Kto vlastní slovenské médiá?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 18. 7. 2019
Keď v roku 2015 robila agentúra Focus pre Transparency International prieskum, len jeden z desiatich Slovákov vedel, komu naozaj patria slovenské média. Odvtedy sa zmenili vlastnícke štruktúry, ale informácie o zákulisí ostávajú stále pre mnohých záhadou. Poznať majiteľov médií však môže výrazne pomôcť čítaniu informácií medzi riadkami.
Kto vlastní slovenské médiá?

Zdroj: Shutterstock

Zmeny v médiách aj vlastníctve

Od vzniku slovenského štátu prešlo viac ako 25 rokov a za ten čas mnoho médií vzniklo, mnoho zaniklo a aj tie, ktoré vytrvali, neraz zmenili majiteľov aj smerovanie. Najvýraznejším obdobím, čo sa mediálnej politiky týka, boli deväťdesiate roky, kedy sa začali do médií najviac dostávať súkromní vlastníci, zahraničný kapitál a mnohé ďalšie išli cestou zjednocovania pod jednu sieť. Mnohé slovenské médiá dnes majú v rukách nadnárodné spoločnosti a do veľkej miery finančné skupiny, ktoré majú blízko k politike a často vlastníctvo médií považujú za svoj „jadrový kufrík“.

 

Pravda

Tento denník bol ešte v roku 1994 vlastnený samotnými redaktormi, ktorí predali svoje akcie Harvardským fondom Juraja Širokého. V roku 2006 Široký predal celý podiel vo vydavateľstve Perex, ktorý vydával Pravdu anglickej spoločnosti Northcliffe International. V roku 2010 si Perex kúpila česká spoločnosť Florena Praha a ako vlastník bol uvádzaný Karol Biermann. Tento stav trval až do doku 2018, kedy sa vedenia ujala OUR MEDIA SR, ktorej vlastníkom je česká OurMedia. Tá patrí podnikateľovi a senátorovi Ivovi Valentovi a mediálnemu podnikateľovi Michalovi Voráčkovi. Perex vydáva okrem denníka Pravda aj niekoľko internetových magazínov.

TA3

Jediná plne spravodajská televízia na Slovensku vysiela od septembra 2001. Televíziu založila spoločnosť C.E.N. a o dva roky neskôr sa navýšením základného imania zo štyroch na 67 miliónov slovenských korún, stala väčšinovým vlastníkom J&T Finance Group. V roku 2007 však prišlo k zmene a hlavným akcionárom televízie TA3 sa stala spoločnosť Grafobal Ivana Kmotríka. Tým sa však podnikanie J&T v médiách neskončilo. Naopak, de facto si s Kmotríkom vymenili televíziu JOJ za TA3.

JOJ

Televízia JOJ začala svoju históriu písať v roku 2002, avšak nezačínala od nuly, ale vyrástla z TV Global, ktorú kúpila Česká produkční Invest televízia Nova. Už v júli 2002 do televízie však vstúpil Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka a v roku 2004 sa stal jej 90 % vlastníkom. V januári 2007 do JOJ vstúpila vtedajšia J&T Media Enterprises s akcionárom Petrom Korbačkom.

Markíza

Jej začiatky v roku 1996 boli divoké a zakladateľom bol Pavol Rusko, no už o dva roky neskôr sa spoločnosť Gamatex, vďaka pohľadávke voči Pavlovi Ruskovi, stala dominantnou Slovenskej televíznej spoločnosti, ktorá spolu s americkou spoločnosťou CME (Central European Media Enterprises) prevádzkovala televíziu. V roku 2000 Kočner predal Gamatex spoločnosti STS. Vlastníkom televízie je teraz spoločnosť CME.


