6 dôvodov, prečo sa oplatí využiť študentský program Erasmus

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 8. 2019
Vysokoškolský program, vďaka ktorému sa študenti môžu zúčastniť stúdia v zahraničí je zážitok na celý život. Okrem skúseností a známostí má študent nárok aj na grant, ktorý mu hradí základné náklady.
6 dôvodov, prečo sa oplatí využiť študentský program Erasmus

Zdroj: Shutterstock

Účasť na programe Erasmus by mal zvážiť každý študent vysokej školy. Ponúka obrovské množstvo výhod. V dnešnom článku sme sa pozreli na tie najväčšie.

Ako funguje Erasmus

Erasmus poskytuje mladým ľuďom možnosť štúdia v zahraničí. Funguje už viac ako 30 rokov a za ten čas túto možnosť využili už milióny študentov z celej Európskej únie. Cieľom programu je boj proti nezamestnanosti a tiež snaha ukázať, že školská dochádzka je v živote človek mimoriadne dôležitá.

Štúdium v zahraničí možno využiť po dobu jedného semestra až celého roka. Týka sa to 33 krajín Európy. 

Kto môže ísť na Erasmus

Výmenný pobyt v zahraničí v rámci programu Erasmus+ môžete ako študent alebo stážista využiť viackrát. Celkový čas strávený v zahraničí (vrátane období štúdia v zahraničí) však nesmie presiahnuť 12 mesiacov v rámci jedného študijného cyklu.

„Cyklus“ znamená úroveň štúdia vymedzenú v európskom kvalifikačnom rámci (EKR):

  • prvý cyklus (bakalársky alebo rovnocenný) – 5/6,
  • druhý cyklus (magisterský alebo rovnocenný) 7 ,
  • tretí cyklus (doktorandský alebo rovnocenný) 8 .

Aby ste mohli študovať v zahraničí v rámci programu Erasmus, musíte byť zaregistrovaný(-á) v inštitúcii vysokoškolského vzdelávania a zapísaný(-á) na štúdium, ktoré sa končí získaním uznaného titulu alebo uznanej kvalifikácie terciárneho stupňa. Ak ste študentom prvého cyklu, musíte byť aspoň v druhom ročníku.

„Obdobie štúdia v zahraničí musí byť relevantné z hľadiska vášho študijného odboru a osobnostného rozvoja a musí byť súčasťou vášho študijného programu.

Vaša domáca a hostiteľská inštitúcia musia mať uzavretú medziinštitucionálnu dohodu, aby ste mohli študovať v rámci programu Erasmus+.“, píše sa na oficiálnej stránke Erasmus+.

 

Aký je rozdiel medzi Erasmus a Erasmus+

„V novom programovom období (2014 – 2020) nahradí Erasmus nový program s názovm Erasmus+, na ktorý je vyčlenených 15 miliárd eur. Je určený študentom, ale aj vedeckým pracovníkom, pedagógom. Cez Erasmus+ je možné absolvovať nielen študentské pobyty, ale aj odborné stáže,“ uviedla pre portál Aktuality.sk Ingrid Ludviková, z tlačového oddelenia Európskej komisie v Slovenskej republike. 

Kto má nárok na štipendium či grant

Študenti počas štúdia v programe Erasmus majú nárok aj na štipendium resp. grant. Výška štipendia sa líši podľa krajiny pôvodu a cieľovej krajiny. Radovo hovoríme o stovkách eur, ktoré majú pokryť počiatočné náklady.

V mnohých krajinách (a väčších mestách) si za túto sumu prenajmete len izbu. Za každých okolností je nutné počítať s tým, že sa bez vlastných zdrojov nezaobídete.

Medzi náklady musíte určite započítať nájom, dopravu na miesto a zase domov, dopravu, jedlo, učebnice, v krajinách mimo EÚ aj zdravotné poistenie.

Najväčšie výhody programu Erasmus:

  1. Nový pohľad na štúdium

Takmer všetky krajiny Európy majú iný školský systém a pohľad na štúdium. To, čo je bežné napríklad u nás alebo v Čechách je v iných krajinách absolútne naopak. Metódy jednotlivých škôl a vyučujúcich vám ukážu diametrálne odlišné pohľady na štúdium. Takáto skúsenosť vám môže pomôcť usmerniť vás a zistiť, čo v živote skutočne chcete/nechcete robiť.

  1. Ľahšie sa zamestnáte

Mnohé firmy na Slovensku vyžadujú cudzí jazyk, prax či skúsenosti v zahraničí. Erasmus môže byť preto skvelý odrazový mostík pre vašu budúcu prácu. Počas štúdia totiž môžete absolvovať aj stáž či prax v zahraničí.

Podľa štúdií Európskej únie majú absolventi programu Erasmus až o 50% vyššiu šancu získať si zamestnanie ako ostatní uchádzači.

  1. Vylepšíte svoje cudzie jazyky

Zahraničné univerzity umožňujú štúdium v anglickom jazyku, prípadne v inom cudzom jazyku. To znamená, že počas štúdia rozšírite svoje jazykové znalosti. Závisí to všetko od tej-ktorej krajiny, no je veľmi pravdepodobné, že počas štúdia sa okrem anglického jazyka budete mať možnosť naučiť aj najpoužívanejšie jazyky v Európe: nemčinu, taliančinu, španielčinu či francúzštinu.

Cudzí jazyk nebudete používať len v škole, ale aj mimo nej. Naučíte sa tak okrem spisovnej formy aj slangy a budete sa vedieť dohovoriť omnoho lepšie.

  1. Naučíte sa fungovať aj bez pomoci blízkych

Drvivá väčšina študentov počas školy využíva tzv. mama hotel. Bývajú u rodičov, využívajú výhody spoločnej domácnosti a fungujú takmer bez nákladov. Vďaka programu Erasmus cestujú študenti do novej krajiny sólo a nemajú podporu blízkych. Ďalšou výhodou preto je, že sa takmer okamžite osamostatnia. Pre mnohých je to výborná príprava na život, prvýkrát sa naučia optimalizovať náklady domácnosti a mať svoj vlastný rozpočet.

  1. Spoznáte nové krajiny

Študovať budete stovky kilometrov od domova, takže ak máte cestovateľské chúťky, môžete spoznávať samotné mesto i jeho okolie. Mnohí študenti počas programu Erasmus precestovali celú krajinu, v ktorej študovali.

  1. Spoznáte nových ľudí

Počas programu Erasmus stretnete okrem domácich študentov aj množstvo zahraničných z rôznych kútov Európy. Vďaka tomu získate nové známosti a kamarátstva, ktoré môžu pretrvávať celý život.

Okrem iného spoznáte aj nové kultúry, náboženstvá a zvyklosti jednotlivých krajín.

Anketa

Aké je Vaše najvyššie dosiahnuté vzdelanie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok