Ako sa zvyšuje stravné živnostníka a gastrolístky

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 6. 8. 2019
Až 5,10 eura za každý odpracovaný deň si môže uplatniť živnostník na stravnom vo svojich daňových výdavkov.
Ako sa zvyšuje stravné živnostníka a gastrolístky

Zdroj: Shutterstock

Od prvého júla 2019 sa zvýšila hodnota stravného pre živnostníkov z 4,80 eur na 5,10 eur. Záleží čisto na rozhodnutí živnostníka, či si to uplatní v gastrolístkoch alebo bude do účtovníctva evidovať jednotlivé pokladničné bločky z každého obeda.

 

Ako si môže živnostník uplatniť stravné na gastrolístku

V prvom rade musíme zdôrazniť, že stravné si živnostník môže uplatniť za každý odpracovaný deň. Môže si ho uplatniť aj cez víkend, ak vtedy pracoval. Nejadná sa teda len o stravné v pracovné dni, avšak taktiež si nie je možné uplatniť 365 dní (prípadne 366).

Uplatniť stravné si môže živnostník dvoma spôsobmi. Alebo zahrnie do účtovníctva priamo paragony z obeda od reštaurácie, alebo si ich uplatní prostredníctvom nákupu gastrolístku.

Za každý jeden odpracovaný deň si môže živnostník uplatniť gastrolístok najviac vo výške 5,10 eur. Ak je hodnota gastrolístka vyššia, do daňových výdavkov sa zahrnie len stravné vo výške 5,10 eur. Suma nad 5,10 eur potom patrí do nedaňových výdavkov.

Ak je hodnota gastrolístka nižšia ako 5,10 eur, zahrnie sa do daňových výdavkov len v hodnote gastrolístka. Napríklad uplatnený gastrolístok v hodnote 4,80 eur je daňovým výdavkom na stravné za daný deň. Už sa 0,30 eur nedoučtováva.

Nevýhodou gastrolístkov je to, že si živnostík nemôže uplatniť nákup gastrolístkov spätne. Nemôžete si za odpracované dni napr. v júli nakúpiť gastrolístky až v auguste. Gastrolísky sa uplatňujú odo dňa ich kúpy.

Tip: Vypočítajte si stravné na služobnej ceste na našej kalkulačke

Stravné živnostníka bez gastrolístkov

Ak nechcete používať gastrolístky alebo ste si ich nestihli včas zaobstarať, môžete si uplatniť stravné na základe pokladničného dokladu z každého obedu. Prípadne vám ako doklad môže poslúžiť aj faktúra za vystavené obedy.

Rovnako, ako u gastrolístkov platí, že ak je cena obeda vyššia než 5,10 eur, do stravného patrí len táto suma a rozdiel sa účtuje do nedaňových výdavkov.

V prípade, že bol obed lacnejší a zaplatili ste menej, patrí do daňových výdavkov táto reálna hodnota obeda.

5 faktov o stravnom pre živnostníka

  • suma sa určí ako stravné, ktoré pripadá na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách
  • počas pracovnej cesty mimo miesta pravidelného výkonu si daňovník nemôže uplatniť výdavky na stravovanie. Vtedy si uplatňuje stravné na služobnej ceste.
  • živnostník si nemôže uplatniť výdavky na stravovanie, ak je aj zamestnaný a má príspevok na stravovanie u zamestnávateľa,
    • výnimkou môže byť situácia, kedy má zamestnanec napr. dovolenku (a vtedy nemá nárok na príspevok na stravné od zamestnávateľa) a počas tejto dovolenky vykonáva podnikateľskú činnosť. Výdavky na stravné za tieto dni si môže uplatniť do daňových výdavkov.
  • výdavky na stravné si môže uplatniť aj daňovníčka na materskej dovolenke, ak zároveň aj vykonáva živnosť.
  • stravné pre živnostníka a jeho uplatnenie do daňových výdavkov upravuje zákon o dani z príjmov

Anketa

Boli by ste za zrušenie stravných lístkov?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

16. 1. 2024 | Barbora Magočová

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

V zamestnaní trávime približne polovicu nášho bdelého času. Počas takto dlhej doby sa môže ľahko pritrafiť slabšia chvíľka, v ktorej sa nezachováme úplne príkladne. Mnoho pomerne bežných... celý článok