Mohlo by vás zaujímať:

Nový čas

Po tom, ako sa Ringier Axel Springer Slovakia začala špecializovať len na internetové médiá, predala Nový čas a ujal sa ho Anton Siekel v podobe spoločnosti FPD Media. Finančník má aj svoje vlastné vydavateľstvo Publishing House. K novému času patrí aj Nový Čas Nedeľa, ako aj ich online platformy.

News and Media Holding

Vydavateľský dom, ktorý poskupoval množstvo slovenských médií a zaradil ich pod jednu strechu pod hlavičkou finančnej skupiny Penta. Pod vplyvom Penty sa tak ocitli v kooperácii kedysi samostatné periodiká a News and Media Holding sa stala najväčšou slovenskou mediálnou spoločnosťou printových a online titulov s najširším portfóliom. Oficiálne na Slovenskom trhu funguje od roku 2014 a akvizíciami sa dostala k množstvu titulov. Pohltila vydavateľov ako TREND Representative, MEDIA MAGAZÍN, Centrum Holdings, SPOLOČNOSŤ 7 PLUS, či Život Publishing. Vlastní tak periodiká ako TREND, Plus 7 dní, Život, GEO, Plus Jeden Deň a celý rad internetových magazínov.

Petit Press

Vydavateľstvo vlastní periodiká SME, Korzár a regionálne noviny My a Echo a pred necelými piatimi rokmi do neho významným spôsobom vstúpila finančná skupina Penta. Svoj podiel v Petit Presse kúpila od nemeckej vydavateľskej skupiny Rheinische Post. Neskôr sa vlastnícke pomery upravili v prospech Prvej slovenskej investičnej skupiny, ktorá zakladala denník SME. Alexej Fulmek sa stal minoritným akcionárom. V súčasnosti Prvá slovenská investičná skupina vlastní 57,5 percenta a Penta 39,5 percenta akcií spoločnosti Petit Press.

Ringier Axel Springer Slovakia

Predstavuje najväčšie multimediálne vydavateľstvo na Slovensku. Pod jeho krídla  spadajú značky Azet.sk a Aktuality.sk. Ringier Axel Springer Slovakia sa stal najväčším prevádzkovateľom internetového obsahu na Slovensku. Vlastní magazíny ako Diva, Noizz a mnohé ďalšie. Ringier Axel Springer SK väčšinovo vlastní Ringier Axel Springer a menšinu niekdajší otec Azetu Milan Dubec.

MAFRA Slovakia

Zverenecké fondy v Česku preslávil český premiér Andrej Babiš, ktorý do nich uložil akcie spoločností Agrofert a SynBiol. Práve Agrofertu patrí aj MAFRA Slovakia, vďaka ktorým Babiš vlastní aj slovenské médiá ako Hospodárke noviny, Stratégie, Fit magazín, či Evitu a niekoľko ďalších periodík. Český premiér tak má svoje aktivity aj v slovenskej mediálnej oblasti.

N Press, s.r.o.

Zakladateľmi boli Matúš Kostolný, Tomáš Bella, Lukáš Fila, Konštantín Čikovský a Juraj Javorský. Impulzom vytvorenia projektu bol vstup finančnej skupiny Penta do spoločnosti Petit Press. V roku 2015 podpísal Denník N zmluvu s investormi, ktorými sa stali šiesti spolumajitelia spoločnosti ESET v zložení Maroš Grund, Rudolf Hrubý, Richard Marko, Peter Paško, Miroslav Trnka a Anton Zajac. Investori za 1,2 milióna eur získali 51 percentný podiel vo firme. V priebehu prvého štvrťroka 2017 získalo akcie Denníka N 39 zakladajúcich členov redakcie. Počet akcionárov tak spolu so spolumajiteľmi Esetu a členmi vedenia vydavateľstva narástol na 50. Spolumajiteľ Anton Zajac bol v novembri 2016 jedným z prvej trojice podporovateľov občianskeho združenia Progresívne Slovensko.

Anketa

Aký zdroj informácií preferujete?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

majetok, občan, peniaze, Slovensko

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok