Ako sa zvyšuje stravné živnostníka a gastrolístky

06.08.2019 | Miroslava Hrášková, Finance.sk
Mzda - spravodajstvo


Až 5,10 eura za každý odpracovaný deň si môže uplatniť živnostník na stravnom vo svojich daňových výdavkov.


Od prvého júla 2019 sa zvýšila hodnota stravného pre živnostníkov z 4,80 eur na 5,10 eur. Záleží čisto na rozhodnutí živnostníka, či si to uplatní v gastrolístkoch alebo bude do účtovníctva evidovať jednotlivé pokladničné bločky z každého obeda.

 

Ako si môže živnostník uplatniť stravné na gastrolístku

V prvom rade musíme zdôrazniť, že stravné si živnostník môže uplatniť za každý odpracovaný deň. Môže si ho uplatniť aj cez víkend, ak vtedy pracoval. Nejadná sa teda len o stravné v pracovné dni, avšak taktiež si nie je možné uplatniť 365 dní (prípadne 366).

Uplatniť stravné si môže živnostník dvoma spôsobmi. Alebo zahrnie do účtovníctva priamo paragony z obeda od reštaurácie, alebo si ich uplatní prostredníctvom nákupu gastrolístku.

Za každý jeden odpracovaný deň si môže živnostník uplatniť gastrolístok najviac vo výške 5,10 eur. Ak je hodnota gastrolístka vyššia, do daňových výdavkov sa zahrnie len stravné vo výške 5,10 eur. Suma nad 5,10 eur potom patrí do nedaňových výdavkov.

Ak je hodnota gastrolístka nižšia ako 5,10 eur, zahrnie sa do daňových výdavkov len v hodnote gastrolístka. Napríklad uplatnený gastrolístok v hodnote 4,80 eur je daňovým výdavkom na stravné za daný deň. Už sa 0,30 eur nedoučtováva.

Nevýhodou gastrolístkov je to, že si živnostík nemôže uplatniť nákup gastrolístkov spätne. Nemôžete si za odpracované dni napr. v júli nakúpiť gastrolístky až v auguste. Gastrolísky sa uplatňujú odo dňa ich kúpy.

Tip: Vypočítajte si stravné na služobnej ceste na našej kalkulačke

Aká je cena gastrolístkov pre živnostníkov

Zdroj: Shutterstock

Stravné živnostníka bez gastrolístkov

Ak nechcete používať gastrolístky alebo ste si ich nestihli včas zaobstarať, môžete si uplatniť stravné na základe pokladničného dokladu z každého obedu. Prípadne vám ako doklad môže poslúžiť aj faktúra za vystavené obedy.

Rovnako, ako u gastrolístkov platí, že ak je cena obeda vyššia než 5,10 eur, do stravného patrí len táto suma a rozdiel sa účtuje do nedaňových výdavkov.

V prípade, že bol obed lacnejší a zaplatili ste menej, patrí do daňových výdavkov táto reálna hodnota obeda.

5 faktov o stravnom pre živnostníka

  • suma sa určí ako stravné, ktoré pripadá na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách
  • počas pracovnej cesty mimo miesta pravidelného výkonu si daňovník nemôže uplatniť výdavky na stravovanie. Vtedy si uplatňuje stravné na služobnej ceste.
  • živnostník si nemôže uplatniť výdavky na stravovanie, ak je aj zamestnaný a má príspevok na stravovanie u zamestnávateľa,
    • výnimkou môže byť situácia, kedy má zamestnanec napr. dovolenku (a vtedy nemá nárok na príspevok na stravné od zamestnávateľa) a počas tejto dovolenky vykonáva podnikateľskú činnosť. Výdavky na stravné za tieto dni si môže uplatniť do daňových výdavkov.
  • výdavky na stravné si môže uplatniť aj daňovníčka na materskej dovolenke, ak zároveň aj vykonáva živnosť.
  • stravné pre živnostníka a jeho uplatnenie do daňových výdavkov upravuje zákon o dani z príjmov


Pomohol vám tento obsah? Dajte mu hodnotenie:

Priemerné hodnotenie: 5
Hlasované: 1 krát 5 0.5



Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním naších služieb vyjadrujete súhlas s naším používaním súborov cookie.