Rekreačné poukazy vs. príspevok od zamestnávateľa: čo sa oplatí viac?

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 8. 2019
Príspevok od zamestnávateľa a rekreačné poukazy sú zamestnanecké benefity, ktorých cieľom je podporiť cestovný ruch na Slovensku. Aký je však medzi nimi rozdiel? Čo je pre zamestnanca výhodnejšie?
Rekreačné poukazy vs. príspevok od zamestnávateľa: čo sa oplatí viac?

Zdroj: Shutterstock

Nárok na príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa, resp. rekreačný poukaz, máte vtedy, ak má váš zamestnávateľ v tomto roku 50 a viac zamestnancov. Ak nemá, takýto príspevok je dobrovoľný a nemôžete si naň nárokovať. Nárok na benefit vám vzniká vtedy, ak ste u daného zamestnávateľa zamestnaný viac ako 2 roky. Obe formy príspevku nesú výhody i nevýhody pre zamestnanca i zamestnávateľa.

Výhody a nevýhody rekreačného poukazu

Jedným z dvoch spôsobov, ako môže firma hradiť prísevok na rekreáciu je rekreačný poukaz. Funguje to na približne rovnakom princípe, ako gastrolístky. To znamená, že od zamestnávateľa dostanete kartu, na ktorej je kredit vo výške maximálneho ročného príspevku. Túto kartu môžete použiť pri platbe za pobyt, pričom sa vám automaticky preráta 55 % z celkovej ceny pobytu.

Pre zamestnanca takéto kartičky predstavujú veľmi jednoduchú formu využitia rekreačného príspevku. Neriešia s ňou žiadnu byrokraciu. Nevýhodu pocíti zamestnávateľ, ktorý za takéto karty musí zaplatiť špecializovaným firmám, ktorým platí sprostredkovateľský poplatok. Províziu za použitie poukazu budú v tomto prípade platiť aj ubytovacie zariadenia, kde uvedený zamestnanec tento benefit využije.

  • Tip redakcie: Predtým, než budete chcieť využiť rekreačný poukaz v niektorom z ubytovacích zariadení si dopredu overte, či toto zariadenie prijíma platby rekreačnými poukazmi. Tento údaj uvidíte na webovej stránke hotela či apartmánu, prípadne si zavolajte na recepciu.
 

ako využiť rekreačný poukaz a príspevok na ubytovanie

Zdroj: Pixabay.com

Výhody a nevýhody príspevku na rekreáciu

Druhý spôsob, ktorý je výhodnejší pre firmy, avšak náročnejší na procesy je možnosť prispieť zamestnancovi na rekreáciu preplatením výdavkov.

Ako to funguje? V ubytovacom zariadení si dáte na svoje meno vystaviť faktúru za pobyt. S touto faktúrou prídete za svojím zamestnávateľom a ten vám zaplatí 55% zo sumy, maximálne však 275 eur. Môže tak urobiť v hotovosti, najčastejšie sa však tento rozdiel vyrovnáva pri nasledujúcej mzde.

Zamestnávateľ ani hotel v tomto prípade nemá vyššie náklady na províziu. Nevýhodou je byrokracia spojená s faktúrami a tiež skutočnosť, že nie všetky ubytovacie zariadenie môžu resp. chcú vystaviť faktúru za ubytovanie pre fyzickú osobu. Aj v tomto prípade by ste si pred rezerváciou ubytovanie mali overiť skutočnosť, či daný hotel alebo apartmán vystavuje faktúry za ubytovanie.

Výhodou môže byť pre vás tiež, že zamestnávateľ vám v rámci rekreačného príspevku musí uhradiť aj náklady na manželku, deti, súrodencov a kohokoľvek, kto s vami pobyt absolvuje. Môžete ním napríklad zaplatiť pobyt vášho dieťaťa v detskom tábore.

Rekreačný príspevok je oslobodený od daní a odvodov. Neplatíte z neho teda žiadne dane.

Na čo si dať pozor pri rekreačných poukazoch a príspevkoch

  • Zamestnávateľ vypláca len 55% z ceny pobytu v maximálnej výške 275 eur
  • Rekreačný poukaz môžete využiť len na dovolenku na Slovensku
  • Pred tým než sa ubytujete, overte si možnosť platenia s rekreačným poukazom resp. možnosť vystaviť faktúru na fyzickú osobu

SNS navrhuje rekreačné poukazy pre všetkých

Slovenská národná strana pred nedávnom informovala, že v Národnej rade už predložila návrh novely zákona o podpore cestovného ruchu, aby rekreačné poukazy mohli využívať všetci zamestnanci od začiatku roka 2021. V prípade vôle celého spoločenského spektra je strana pripravená navrhnúť účinnosť zmeny aj od 1. januára 2020.

V najbližšom období sa teda možno ešte dočkáme zmien týkajúcich sa aktuálnych rekreačných poukazov a príspevkov od zamestnávateľa na rekreáciu.

Anketa

Sú podľa Vás potrebné rekreačné poukazy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok