prírodný liek na akútnu liečbu hnačky (čučoriedková diéta v prípade žalúdočných problémov).

Cesnak

Cesnak nielenže dokáže špecificky a výrazne obohatiť pokrm svojou chuťou, ale je takmer základnou surovinou pre ľudovú medicínu. Známy je svojím pozitívnym vplyvom na srdce i znižovanie krvného tlaku. Cievam pomôže tým, že zabráni vytváraniu povlakov v cievnom systéme. Traduje sa, že pôsobí aj na už vzniknutý povlak a dokáže znížiť zanesenie ciev. Taktiež znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Červená repa

Fantastická je ale tiež "obyčajná" potravina - červená repa. Červená repa je lacná, je to typicky slovenská potravina, je bežne dostupná po celý rok v obchodoch a možno ju pripraviť na mnoho spôsobov - pečená, varená v šalátoch, nátierkach a smoothie.

Chia semienka

Chia semienka pochádzajú zo strednej Ameriky a sú plodom šalvie hispánskej. Pomáhajú udržiavať hydratáciu tela, čo ocenia najmä športovci. Semienka sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín omega-3, množstva minerálnych látok ako je vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok a bór. Bohaté sú aj na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Pozor! Tejto "superpotravine" by sa mali vyhýbať ľudia s nízkym krvným tlakom. Chia semienka si môžete nasypať napríklad do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu alebo smoothie.

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú zázračnou zbraňou v boji za čisté cievy. Obsahujú veľa prospešných látok ako je kyselina alfa-linolénová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tieto látky spoločne pôsobia synergickým účinkom najmä pri znižovaní krvného tlaku, pomáhajú udržať zdravé tepny a zlepšiť celkové zdravie srdca. Porciu ľanových semienok si pridajte napríklad do svojho obľúbeného smoothie.

Avokádo

Avokádo je bohatým zdrojom minerálnych látok (horčíka, draslíka, medi, fosforu), tiež vitamínov C, E, H, K, B3, B5 a množstva antioxidantov. Okrem toho dužina obsahuje aj kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú, čo sú veľmi kvalitné tuky, vďaka ktorým denná konzumácia avokáda prispieva k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu. Avokádo si môžete pridať napríklad do sendviča namiesto ťažkej majonézy alebo nakrájať do šalátu.

Matcha alá zelený zázrak

Matcha si našla v kuchyniach svoje miesto, či už ako klasický čaj, surovina do pečenia či do smoothie. Pitie čaju matcha má údajne hneď niekoľko benefitov. Zlepšuje pamäť, koncentráciu i náladu. Matcha vďaka spôsobu pestovania obsahuje chlorofyl, ktorý má relaxačné účinky a je tak vhodný počas stresového obdobia a napomáha aj pri trávení a zažívaní. Vďaka látke L-theanin bojuje aj proti stresu.

Matchu budete milovať aj vďaka jej detoxikačným vlastnostiam a pri redukcii váhy. Je výborná v tom, že dodáva energiu, ale na rozdiel od kávy sa tak deje pozvoľna. Po vypití šálky kávy sa síce cítite nabudene, efekt je veľmi silný, ale aj nárazový a rýchlo vyprchá. Oproti tomu u čaju matcha sa energia uvoľňuje postupne, takže v tele aj pocit nabudenia vydrží dlhšie.

Pozor! Nič sa nemá preháňať, teda ani konzumácia superpotravín. Pestrá strava, ktorej súčasťou môžu byť tiež superpotraviny, je stále cestou pre udržanie dobrého zdravia.

Petra Húsková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok