Ako a kde kúpiť diaľničnú známku na Slovensku

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 8. 2019
Elektronická diaľničná známka funguje na Slovensku už piaty rok. V závislosti od počtu dní používania známky rozlišujem tri typy. Zakúpiť ich možno cez internet, ale pokojne aj na čerpacej stanici.
Ako a kde kúpiť diaľničnú známku na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Jazda po diaľnici je na Slovensku okrem zopár výnimiek v mestách a ich okolí spoplatená. Klasické nalepovacie diaľničné známky nahradili elektronické. Poplatok sa hradí kúpou vybranej diaľničnej známky. Prinášame praktického sprievodcu kúpou diaľničnej známky.

Kedy treba mať diaľničnú známku

Diaľničnú známku musia mať tie motorové vozidlá s váhou do 3,5 tony, ktoré sa prepravujú na diaľniciach Slovenskej republiky. Vozidlá s vyššou hmotnosťou platia elektronické mýto, ktoré funguje odlišným spôsobom. Diaľničná známka je povinná na spoplatnených úsekoch rýchlostných ciest a diaľnic.

Jedinú výnimku tvoria osoby so zdravotne ťažkým postihnutím. Ak disponujete preukazom ZŤP, musíte sa zaregistrovať v systéme Správcu výberu úhrady diaľničnej známky a za diaľnice v takomto prípade neplatíte. Ak sa nezaregistrujete a budete jazdiť po diaľniciach, hrozí vám pokuta v plnej výške.

  • Platené úseky diaľníc na Slovensku: D1, D2, D3, D4 a R1, R2, R4, R6
 

Cena diaľničnej známky v roku 2019

Ceny slovenských diaľničných známok sa už niekoľko rokov nehýbu. Pokiaľ patríte k vodičom, ktorí diaľnicu využívajú pravidelne počas roka, ideálnou alternatívou je ročná diaľničná známka. Stojí 50 eur.

Pri krátkodobých presunoch po diaľnici si vystačíte aj s 10-dňovou prípadne 30-dňovou diaľničnou známkou. Ceny sú 14 eur za 30-dňovú a 10 eur za 10 dňovú diaľničnú známku.

Platnosť diaľničných známok v skratke

  • Ročná diaľničná známka: Platí od 1. 1. 2019 alebo odo dňa zakúpenia do 31. 1. 2020.
  • Mesačná diaľničná známka: Platí od dňa zakúpenia po dobu 30 dní.
  • Desaťdňová diaľničná známka: Platí od dňa zakúpenia po dobu 30 dní.

Kde všade sa dá kúpiť diaľničná známka

Najjednoduchšie kúpite diaľničnú známku cez internet. Stačí navštíviť stránku eznamka.sk a behom pár klikov máte zakúpenú ktorúkoľvek z troch diaľničných známok.

Rovnako rýchlo a šikovne viete kúpu vybaviť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie eznamka.

Ďalšou alternatívou je nákup na čerpacej stanici, prípadne pri hraničných priechodoch. Dá sa kúpiť aj na počkanie, avšak ak sa nachádzate na čerpacej stanici, zväčša zamestnáte jej obsluhu na niekoľko minút.

Či už online alebo offline, pri kúpe diaľničnej známky zadávate EČV a pár osobných údajov.

Ako kontrolujú diaľničnú známku

Doklad o zaplatení diaľničnej známky už u seba nosiť nemusíte. Ak sa však dostanete do akéhokoľvek konfliktu kvôli známke, je dobré mať doklad. Ak totiž nadiktujete nesprávne údaje a zastavia vás policajti, bude sa na vás hľadieť ako keby ste jazdili bez známky a dostanete pokutu.

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky

Ak budete po slovenských diaľniciach jazdiť bez diaľničnej známky, s najväčšou pravdepodobnosťou vás neminie pokuta. Jej výška je 150 eur a môžete ju dostať raz za mesiac.

U susedov je to inak

V Českej republike platíte diaľničné poplatky ešte stále formou nalepovacej diaľničnej známky. Rovnako tak v Rakúsku.

V Poľsku platíte len za diaľničné mýto.

V Maďarsku funguje mýtny systém, ktorý je však veľmi podobný našim diaľničným známkam – nahlasujete len EČV.

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok