Kedy má živnostník či SZČO nárok na ošetrovné (OČR)?

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 8. 2021
Ošetrovné sa poskytuje z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do 11 rokov jeho veku. Nárok naň majú zamestnanci, ale aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).
Kedy má živnostník či SZČO nárok na ošetrovné (OČR)?

Zdroj: Shutterstock

Ošetrovné je nemocenská dávka poskytovaná z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa (vlastného, osvojeného alebo zvereného do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu), chorého manžela, chorej manželky, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky). Poskytuje sa aj z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov jeho veku. Kedy a ako vzniká nárok na ošetrovné pre živnostníka?

Kedy vzniká nárok na ošetrovné

Zákon hovorí jasne a myslí pritom na všetky skupiny pracujúcich ľudí. Na ošetrovné má teda nárok zamestnanec, povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba a fyzická osoba, ktorej vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote.

Ak ste dobrovoľne nemocensky poistená osoba, musíte mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom potreby osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti a nesmie mať podlžnosti na poistnom.

Pozor na nedoplatky. Pri posudzovaní podmienky zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa toleruje suma dlžného poistného na nemocenské poistenie v úhrne nižšia ako 5 eur. Zaplatením pohľadávky sa podmienka zaplatenia poistného považuje pre nárok na dávku za splnenú.

Pri chorobe dieťaťa si nárok na ošetrovné môže uplatniť vždy len jeden rodič, rodičia sa nemôžu pri dieťati vystriedať.

Čo ak zanikne nemocenské poistenie?

Vzťahuje sa na to tzv. ochranná lehota. Avšak trvá len 7 dní po skončení nemocenského poistenia, prípadne, ak toto poistenie trvalo menej ako 7 dní, trvá ochranná lehota toľko dní, koľko trvalo poistenie. Ak nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, ochranná lehota v tomto prípade trvá 8 mesiacov.

Tip: Kedy sa vyplácajú dávky v nezamestnanosti, materská a nemocenská

 

Výška ošetrovného pre živnostníka

Maximálna doba nároku na krátkodobé ošetrovné je 14 kalendárnych dní a na dlhodobé ošetrovné 90 kalendárnych dní. Pre zamestnanca aj živnostníka je výška ošetrovného 55 % denného vymeriavacieho základu od prvého dňa vzniku potreby celodenného ošetrovania. Dávky sa spravidla určujú z úhrnu vymeriavacích základov, z ktorých platil odvody v predchádzajúcom roku.

Od roku 2013 je minimálny vymeriavací základ pre živnostníkov 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V roku 2021 sa minimálne nemocenské dávky určujú z minuloročného najnižšieho možného vymeriavacieho základu na úrovni 546 eur.

Nemocenská dávka živnostníka môže byť tento rok v prvých troch dňoch „péenky“ maximálne zhruba 18 eur na kalendárny deň a od štvrtého dňa to už je 39,49 eura na deň.

Kedy strácate nárok na ošetrovné

Na ošetrovné zaniká nárok v čase, ak dostávate od Sociálnej poisťovne náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, máte nárok na výplatu nemocenského alebo máte nárok na výplatu materského.

Ako požiadať o ošetrovné (OČR)

Rodič si uplatňuje ošetrovné podaním I. dielu Žiadosti o ošetrovné, ktoré vystaví lekár, resp. pediater. Tento formulár musíte bezodkladne zaniesť či zaslať do Sociálnej poisťovne – zamestnanci to majú jednoduchšie – podávajú cez zamestnávateľa, SZČO je odkázaná na kontakt so Sociálnou poisťovňou. Rovnako tak treba odovzdať potvrdenie o skončení osobného a celodenného ošetrovania – II. diel tohto tlačiva.

Koronavírus: Ako žiadať o ošetrovné

Aby sa zamedzilo šíreniu nákazy COVID-19, Sociálna poisťovňa spustila elektronický formulár žiadosti. V prípade, že budete zasielať žiadosť o ošetrovné e-mailom, je potrebné uviesť v prílohe emailu vyplnenú žiadosť o ošetrovné.

Anketa

Čerpali ste už nejaké dávky?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok