Na čo všetko si dať pozor, keď spisujete závet?

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 7. 2019
Podľa slovenského právneho poriadku je dedenie možné zo zákona, zo závetu, alebo taktiež z obidvoch prípadov. Ak si chcete byť istí, že bude v plnej miere akceptovaná vaša posledná vôľa, najlepším spôsobom je spísanie závetu.
Na čo všetko si dať pozor, keď spisujete závet?

Zdroj: Shutterstock

Téma dedenia je zákonne upravená v Občianskom zákonníku. Závet je ľudovo nazývaný aj testament alebo posledná vôľa. Je to právny dokument, v ktorom vy ako poručiteľ (závetca) ustanovíte dedičov, prípadne rozdelíte podiely a ďalšie práva, ktoré im majú prináležať. Aby bol závet platný, musí spĺňať viacero dôležitých náležitostí.

Ak si nie ste istí, odporúčame spísať závet u notára, ktorý vám poskytne potrebné poradenstvo. Ako sme uviedli na úvod, dedenie je možné aj zo zákona. To znamená, že zákon priamo neustanovuje povinnosť spísať závet. Ak sa tak nestane, majetok bude medzi dedičov rozdelený podľa zákonom stanovených pravidiel.

Spísanie závetu je dobrovoľný úkon, vôľa zomrelého má však pred zákonom prednosť. Závet však môže spísať vždy len jedna osoba. To znamená, že ak by spísali závet spoločne napríklad manželia, tento bude automaticky neplatný. Závet musí spísať každý z manželov zvlášť.

Ako možno napísať závet?

  • Vlastnoručne – tzv. holografný závet. Závet musí byť celý napísaný vlastnou rukou a taktiež vlastnoručne podpísaný. Musí obsahovať dátum. V tomto prípade nie sú potrebné podpisy svedkov.
  • Nepísaný vlastnou rukou – alografný závet. Môže byť napísaný na počítači, na písacom stroji. V tomto prípade musí taktiež obsahovať dátum a váš vlastnoručný podpis, vaša vôľa však musí byť doložená podpismi dvoch svedkov. Títo svedkovia musia byť spôsobilí na práve úkony. Svedkami zároveň nemôžu byť osoby nevidomé, nepočujúce, nemé, neovládajúce jazyk, v ktorom je závet vyhotovený a ani osoby, ktoré sú v závete uvedené ako dediči a im blízke osoby.
  • Osobitná forma závetu. Zákon samozrejme umožňuje napísať závet každému. Ak závetca nemôže písať, čítať, je v zlom zdravotnom stave, je nevidiaci alebo nepočujúci, je možné závet zhotoviť v prítomnosti troch svedkov, ktorým bude prečítaný a ktorí závet vlastnoručne podpíšu. Opäť platí pravidlo o spôsobilosti svedkov na právne úkony a o tom, že svedkovia nesmú byť nevidomí, nepočujúci, neovládajúci jazyk závetu a osoby, ktoré sú dedičmi prípadne im blízke osoby.
 

Závet formou notárskej zápisnice

Ak sa rozhodnete spísať závet formou notárskej zápisnice, môžete tak urobiť za prítomnosti notára, ktorý vám poskytne potrebné právne poradenstvo. Zároveň bude závet automaticky uložený do Notárskeho centrálneho registra závetov, ktorý je v rámci celého Slovenska prepojený. Takéto uloženie závetu zabezpečí, že pri dedičskom konaní nedôjde k jeho prípadnej strate. Notár je plne zodpovedný za formálne aj obsahové záležitosti a počas života poručiteľa nemôže žiadna iná osoba do závetu akokoľvek zasiahnuť.

Rozdelenie majetku

V závete poručiteľ môže určiť, či rozdeľuje celý svoj majetok alebo len jeho časť a taktiež určuje dedičov a pomer, v akom bude určený majetok rozdelený. Ak je závetom rozdelená len časť majetku, ostatný majetok bude po smrti poručiteľa rozdelený podľa zákonom stanovených pravidiel. Z každého závetu musí byť jasné, či poručiteľ delí celý svoj majetok, alebo len časť. Taktiež musí byť zrejmé, kto sú dediči a v akom pomere im je majetok rozdelený. Ak pomer nie je určený, majetok sa delí rovným dielom.

Získanie dedičstva dedičmi nesmie byť v závete podmienené žiadnymi podmienkami (napríklad podmienka o doopatrovaní poručiteľa).

Potomkov v závete nemožno opomenúť, možno ich vydediť

Potomkov v závete nemožno opomenúť. Platí pravidlo, že maloletý potomok musí dostať podiel minimálne rovný jeho podielu zo zákona a plnoletý potomok musí zdediť minimálne polovicu dedičstva, ktoré mu prináleží zo zákona. Ak by poručiteľ svojich potomkov v závete vynechal, bude sa v tejto časti považovať za neplatný.

Možnosťou je vydedenie potomkov, ktoré je podmienené konkrétnymi možnými prípadmi, nimi sú:

  • potomok v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
  • potomok o poručiteľa trvalo neprejavuje skutočný záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
  • potomok bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
  • potomok trvalo vedie neusporiadaný život.

Vydedenie sa predkladá v písomnej forme buď vlastnoručne napísané a podpísané poručiteľom, alebo napísané mechanicky a podpísané poručiteľom a dvoma svedkami, či za prítomnosti notára formou notárskej zápisnice. Vo vydedení musí byť jasne uvedený dôvod vydedenia a taktiež meno osoby, ktorá má byť vydedená.

Kde závet uložiť?

Ak je závet spísaný formou notárskej zápisnice, bude notárom automaticky uložený v Notárskom centrálnom registri závetov. Svoj vlastnoručne alebo mechanicky napísaný závet si môžete odložiť prakticky kdekoľvek, v nočnom stolíku, u dobrého priateľa a pod. Môže sa však stať, že pri dedičskom konaní nebude závet predložený. Ak si chcete byť istý, že závet bude vždy dohľadateľný, môžete za poplatok požiadať o uloženie v Notárskom centrálnom registri závetov, ktorý nie je obmedzený len na notárske zápisnice.

Zrušenie alebo zmena obsahu závetu

Ak sa časom zmení situácia v rodine, alebo vy prehodnotíte svoj závet, je možné ho kedykoľvek zrušiť spísaním nového závetu, odvolaním závetu alebo zničením listiny. Zničenie listiny však nie je možné, ak je spísaná formou notárskej zápisnice.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aký spôsob nadobudnutia majetku po rodine je podľa vás výhodnejší pre pozostalých?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok