Oplatí sa používať Apple Pay a Google Pay?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 21. 8. 2019
Zabudnete si doma peňaženku, platobné karty, ale chcete si niečo kúpiť. Kedysi to bol problém. Dnes stačí mať so sebou inteligentné hodinky alebo mobil a môžete platiť.
Oplatí sa používať Apple Pay a Google Pay?

Zdroj: Shutterstock

Platobné možnosti „smart“ zariadení

V minulosti sme mali k dispozícii len hotovosť. Príchod platobných kariet zvýšil pohodlie aj bezpečnosť. V súčasnosti už pevné nosiče striedajú digitalizované spôsoby platieb pomocou mobilných zariadení. Mnoho ľudí má pred ich používaním stále rešpekt, ale tak to bolo kedysi aj s platobnými kartami. Pre ich výhody je jasné, že mobilné platby budú do pár rokov patriť medzi lídrov v platení ako na internete, tak aj v kamenných prevádzkach obchodov.

A peňaženku budete môcť nechať doma

Najrozšírenejšími aplikáciami na platenie sú Google Pay pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android a Apple Pay využívajúce iOS. Ich výhody by sa dali zhrnúť jednou vetou.

Jednoduchosť, sloboda a hlavne bezpečie. A hoci sú medzi platobnými aplikáciami isté rozdiely, v princípe ide o rovnaké služby, ktoré umožňuj uplatniť bezpečnejšie ako peniazmi, či platobnou kartou.

Google Pay prišiel na Slovensko pred viac ako rokom a  Apple Pay sa akurát v týchto mesiacoch etabluje. Obľuba Google Pay naznačuje, že ani konkurencia od Apple, nebude stáť bokom. Podľa štatistiky Slovenskej sporiteľne totiž užívatelia Google Pay urobia v priemere dvakrát viac platieb ako tí, čo platia priamo platobnou kartou.

Obe aplikácie predstavujú jednoduchý, rýchly a bezpečný spôsob platby mobilným telefónom na internete a v obchodoch prostredníctvom zariadení, ktoré podporujú technológiu NFC.

Bezpečnejšie ako kartou aj hotovosťou

Ak vám niekto ukradne platobnú kartu, môže do zablokovania karty spraviť niekoľko nákupov na internete, či platiť bezhotovostne do výška nastaveného limitu. Ak vám zlodej ukradne hotovosť, už sa k nej pravdepodobne nikdy nedostanete. S Apple a Google Pay to je iné. Ani pri strate mobilu zlodej nezaplatí.

Bezpečnosť je základným stavebným prvkom Google Pay aj Apple Pay. Služba využíva všetky bezpečnostné prvky poskytované bankou a dopĺňa ešte ďalšiu úroveň zabezpečenia. Veľkou výhodou je, že aplikácie nezdieľajú s nikým vaše číslo karty. Namiesto toho pre každú platbu vytvoria jedinečné virtuálne číslo účtu a zároveň bezpečnostný kód, ktorým spoja transakciu s konkrétnym bankovým účtom. Pri strate telefónu nie je nutné deaktivovať platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú.

„Navyše, každá transakcia cez Apple Pay sa v prípade platby telefónom autorizuje cez Touch ID alebo Face ID, v závislosti od typu vášho iPhonu. Platby s iWatch sú zase zabezpečené 4-miestnym bezpečnostným kódom, ktorý si sami zvolíte,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková z Poštovej banky.

U internetových obchodníkov, ktorí akceptujú spôsob platby cez Apple Pay aj Google Pay takisto potvrdíte nákup pomocou overenia cez Touch ID alebo Face ID. Nie je nutné, aby ste zadávali akékoľvek údaje o vašej platobnej karte, či vypĺňali svoje fakturačné údaje. To je veľká výhoda. Vďaka tomu sa obchodník ani nikto medzi vami a obchodníkom, kto by mohol sledovať vaše zariadenie, nedostane k údajom na platobnej karte, ktoré by mohol opätovne použiť. Z hľadiska ochrany sa tak využívanie Apple a Google Pay rozhodne oplatia.

Výhodou je rýchlosť celosvetová pôsobnosť

Veľkou výhodou pri použití Apple Pay a Google Pay je, že platby vás nič nestoja. To znamená, že za platenie v obchodoch alebo prostredníctvom internetu si spoločnosť ani banka naúčtujú žiadny poplatok. Ak teda načítate svoje platobné karty do aplikácie, máte ich k dispozícii na celom svete a na všetky platby. Napríklad už dnes je Apple Pay dostupná v 54 krajinách sveta, vrátane našich susedov Česka, Maďarska, Rakúska, Poľska aj Ukrajiny.

Platiť tak môžete skutočne všade a za čokoľvek bez obmedzení. „Rozdiely vo využívaní Google Pay a platobných kariet sú aj v sumách, ktoré aplikáciou ľudia platia. Pri vyšších čiastkach používajú Google Pay porovnateľne s platobnými kartami. Pri nižších platbách však aplikácia výrazne vedie. Znamená to, že mobilom platíme aj také drobnosti, na ktoré sme doteraz nevyberali platobnú kartu z peňaženky ale radšej zaplatili mincami,“ vysvetľuje Milan Bednár, vedúci oddelenia denného bankovníctva Slovenskej sporiteľne. To len dokazuje, ako je platenie mobilom pohodlné a často jednoduchšie ako hľadať drobné peniaze.

Anketa

Ktorý operačný systém preferujete?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok