Kupujem auto z dovozu. Na čo všetko si mám dať pozor?

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 7. 2019
Navonok dobre vyzerajúce auto môže mať množstvo nedostatkov. Podľa čoho vyberať a ktoré faktory nepodceniť? Prinášame tipy pri dovoze auta zo zahraničia.
Kupujem auto z dovozu. Na čo všetko si mám dať pozor?

Zdroj: Shutterstock

Referencie o predajcovi, online záznamy z STK, dokumenty k vozidlu, údaje z riadiacich jednotiek a kamarát na telefóne. Pri kúpe automobilu zo zahraničia postupujte pomalšie a rozvážnejšie a pokiaľ môžete, vezmite si so sebou aj odborníka.

Pozor na nové veci v starom aute

Nový volant, radiaca páka a dokonale vyleštený lak na aute vyzerajú pekne, no môžu znamenať aj to, že predajca sa snažil zakryť nejaký problém na aute. Slúžia najmä k zastretiu opotrebenia vozidla. Napríklad aj narýchlo prestriekaný lak sa dá od pôvodného odlíšiť letmým pohľadom.

Tipy, ako zistiť silné opotrebenie na aute

  • hlučný motorček na stieračoch,
  • slabé motorčeky pri sťahovaní okien,
  • nefunkčná elektronika v aute,
  • kolísavé otáčky pri naštartovaní auta a voľnobehu,
  • klepanie motora pri vypnutí,
  • búchajúce a tzv. plávajúce vozidlo pri nerovnostiach na ceste,
  • nerovnomerne opotrebované pneumatiky,
  • slabá svietivosť stretávacích svetiel,
  • slabá klimatizácia.
 

V prvom rade vždy trvajte na skúšobnej jazde a nenechajte sa len previezť predajcom. Skúšobná jazda môže odhaliť viaceré neduhy na aute. Ak predajca ponúka viacero áut, teda ide o spoločnosť, nebude problém si nájsť na internete referencie od spokojných alebo nespokojných zákazníkov.

Skontrolujte si všetky dokumenty k automobilu, servisná knižka sa už dnes dá sfalšovať, preto je dobré overiť si niektoré údaje uvedené v knižke priamo so servisom, ktorý vykonával opravy. Ak máte možnosť prizvať si ku kúpe automobilu aj odborníka či automechanika, urobte tak. Ideálne, ak si so sebou vie vziať aj mobilnú diagnostiku.

Kilometre najazdené vozidlom sa totiž ukladajú do prístrojového panela, ako aj do rôznych ďalších riadiacich modulov. Napríklad ABS, AIRBAG, ECU či do riadiaceho modulu filtra pevných častíc pri dieselových motorizáciách. Napojením sa na tento diagnostický prístroj môžete odhaliť rozdiely v kilometroch.

Auto z Nemecka nemusí byť vždy výhra

Zmeny daňových predpisov v Nemecku napríklad vedú k tomu, že množstvo nemeckých importov má holú základnú výbavu a ten najzákladnejší motor. Autá tiež mávajú obrovský kilometrový nájazd a stočené tachometre. Podľa analýzy ADACu má stočené kilometre možno až tretina všetkých ojazdených áut na tamojšom trhu.

Dajte si tiež pozor na automobily, ktoré majú v registračných dokladoch pečiatku s textom „Verwertungsnachweis lag vor“. Podľa nemeckej legislatívy sú totiž určené na zošrotovanie a v súlade s nemeckým právnym poriadkom sa takéto autá nesmú znova registrovať. Na Slovensku s takým autom neprejdete cez kontrolu originality.

Ako odhaliť stočené kilometre

Obrovskú pomoc vám v tomto môžu poskytnúť internetové stránky ako www.seka.sk alebo www.ko.sk, kde si podľa evidenčného čísla môžete preveriť históriu vozidla. Čo však v prípade, že neexistuje záznam o tomto vozidle a vy neviete ani VIN číslo auta?

Je tu jedna možnosť, o ktorej mnohí nevedia. Stránka Slovenskej kancelárie poisťovateľov. Na tejto stránke si môžete zistiť, kde má auto uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Do prvej kolónky zadáte značku a do druhej dátum. Neudávajte aktuálny dátum, ale povedzme o rok späť, teda napríklad 2018. Tak získate predchádzajúce evidenčné číslo a to následne môžete znova preveriť na stránkach www.seka.sk, resp. www.ko.sk.

V skratke to znamená, že stránka Slovenskej kancelárie poisťovateľov vám povie aj predošlé evidenčné číslo vozidla a to sa bez toho, aby ste kontaktovali predajcu nedozviete nikde inde. Ak ste už kúpili automobil, čaká vás dovoz na Slovensko a prepis.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Pri výbere auta sledujete ponuku aj zahraničných predajcov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok