Aká je suma daňového bonusu a o koľko sa zvýšia prídavky na deti v roku 2020?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 23. 7. 2019
Daňový bonus aj prídavky na deti sa zvýšia, keď sa zvýši životné minimum. Štát týmto chce podporovať rodinu. Je to však dostatočné?
Aká je suma daňového bonusu a o koľko sa zvýšia prídavky na deti v roku 2020?

Zdroj: Shutterstock

Aj keď sa životné minimum oproti minulému roku zvýšilo o 2,5 %, v reálnych mesačných čiastkach však ide iba o centové zvýšenie. Prinášame vám prehľad o tom, ako budú vyzerať nové vyššie sumy. Dočítate sa aj o tom, kto má nárok na prídavky na deti a kedy si možno uplatniť daňový bonus na deti.

 

Daňový bonus 2020: až 545,52 eur ročne

Sumu 545,52 eur ročne si môže uplatniť daňovník na dieťa mladšie ako 6 rokov veku. Na staršie deti a študentov sa potom uplatní polovičný daňový bonus. V prípade, že si nemôžete uplatniť daňový bonus počas celého roka, uplatníte si ho za jednotlivé mesiace, kedy boli splnené podmienky. Výška mesačného daňového bonusu na dieťa je 22,73 eur a 45,46 eur na dieťa do 6 rokov veku. Prehľad súm daňového bonusu za rok 2019 a 2020 nájdete v tabuľke č. 1.

Tabuľka č.1: Daňový bonus 2019 a 2020

Rok Mesačný daňový bonus Ročný daňový bonus
Dieťa do 6 rokov Dieťa od 6 rokov Dieťa do 6 rokov Dieťa od 6 rokov
2019 44,34 € 22,17 € 532,08 € 266,04 €
2020 45,46 € 22,72 € 545,52 € 272,76 €

Vypočítať daňový bonus si môžete aj na kalkulačke daňového bonusu. Ak máte viac detí, alebo si uplatňujete bonus len v niektorých mesiacoch, hneď sa dozviete, akú sumu môžete získať.

Prídavky na deti stále pod hranicou 25 eur

Aj keď len o päť centov, predsa len prídavok na dieťa za mesiac nepresiahne hranicu 25 eur. Oproti tomuto roku sa dávka zvýši o 61 centov, teda zo súčasných 24,34 eur na 24,95 eur.  Za rok si tak poberatelia prilepšia o 7,32 eur.

V roku 2020 vyplatí štát rodičovi alebo inému zákonnému zástupcovi 299,40 eur na jedno dieťa. Z definície prídavku na dieťa sa dozvedáme, že ide o štátnu sociálnu dávku, ktorou štát prispieva na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. Keď si však uvedomíme, aké veľké sú výdavky na uspokojenie potrieb dieťaťa, ide skutočne o pomerne nízku  podporu.

Osobám, ktoré si nemôžu uplatniť daňový bonus, prispieva štát k prídavku na dieťa ešte tzv. príplatkom. Jeho zvýšenie vzbudzuje ešte väčší (ironický) úsmev. Ide totiž o 29 centov mesačne. Zo súčasných 11,41 eur dostane poberateľ 11,70 eur mesačne. V roku 2020 tak oprávnená osoba získa 140,40 eur. Spoločne s prídavkom na dieťa sa jedná o 439,80 eur.

Rodičovský príspevok a daňový bonus 2020

Foto: Pixabay

3 podmienky na získanie daňového bonusu a prídavku na deti

1. Trvalý pobyt na Slovensku

U občanov Európskej únie stačí prechodný pobyt. Nie je dôležité, aby mal žiadateľ výlučne slovenské občianstvo. Skôr je dôležité, že žije na Slovensku a má tu stredisko svojich životných záujmov.

2. Starostlivosť o dieťa

Aby ste si mohli uplatniť daňový bonus alebo prídavok na dieťa, musíte sa starať o nezaopatrené dieťa. Buď sa staráte o maloleté dieťa, alebo vaše dieťa navštevuje základnú či strednú školu. Uplatniť bonus alebo prídavok na študenta vysokej školy si môžete len v prípade, že navštevuje prezenčnú formu štúdia (tzv. denné štúdium) a to najviac do dovŕšenia 25 rokov veku.

3. Povinnosť dosahovať príjmy

Táto podmienka platí len pre získanie daňového bonusu. Aby ste si mohli uplatniť daňový bonus, musíte dosahovať príjem aspoň na úrovni polovice minimálnej mzdy. Tiež je dôležité, aby bol tento príjem dosiahnutý z tzv. aktívnych príjmov.

Do aktívnych príjmov patria tie podľa § 5 a 6 zákona o dani z príjmov. Sú to príjmy zo závislej činnosti (zamestnanie, dohody) a príjmy z podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti. Ak by ste v danom roku dosiahli len príjmy z prenájmu či z kapitálového majetku, nemôžete si daňový bonus na dieťa uplatniť.

Anketa

Je výška daňového bonusu postačujúca?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok