Urýchlené vybavenie dokladov: čo vás to bude stáť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 7. 2019
Stratili ste peňaženku či zmenili niektorý z osobných údajov a čaká vás vybavovanie nových dokladov? Dnes už nemusíte čakať mesiac na ich doručenie. Za príplatok si môžete lehotu vybavenia značne skrátiť.
Urýchlené vybavenie dokladov: čo vás to bude stáť?

Zdroj: Shutterstock

Vaša dovolenka sa blíži a vy ešte stále nemáte vybavené cestovné doklady? Nemusíte sa obávať zmarených plánov. Za príplatok si môžete skrátiť lehotu vybavenia a nový občiansky preukaz či cestovný pas budete mať hotový do pár dní. Urýchliť si môžete aj vydanie vodičského preukazu.

Občiansky preukaz: do 2 dní za 20 eur

Žiadosť o vydanie občianskeho preukazu (ďalej „OP“) podávate vždy len osobne a to na okresnom riaditeľstve Policajného zboru. Či už potrebujete svoj prvý OP, alebo nový – ďalší v poradí, bude vám vydaný na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve PZ.

Občiansky preukaz musí vlastniť každý občan SR, ktorý dovŕšil 15 rokov a údaje v ňom musia byť vždy aktuálne a platné. Preto ste povinný oň požiadať vo všetkých nasledovných prípadoch:

  • Prvý občiansky preukaz po dovŕšení 15 rokov – žiadosť sa podáva najskôr 90 dní, najneskôr však 30 dní pred 15. narodeninami občana.
  • Nový občiansky preukaz pri strate alebo zmene osobných údajov – podanie žiadosti najneskôr do 30 dní od vzniku neplatnosti pôvodného OP.
  • Nový občiansky preukaz po skončení doby platnosti – môžete podať žiadosť najskôr 180 dní pred uplynutím doby platnosti.

Vybavenie nového OP z dôvodu zmeny a zápisu nových údajov vás vyjde na správny poplatok 4,50 eur. Pri strate, poškodení alebo krádeži OP je poplatok vyšší a to 16,50 eur. Ak sa vám OP poškodí či stratí v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokov, zaplatíte 33 eur za vybavenie nového.

Štandardná lehota vybavenia OP, ktorá plynie zo zákona je 30 dní. Väčšinou ho však dostanete oveľa skôr. Ak sa však nemôžete spoliehať na skoršie doručenie, za príplatok 20 eur vám OP vybavia expresne do 2 dní. Ak si priplatíte ďalšie 3 eurá, bude vám OP doručený na vybranú adresu v rámci Slovenskej republiky.

 

Vodičský preukaz: osobne a za 26 eur

Rovnako ako v prípade občianskeho preukazu, aj vodičský preukaz (ďalej „VP“) vám vydajú na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve PZ po vašej osobnej žiadosti.

Správny poplatok je v prípade vydania VP z dôvodu zmeny údajov, rozšírenia, skončenia doby platnosti, odcudzenia, straty alebo poškodenia rovnaký a to 6,50 eur. Vodičský preukaz vám bude vydaný do 30 dní. Ak si želáte túto lehotu skrátiť na vydanie do 2 pracovných dní, príplatok je stanovený na 4-násobok príslušnej sadzby čo činí 26 eur. Vodičský preukaz nie je možné doručiť na vybranú adresu v rámci SR a preto si ho musíte prevziať osobne.

Medzinárodný vodičák: na počkanie bez navýšenia 

Medzinárodný vodičský preukaz je možné vybaviť na počkanie na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru. Môžete požiadať o medzinárodný vodičský preukaz podľa Ženevského dohovoru aj podľa Viedenského dohovoru. Ak budete potrebovať oba, o každý VP je potrebné požiadať samostatne.

Správny poplatok za žiadosť je 6,50 eur.

Cestovný pas: najrýchlejšie vybavenie za 99 eur

Od januára 2008 sú vydávané nové cestovné pasy s biometriou. Tieto biometrické údaje sú konkrétne dva. Prvým biometrickým údajom je fotka a druhým je odtlačok prsta. Rovnako aj pri podávaní žiadosti o pas je potrebné, aby ste boli ako žiadateľ fyzicky prítomný, najmä kvôli získaniu spomínaných biometrických údajov. Ak by vám z objektívneho dôvodu nebolo možné odobrať odtlačky prstov, bude vám vydaný pas s platnosťou 1 rok. Aj deti mladšie ako 5 rokov musia mať pri ceste do zahraničia svoj vlastný cestovný pas. V prípade detí sa odtlačky prstov snímajú až od veku viac ako 12 rokov.

Správne poplatky za vydanie cestovného pasu sú rozdelené do viacerých častí podľa určitých kritérií. Odporúčame preto navštíviť stránku minv.sk pre získanie požadovaných informácií.

My uvedieme základné poplatky, kedy o cestovný pas žiada občan starší ako 16 rokov. Štandardná lehota na vydanie cestovného pasu je 30 dní. Môžete požiadať o vydanie cestovného pasu urýchlene a to do 2 pracovných dní alebo do 10 pracovných dní.

Vydanie pasu občanovi staršiemu ako 16 rokov:

  • do 30 dní za poplatok 33 eur,
  • do 10 dní za 66 eur,
  • do 2 dní za poplatok 99 eur.

Pred vycestovaním do zahraničia odporúčame skontrolovať si platnosť vášho aktuálneho pasu, pretože niektoré krajiny vyžadujú, aby bol platný aj po vašom návrate domov.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Máte občiansky preukaz vždy so sebou?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok