Ako a kde si zmeniť meno na letenke?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 25. 7. 2019
Letenky sa vystavujú vždy na meno a s tým súvisia aj komplikácie, ak sa meno držiteľa zmení. Letecké spoločnosti pritom nerozlišujú, či ide o zmenu kvôli sobášu, premenovaniu, či napríklad darovaniu alebo predaju letenky inej osobe. Pre nich to je zmena mena. V niektorých prípadoch drahá, niekedy bezplatná, občas nemožná.
Ako a kde si zmeniť meno na letenke?

Zdroj: Shutterstock

Zmena mena nie je jednoduchá

Kúpa leteniek sa dnes vo veľkej miere realizuje prostredníctvom internetu a tak isto sa aj vydávajú v elektronickom formáte. Mohlo by sa teda zdať, že nie je nič ľahšie, ako zmeniť v systéme meno na letenke a stačiť by mohla jednoduchá požiadavka. Nie je to však pravda. Niektoré letecké spoločnosti odmietajú zmeniť meno na letenke.

Deje sa to hlavne pri nižších triedach a v nízkonákladových aerolíniách. V niektorých prípadoch zasa môžete zmeniť meno vo väčšom predstihu, niekedy aj rovno na letisku, ale často sa môže stať, že za takýto jednoduchý úkon zaplatíte viac, ako za celú letenku. Preto si dobre rozmyslite, či budete meniť meno a na podmienky sa spýtajte u leteckého prepravcu.

 

Darček už kupujte na iné meno

Scenár, keď priamo na letisku niekto daruje svoj let inému, je filmové klišé, ktoré však v realite nefunguje. Ak chcete darovať letenku niekomu inému, napríklad ako darček, tak si dopredu overte, či vôbec je zmena mena a človeka na daný let možná, ak ste letenku kupovali na svoje meno. Omnoho jednoduchšia cesta je však „prekvapenie“ kúpiť už s osobnými údajmi obdarovaného, ako následne meniť mená.

Storno môže byť vhodnejšie

Ak si kupujete cenovo výhodnú letenku dlhý čas popredu a medzitým sa vydáte a zmeníte meno, niekedy môže byť výhodnejšie letenku stornovať, ako meniť na nej meno. Je to vhodné aj vzhľadom na to, že často vyjde zmena mena drahšie, ako kúpa novej letenky. V prípade leteniek kupovaných s veľkým časovým predstihom si poistite letenku aj poistením storna.

To sa síce nevzťahuje na zmenu mena, ale napríklad, ak po svadbe čakáte dieťa, prípadne vyššie štádium tehotenstva, ktoré ste pri kúpe letenky neplánovali, už je dôvodom, aby ste neleteli a využili napríklad aj vrátenie peňazí za storno letenky zo zdravotných dôvodov.


Mohlo by vás zaujímať:

Koľko vlastne stojí zmena mena?

Tento parameter sa nedá paušalizovať. Každá letecká spoločnosť má v cenníku inú sumu. Ten je vhodné si preštudovať dopredu, pretože nejde o lacnú záležitosť. O zmenu mena vždy žiadate leteckú spoločnosť. Napríklad WizzAir si účtuje poplatok za zmenu mena 45 eur a ak ste si kúpili letenku od Ryanair za pár eur a myslíte si, že pri lacnej letenke bude lacná aj zmena, ste na omyle.

Podľa aktuálneho cenníka vás zmena mena online vyjde na 115 eur a na letisku 160 eur. Na jednu letenku. To znamená, že ak ste si napríklad kúpili s priateľkou letenky do Londýna za 20 eur, ale nemôžete letieť a výlet chcete prenechať rodičom, tak tí by len za zmenu mena na dvoch letenkách zaplatili minimálne 230 eur. Dosť drahý špás. Vo všeobecnosti sa ceny za zmenu mena pohybujú v závislosti od leteckých spoločností od 0 eur po 200 eur.

Niekedy nemusí stačiť ani sobášny list

Najčastejším prípadom požiadavky na zmenu mena u žien je svadba. V takomto prípade, ak už máte kúpenú letenku na pôvodné priezvisko, je potrebné priniesť si so sebou aj originálny sobášny list. Na letisku sa identifikujete cestovnými dokladmi s novým priezviskom a sobášnym listom, ktorý dokladuje zmenu pôvodného mena. V takomto prípade vedia niektoré spoločnosti zmeniť meno na počkanie a palubnú vstupenku už vystavia na nové meno.

Takáto transakcia môže byť bezplatná, alebo aj účtovaná podľa štandardného cenníka. Spýtajte sa na to dopredu v leteckej spoločnosti. Navyše niektoré spoločnosti vám meno nezmenia na počkanie a je potrebné poslať žiadosť na zmenu skôr aj s dokladovaním sobášneho listu. Niektoré spoločnosti nezmenia už meno za žiadnych okolností a tým pádom letieť nemôžete. Vždy preto kontaktuje vašu spoločnosť dopredu.

Letenky za euro pravdepodobne nezmeníte

Najhoršie sú na tom akciové letenky, ktoré ponúkajú spoločnosti v rôznych formátoch. V takomto prípade je pravdepodobné, že si letenky nezameníte. Letecké spoločnosti si akciové ceny často poistia konkrétnym letom, dátumom aj menom a zmena nie je možná. A v prípade, že zmena možná je, je to často za nevýhodných podmienok. Prepravca si môže účtovať nielen poplatok za zmenu, ale zaúčtuje aj rozdiel ceny, ktorý vznikol medzi cenou vašej letenky a aktuálne ponúkanou cenou. Takéto prípady nie sú ojedinelé.

Problém sú aj odlišné doklady

Základom úspešného letu, aj vzhľadom na neustále precíznejšie bezpečnostné opatrenia, sú rovnaké údaje na letenke a na cestovných dokladoch. Preto môže nastať problém, ak máte letenku na staré meno a cestovné doklady už na meno nové. V takomto prípade vás letecká spoločnosť vôbec nepustí letieť. Preto ak plánujete letieť po svadbe, kupujte si letenku rovno na nové meno a doklady si vybavíte následne.

Pri rezervácii totiž ešte nie je potrebné zadať čísla dokladov totožnosti, to stačí iba pár dní pred odletom. Naopak, ak máte letenku na staré meno a cestujete krátko po svadbe, nemeňte si doklady a cestujte na dievčenské priezvisko. Vďaka tomu sa vyhnete možným komplikáciám pri zmene mien na letenke aj poplatkom.

Anketa

Kam sa chystáte na letnú dovolenku tento rok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok