Kto vlastní futbalové kluby na Slovensku?

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 8. 2019
Kto je vlastníkom najznámejších slovenských futbalových klubov? Sú to bývalí futbalsti, papaláši, mestá či milionári?
Kto vlastní futbalové kluby na Slovensku?

Zdroj: Shutterstock

Šport na najvyššej úrovni sa bez sponzoringu nezaobíde. Slovenské futbalové kluby často vlastní jeden človek, prípadne finančné skupiny. Často sú sponzorované biznismenmi priamo zo Slovenska. Poďme sa pozrieť na najväčšie slovenské kluby a ich štruktúru majiteľov.

ŠK Slovan Bratislava

Za mecenáša klubu z hlavného mesta Slovenska sa považuje Ivan Kmotrík. Podnikateľ, ktorého majetok sa odhaduje v stovkách miliónov eur. Stojí tiež za spoločnosťou Grafobal, ktorá sa venuje polygrafii. V lete 2011 vstúpila do klubu aj stávková spoločnosť Niké. Slovenská stávková spoločnosť pôsobiaca na trhu až vyše 20 rokov vstúpila do klubu v lete roku 2011, odvtedy vystupuje ako zlatý partner klubu. Rovnako ako športová značka Adidas, spomínaný Grafobal či spoločnosť Phoenix, ktorá zásobuje lekárne na Slovensku.

MŠK Žilina

Spoločnosť Tento patrí pod medzinárodný konglomerát Metsä Tissue. Je dodávateľom výrobkov z hygienického papiera. Spolumajiteľom a akcionárom tejto fínskej firmy je slovenský podnikateľ Jozef Antošík. Do žilinského klubu vstúpil ešte ako malý akcionár v roku 1995.

Podnikateľ Jozef Antošík najprv pôsobil v papierenskom priemysle, pred pár rokmi ho vymenil za potravinársky biznis. Jeden z najbohatších Slovákov, ktorého záber záujmov je široký, je zároveň stopercentným vlastníkom klubu MŠK Žilina. Klub podľa športových odborníkov vďačí Antošíkovi za mnohé ligové tituly.

 

Zdroj fotografie: Pixabay.com

FK Ružomberok

Najväčší výrobca papiera a celulózy na Slovensu patrí do portfólia medzinárodnej spoločnosti Mondi Group. 49% akcí vlastní veľkopodnikateľ Milan Fiľo. Milan Fiľo zbohatol počas privatizácií za vlády Vladimíra Mečiara. Rovnako patrí medzi najbohatších Slovákov a aktuálne vlastní klub FK Ružomberok. V minulosti investoval tiež do energetiky či mäsiarenského priemyslu.

AS Trenčín

Človek, ktorého rodina pochádza z Číny, vlastní už viac ako 10 rokov futbalový klub AS Trenčín. Tschen La Ling obchoduje najmä s realitami a pozemkami. Aegon sa stal hlavným sponzorom trenčianskeho klubu zhruba v rovnakom čase, ako Niké pri Slovane (rok 2011). Je to jeden z mála klubov na Slovensku, ktorého sponzoruje zahraničný investor, Aegon.

Spartak Trnava

V spojitosti s futbalovým klubom v Trnave sa najčastejšie spomína meno Vladimír Poór. Mimoriadne dobre sa mu darilo najmä za vlády Vladimíra Mečiara, dnes sa považuje za mecenáša vládnucej politickej strany Smer. Od štátu dostal niekoľkokrát finančnú podporu, naposledy na futbalový štadión. Orientuje sa tiež na strojárenský priemysel, sklárne a vybudoval sieť obchodných centier MAX. Hlavným sponzorom klubu je ŽOS Trnava, rovnako patriaca do portfólia Vladimíra Poóra.

DAC Dunajská Streda

V roku 2014 sa futbalového klubu Dunajskej stredy zmocnil človek menom Oszkár Világi. Roky šéfuje jednej z najväčších spoločností na Slovensku – Slovnaft. Világi je považovaný za najvplyvnejších ľudí nielen na Žitnom ostrove, ale aj v celej krajine.

ViOn Zlaté Moravce

V logu futbalového klubu Zlatých Moraviec sa objavuje aj logo firmy majiteľa. Volá sa Viliam Ondrejka a sklubom je spojený od samého počiatku, teda od roku 1995. Vybudoval ho hneď vedľa svojej stavebnej firmy Vion. VioN sa postupne dostal až do Corgoň Ligy a v roku 2007 si vďaka triumfu v Slovenskom pohári zahral aj v pohárovej Európe. Podľa dostupných informácií ide o klub s najvyrovnanejším rozpočtom.

Tabuľka: ziskovosť futbalových klubov na Slovensku

Klub Majiteľ Výsledok Príjmy
FK Senica Peeble Beech 1 750 2 330
MŠK Žilina Jozef Antošík 1 030 8 880
Zemplín Michalovce Ján Sabol 800 1 210
AS Trenčín Tschen La Ling 260 5 120
Spartak Trnava Vladimír Poór 10 4 040
ViOn Zlaté Moravce Viliam Ondrejka 0 790
DAC Dunajská Streda Oskzar Világy -180 4 280
FK Železiarne Podbrezová Vladimír Soták -180 2 470
FC Nitra Ivan Ondruška -180 1 460
ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík -270 9 120
Tatran Prešov Miroslav Remeta -520 820
MFK Ružomberok Milan Fiľo -2 230 1 580

Zdroj tabuľky: TREND.sk, Deloitte, futbalové kluby

Anketa

Aký je váš obľúbený šport?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok