Kde sa oplatí zakúpiť doménu a ako na to, keď už je obsadená?

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 7. 2019
Kúpiť doménu zvládnete aj za pár minút. Ak máte vymyslený názov, stačí navštíviť web niektorého z predajcov domén a dostupnosť si overíte raz-dva. Problém to môže byť, ak danú doménu už niekto vlastní.
Kde sa oplatí zakúpiť doménu a ako na to, keď už je obsadená?

Zdroj: Shutterstock

Mať svoju vlastnú webstránku dnes už nie je nič neobvyklé. Väčšina služieb a produktov dostupných offline je už aj v online svete. Ak sa chcete odlíšiť od konkurencie, budete potrebovať kvalitný web. A samozrejme aj doménu. V dnešnom článku prinášame pohľad na to, ako jednoducho ju viete zakúpiť a spojazdniť a čo robiť v prípade, že doména je už obsadená.

Začína to overením

Viete názov svojej budúcej domény? Máte ich viac? V takom prípade vám stačí navštíviť stránky, ktoré sa zaoberajú predajom internetových domén. Najznámejšie na Slovensku sú Websupport.sk, Webglobe (wy.sk) či Domeny.sk, hľadať doménu či registrátora môžete prehľadne aj na stránke sk-nic.sk.

Zväčša ihneď na hlavnej stránke nájdete políčko, resp. overovač, do ktorého vpíšete želaný názov domény a o pár sekúnd už vidíte, či je daná doména voľná, registrovaná alebo v akom je stave.

Zakúpenie trvá pár sekúnd, ako v e-shope

V dnešnom rýchlom a uponáhľanom svete cez internet vybavíte čokoľvek. A domény sú toho skvelým príkladom. Ak je požadovaná doména voľná, resp. k dispozícii, stačí pár klikov, vyplniť formulár a je vaša. Zo Slovenska dokážete zakúpiť doménu aj na zahraničné stránky. Ak teda potrebujete namiesto koncovky .sk napr. koncovku .eu, .com, .cz, atď., je to takisto veľmi jednoduché.

Ďalej už postupujte podľa určených krokov pri kúpe domény až po zaplatenie faktúry. Budete mať medzitým možnosť si vybrať, koľko MB na svoj web potrebujete. Čím viac, tým je väčšia cena. Alebo ako často chcete platiť. Väčšina užívateľov ale platí ročne.

 

Doména prvej a druhej úrovne

Doména tzv. prvej úrovne sa nachádza za bodkou, teda je označovaná tiež ako koncovka domény. Absolútne najznámejšia je prípona .com - používa sa celosvetovo. Ďalej sú k dispozícii koncovky domén ako .travel alebo napríklad .blog a potom národné domény ako .sk, .cz, .hu, .pl, atď.

Čo znamená druhá úroveň? Je to doména, ktorá sa nachádza pred koncovkou domény. Vo všeobecnosti povedané, je to názov domény, ktorý si zvolíte -> nazovdomeny.sk

Koľko stojí doména?

Cena je rôzna, ale zvyčajne sa pohybuje v rozmedzí od 3 do 15 eur. Niektoré typy domén sa však predávajú pokojne aj za 1 euro.

Ako vybrať správny názov domény

V tomto sa odborníci zhodujú celkom jasne. Doména by mala mať krátky názov, najlepšie do 10 znakov. Malo by to byť jednoduché slovné spojenie, ideálne využiť brand či názov firmy, prípadne slovo, ktoré má potenciál byť silnou značkou. Ak ste vy tým silným predajným artiklom, môže to byť aj vaše osobné meno. Využívajú to napríklad právnici, realitní makléri, finančníci, atď.

Doména by nemala obsahovať ťažko vysloviteľné a zapamätateľné slová, pomlčky, skratky, čísla.

Doména funkčná do pár hodín

Doménu máte zväčša zakúpenú do pár sekúnd, jej spojazdnenie zo strany sprostredkovateľa však trvá niekoľko hodín.

Je doména obsadená? Máte tri možnosti

Nájsť vhodnú doménu je niekedy tvrdý oriešok. Najmä vtedy, ak už ju niekto vlastní, ale nepoužíva. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa k takejto doméne môžete legálne dostať.

To, či je daná doména na predaj zistíte aj tak, že si v prehliadači jednoducho vyťukáte jej adresu. Ak stránka funguje a vy na nej nachádzate aktualizovaný obsah, zrejme jej majiteľ doménu používa a nebude mať záujem o jej predaj. V takom prípade vám zostáva jediné – kontaktovať predajcu a skúsiť navrhnúť možnosti odkúpenia.

Ak na danej doméne nenájdete obsah, stojí za pokus osloviť jej majiteľa o odkúpenie. Údaje o majiteľoch domén môžete nájsť na rôznych internetových registroch, odporúčame napríklad who.is. Ďalším spôsobom, ako možno získať doménu je vydražiť ju v aukcii. Pri tomto spôsobe sa postupuje rovnako ako pri klasickej dražbe. Záujemcovia navyšujú cenu za doménu a najlepšia ponuka vyhráva. Kde nájsť takúto dražbu? Zavítajte napríklad na stránku GoDaddy.com.

Posledným spôsobom, ako sa dostať k obsadenej doméne je, že si počkáte na to, kým sa uvoľní. Ide o postup, keď sa ihneď po uvoľnení domény (napr. po jej neúhrade) v národnom registri záujemca opätovne pokúsi doménu registrovať. Výhodou odchytu je nižšia cena ako za odkúpenie domény. Nie je však vôbec isté, že sa vám k takejto doméne podarí dostať – majiteľ domény môže jej vlastníctvo predĺžiť na ďalšie obdobie.

Zaujímavosť na záver: Najdrahšia predaná doména bola carinsurance.com, jej nový majiteľ ju získal za takmer 50 miliónov amerických dolárov.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Akú koncovku domény by ste použili pre svoj e-shop?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok