Kto vlastní hokejové kluby na Slovensku (Slovan, Košice, Trenčín, Banská Bystrica)

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 7. 2019
Kto je vlastníkom najznámejších slovenských hokejových klubov? Sú to bývalí hokejisti, papaláši, mestá či milionári?
Kto vlastní hokejové kluby na Slovensku (Slovan, Košice, Trenčín, Banská Bystrica)

Zdroj: Shutterstock

Ľadový hokej je jeden z najobľúbenejších slovenských športov. Dokazuje to vysoká sledovanosť pri účasti hokejistov na majstrovstvách sveta i domáca extraliga, v ktorej hrajú najúspešnejšie kluby Slovenska. Kto je ich vlastníkom? Pozreli sme sa na verejne dostupné informácie jedných z najväčších hokejových klubov pôsobiacich na Slovensku. Bližšie si predstavíme kluby ako HC Slovan Bratislava, Dukla Trenčín, HC Košice alebo HC Banská Bystrica.

Hokejový Slovan vlastnia schránkové firmy

Slovan doposiaľ hrával najvyššiu ruskú hokejovú ligu KHL, avšak po veľkých finančných problémoch súťaž opustil a v nasledujúcej sezóne si už proti najslávnejším ruským klubom nezahrá. Pravdepodobne sa vráti do slovenskej extraligy.

Štruktúra vlastníkov hokejového klubu HC Slovan je jedna z najkomplikovanejších v rámci slovenských klubov. Ako pred rokmi zistila Transparency International, klub vlastnia schránkové firmy ukryté v exotických krajinách ako Nový Zéland, Kostarika či Cyprus. Sú to približne rovnaké firmy, ktoré boli vlastníkmi spoločnosti Váhostav.

Okrem iného Transparency International pred rokmi zaevidovali aj štedré príspevky od štátnych firiem ako TIPOS, Transpetrol alebo Slovenská pošta. V minulosti boli hlavnými partnermi Slovana aj Váhostav, Chemolak a Falck. Špekuluje sa, že všetky uvedené spoločnosti patria do skupiny firiem Juraja Širokého. Jeho meno sa aj v rámci financovania a fungovania hokejového klubu spomína v histórii najčastejšie.

V roku 2019 vstúpil do Slovana nový investor, ktorý má pomôcť vrátiť klub do zelených čísel. „Na základe dohody s predstaviteľmi samosprávy hlavného mesta klub zároveň uhradí aktuálny záväzok na nájomnom a službách za užívanie Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave s termínom do 30. júna a dohodne sa na podmienkach užívania štadióna v ďalšej sezóne,“ konštatuje Slovan na svojom webe.

Slovan dlhuje za nájomné, služby spojené s nájmom, zmluvné pokuty a úroky z omeškania mestskej organizácii Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STaRZ). Začiatkom roka (február) bol dlh vo výške 978 069 eur. Nakoľko dlžník ani po viacnásobných upozorneniach neuhrádzal svoje záväzky, STaRZ pristúpil k vymáhaniu dlhu súdnou cestou.

 

HC Košice reorganizuje na všetkých úrovniach

Sezóna 2018/2019 nebola pre HC Košice úspešná. Klub vypadol v štvrťfinálovom súboji a po dlhých rokoch si nezahral o titul majstra Slovenska. To sa odzrkadlilo aj v personálnych zmenách a klub prvýkrát verejne priznal, že je na absolútnom športovom dne. V klube už skončila trénerská trojica a po dlhých rokoch aj športový manažér.

Podľa informácií dostupných na stránke hokejového klubu je vlastníkom klubu spoločnosť HC Košice s.r.o., ktorá sa podľa údajov finstat.sk v roku 2018 dostala do zisku z -80 193 eur na 112 564 eur a tržby jej narástli o 12 % na 3,305 mil. eur. Základné imanie klubu činí takmer 500-tisíc eur.

V dozornej rade spoločnosti HC Košice sa nachádzajú tri mená: Mgr. Jozef Kuruc, Marek Uhrín a Mark Thomas Salo. Posledný spomínaný pôsobil v top manažmente spoločnosti U.S. Steel, po ktorej má meno aj legendárna košická hokejová aréna, ktorá bola v čase postavenie jedinou svojho druhu na Slovensku.

Medzi významných partnerov HC Košice patrí aj poľská spoločnosť Blachprofil 2, ktorá sa sústreďuje na výrobu strešných krytín, konštrukčných plechov, fasádnych systémov a podobných výrobkov. HC Košice dostávajú aj dotácie zo štátneho rozpočtu a prispievateľom je aj mesto Košice. Generálnym partnerom je oceliarska firma U.S. Steel Košice a veľkým IT partnerom je spoločnosť NESS.

V Dukle Trenčín nájdete v dozornej rade bývalých hokejistov

Spoločnosť Hokejový klub DUKLA Trenčín, a.s. sa v roku 2018 dostala do zisku z -32 396 eur na 37 769 eur a podľa finstat.sk jej tržby narástli o 196 % na 1,321 mil. eur.

Predsedom predstavenstva klubu je Viliam Ružička, generálnym manažérom Ján Kobezda a manažérom klubu Eduard Hartmann, bývalý hokejový brankár, ktorý sa preslávil nielen v Trenčíne, ale aj v hokejovej reprezentácii, keď aj vďaka jeho výkonom Slovensko postúpilo z C kategórie až do A – medzi najlepšie tímy sveta.

V dozornej rade možno nájsť také významné mená slovenského hokeja ako František Hossa (bývalý tréner Dukly) alebo napríklad Róbert Švehla (hráč Dukly, pôsobil v NHL a hral aj v reprezentácii). Medzi významných partnerov Dukly Trenčín patrí MSM Group, spoločnosť pôsobiaca v automobilovom a strojárskom priemysle a lokálne slovenské firmy.

Banská Bystrica v neprehľadnej vlastníckej štruktúre

Advokát Juraj Koval, prezident hokejového klubu HC '05 iClinic Banská Bystrica, v nedávnych voľbách šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja podporoval Richarda Lintnera, no Transparency International zistilo, že za Kovalom vidno podobný štýl podnikania ako za oligarchom Jurajom Širokým, ktorý je spájaný s bratislavským Slovanom.

Kým Slovan získaval peniaze od štátnej lotérie Tipos či národného prepravcu ropy Transpetrol, banskobystrický hokejový klub je prepojený na Slovenskú poštu. Dotáciu na výstavbu štadióna získaval priamo od Úradu vlády.

Ako píše denník SME, Biznis so štátom robí aj priamo Koval, ktorého advokátska kancelária v roku 2013 získala zákazku za 2,7 milióna eur od Fondu národného majetku.

Podľa finstat.sk spoločnosť HC ´05 BANSKÁ BYSTRICA, a.s. v roku 2018 znížila stratu o  73 % na -117 511 eur a tržby jej narástli o 8% na 1,911 mil. eur.

Generálnym partnerom klubu Banskej Bystrice je aj podľa ich oficiálneho webu spoločnosť Koval a spol. s.r.o.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aký je váš obľúbený šport?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok