Kto vlastní slovenské banky?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 11. 7. 2019
Banky pôsobiace na Slovensku vo väčšine prípadov slovenskými vo svojej podstate nie sú. Ich skutočnými majiteľmi sú zahraničné, často medzinárodné spoločnosti. Podiel domáceho kapitálu je v našich bankách nízky a prevláda kapitál z Belgicka, Rakúska či Talianska.
Kto vlastní slovenské banky?

Zdroj: Shutterstock

Počet domáceho kapitálu v bankách prudko klesol

Na konci roka 1998 bolo podľa štatistiky Národnej banky Slovenska domáce základné imanie v bankách na úrovni približne 63 %, na konci roka 2018 to bolo niečo už len cez 5 %. Za veľkou zmenou podielu stojí privatizácia slovenského bankového sektora. Medzi najväčšie transakcie patrila rozhodne privatizácia najväčšej slovenskej banky, Slovenskej sporiteľne, ktorá sa zavŕšila v roku 2001 a väčšinovým akcionárom sa stala rakúska Erste Bank. V rovnakom roku prešla pod zahraničného vlastníka aj druhá najväčšia slovenská banka VÚB, ktorú odkúpila IntesaBci, v súčasnosti Intesa Sanpaolo. A nasledovalo mnoho ďalších.

 

Všeobecná úverová banka, a.s.

Dá sa označiť za najdlhšie pôsobiacu banku na Slovensku a NBS datuje dátum jej pôsobenia na 1. januára 1990. Má širokú sieť pobočiek a korporátny dizajn je totožný s talianskou bankovou skupinou Intesa Sanpaulo. To nie je náhoda, pretože táto skupina má vyše 97 % akcií banky a malý zvyšok patrí rôznym fyzickým a právnickým osobám.

Tatra banka

Pôsobí na Slovensku rovnako od roku 1990 a predstavuje prvú súkromnú banku po nežnej revolúcii na Slovensku. Dnes je súčasťou Raiffeisen Bank International AG a majoritným vlastníkom skupiny je Raiffeisen Bank International. Ak je reč o Tatra banke, nemožno zabudnúť ani na fakt, že od roku 2012 je na Slovensku zastúpená aj priamo Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky.

OTP banka Slovensko

Jej vlastnícka štruktúra je veľmi jednoduchá. Majoritným vlastníkom OTP Banka Slovensko je od 4.4.2002 najväčšia maďarská banka - OTP Bank Nyrt, ktorá má viac ako 99 % akcií banky. OTP na Slovensku nevznikla ako nová banka, ale prešla prerodom, keď maďarská banka kúpila pôvodnú Investičnú a rozvojová banka (IRB) a následne začala pôsobiť pod názvom OTP.

Prvá stavebná sporiteľňa

Prvú stavebnú sporiteľňu založili Slovenská štátna sporiteľňa, nemecká Bausparkasse Schwäbisch Hall AG a rakúska Raiffeisen Bausparkassen Managementservice und Beteiligungsges.m.b.H. Čo sa týka súčasných akcionárov, tak 32,5 % podiel na základnom imaní má Spolková republika Nemecko prostredníctvom Bausparkasse Schwäbisch Hall AG,  Rakúska republika s 32,5 % podielom prostredníctvom Raiffeisen Bausparkassen Holding GmbH a ďalším Rakúšanom s 25,02 % podielom je Erste Group Bank AG. Len 9,98 % podiel na základnom imaní má Slovensko prostredníctvom Slovenskej sporiteľne.

Poštová banka,  J&T, 365.bank

Poštová banka je na trhu od roku 1993 a prešla si mnohými vlastníkmi. V súčasnosti je však Poštová banka vo vlastníctve J&T FINANCE GROUP SE so 64,45 % a 34,00 % vlastní PBI, a.s. Práve J&T FINANCE GROUP je aj vlastníkom J&T Banky, ktorá na Slovensku pôsobí ako pobočka zahraničnej banky. Poslednou z portfólia v tejto skupine je nová internetová banka 365.bank, ktorá využíva zdieľanie bankovej licencie s Poštovou bankou.

Prima banka a Privatbanka

Prima banka Slovensko vnikla v roku 1993 a založilo ju 193 slovenských obcí pod názvom Prvá komunálna banka. Po desiatich rokoch zmenila banka meno na Dexia banka Slovensko. V roku 2011 sa väčšinovým vlastníkom stala Penta Investments, ktorá v súčasnosti vlastní takmer 99 % akcií a od roku 2012 zmenila banka obchodný názov na Prima banka Slovensko. V roku 2017 sa zlúčia so Sberbank Slovensko. Do portfólia skupiny Penta patrí aj Privatbanka, ktorej jediným akcionárom je spoločnosť Penta Investments Limited, ktorá sa stala majoritným akcionárom banky v júni 2007.

ČSOB

Československú obchodnú banku vlastní belgická banka KBC, ktorá je súčasťou finančnej skupiny KBC Group N.V. Na Slovensku pôsobí od roku 2000 a v roku 2008 sa ČSOB na Slovensku osamostatnila od ČSOB Praha a stala novou akciovou spoločnosťou. KBC Bank ostala 100 % vlastníkom slovenskej ČSOB. V roku 2009 prišlo k odkúpeniu Istrobanky – dovtedy patriacej do rakúskej skupiny Bawag PSK.

mBank

Na Slovensku pôsobí od roku 2007. mBank je súčasťou poľskej mBank. S.A., ktorá však patrí do portfólia nemeckej skupiny Commerzbank.

Fio banka

Predstavuje českú banku, ktorá získala bankovú licenciu v roku 2010 a od rovnakého roku pôsobí aj na Slovensku. Majiteľmi sú Petr Marsa a Romuald Kopún, ktorí stáli aj pri zrode spoločnosti.

Slovenská sporiteľňa

Ani najväčšia slovenská banka, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 1995 nie je slovenská. Jej stopercentným majiteľom je rakúska Erste Group Bank AG.

Anketa

Akú máte banku?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+56
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?