Je možné vymeniť stravné lístky za peniaze?

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 7. 2019
Stravné lístky sú ešte stále rozšírenou formou, ktorou zamestnávatelia prispievajú svojim zamestnancom na stravovanie. Mnoho ľudí by však privítalo hotovosť namiesto stravných lístkov a preto hľadajú spôsob výmeny lístkov za peniaze.
Je možné vymeniť stravné lístky za peniaze?

Zdroj: Shutterstock

Hodnota stravného lístku býva zväčša rozdelená na sumu, ktorou vám prispieva zamestnávateľ a sumu, ktorou si prakticky prispievate vy sami. Váš príspevok je vám zvyčajne strhávaný z mesačnej mzdy, čo možno vidieť ako samostatnú položku na výplatnej páske. Stravné lístky môžete použiť nielen v reštauráciách, ale aj v obchodoch pri bežných nákupoch potravín.

To, čo nás veľakrát odrádza od platieb stravnými lístkami je skutočnosť, že vo všeobecnosti nie je možné z nich vydať hotovosť, aj keď niektorí obchodníci s tým problém nemajú. Na druhej strane sa stále nájdu obchodné reťazce, ktoré majú obmedzený príjem straveniek na určitý typ, prípadne platba nimi nie je vôbec možná. A preto ak sa nestravujete v reštauráciách, môže byť pre vás využitie straveniek problematické.  

Výmena za peniaze? Internetový bazár či fórum

Ak hľadáte spôsob, akým vymeniť vaše nevyužiteľné stravenky za hotovosť, počítajte s dvomi skutočnosťami. Takáto výmena nie je možná žiadnou oficiálnou cestou, ako napr. vrátenie straveniek spoločnosti, ktorá ich vydáva, vrátenie zamestnávateľovi, výmena v obchodoch a podobne. Vymeniť za hotovosť sa dajú len prostredníctvom ponuky a dopytu na diskusných fórach, alebo internetových bazároch.

Zároveň za stravenky nedostanete 100 % protihodnotu, čiže tento obchod bude pre vás stratový. Ako protihodnota je väčšinou ponúkaná 80 % - 90 % z hodnoty straveniek.

Dobré je prehodnotiť si, či sa naozaj neoplatí pokúsiť sa stravné lístky minúť, napríklad jednorazovým väčším nákupom potravín, aj do zásoby.

 

Od júla stúpne minimálna hodnota stravenky

Hodnota straveniek sa podľa zákona o cestovných náhradách zvyšuje na základe zvýšenia cien jedál v reštauračnom stravovaní. Tento rok bude zvýšenie minimálnej hodnoty stravného účinné od 1. júla 2019. Minimálna hodnota stravného sa zvýši z 3,60 eura na 3,83 eura a maximálne zo súčasných 4,80 eura na 5,10 eura.

Zvýši sa aj stravné pri pracovných cestách, pri trvajúcej od 12 do 18 hodín zo 7,10 eura na 7,60 eura, pri pracovnej ceste nad 18 hodín bude stravné zvýšené z 10,90 eura na 11,60 eura.

Gastrokarty v online svete platieb

Mnohé firmy prechádzajúce na systém elektronizácie, zaviedli opatrenie aj vo sfére stravných lístkov, formou prechodu na gastrokartu. Hodnota stravných lístkov je tak prenesená do online sveta platieb. Gastrokarty majú dnes v ponuke takmer všetky stravovacie spoločnosti.

V zahraničí sú gastrokarty používané už od roku 2008. U nás začala ako prvá gastrokartu ponúkať spoločnosť Edenred v roku 2009. Uvádzanie do prevádzky vo firmách bolo v tej dobe sporadické, uprednostňovali sa stále klasické stravné lístky. Diskusia okolo zavedenia gastrokariet sa rozprúdila v roku 2016 a na tento spôsob už dodnes prešli viaceré firmy. Stravné lístky sa však u nás používajú aj naďalej.

Gastrokarta má viacero výhod, počnúc jej jednoduchou skladnosťou, v porovnaní s kopou papierových lístkov. Je chránená PIN kódom. Potešia sa aj ľudia, ktorí mali večne problém s vydávaním u obchodníkov, na gastrokarte je dobitý kredit, z ktorého sa potrebná suma jednoducho odčíta.

Minimálna hodnota nákupu, ktorú možno uhradiť gastrokartou je stanovená podľa minimálnej hodnoty stravného lístka. Svoj zostatok si môžete pozrieť online po prihlásení do webového účtu, prípadne sa zobrazuje aj na vytlačenom pokladničnom bloku. Gastrokarty majú taktiež ako aj stravné lístky obmedzenú platnosť, počas ktorej je potrebné sumu vyčerpať.

Gastrokarty však stále neplatia všade a preto sa vám môže stať, že budete nútení zaplatiť inou formou.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Boli by ste za zrušenie stravných lístkov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok