Príspevok pre mladých a dlhodobo nezamestnaných. Úspešní uchádzači si prilepšia o viac ako tisíc eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 8. 2019
Nezamestnanosť na Slovensku historicky klesá. Mladým ľuďom a dlhodobo nezamestnaneným pomáha aj program Reštartu. Pre získanie finančného príspevku treba splniť niekoľko podmienok.
Príspevok pre mladých a dlhodobo nezamestnaných. Úspešní uchádzači si prilepšia o viac ako tisíc eur

Zdroj: Shutterstock

Zlepšenie podmienok pre mladých pri uplatňovaní sa na pracovnom trhu. Také je posolstvo národného projektu s názvom Reštart pre mladých uchádzačov o zamestnanie. Cieľom je motivovať uchádzačov o prácu k ešte väčšej aktivite. Šikovnejší totiž môžu prísť k odmene viac ako tisíc eur.

Rovnako tak sa štát snaží motivovať aj skupinu nezamestnených, ktorí sú dlhodobo bez práce. Po splnení špecifických podmienok môžu aj oni prísť k finančnému príspevku.

Na úvod treba tiež povedať, že konkrétne projekty sa týkajú len nezamestnaných mimo Bratislavského kraja. Štát sa tak snaží zamestnať snaživých ľudí z ostatných regiónov Slovenska.

 

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Reštart pre mladých alebo dlhodobo nezamestnaných

Nezamestnanosť na Slovensku má klesajúcu tendenciu a prispievajú k tomu aj aktivity Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. V snahe podporiť mladých absolventov i dlhodobo nezamestnaných vznikli dva programy:

  • „REŠTART pre mladých uchádzačov o zamestnanie 2“
  • „REŠTART – Príležitosť pre dlhodobo nezamestnaných vrátiť sa na trh práce“

Úspešní uchádzači o zamestnanie môžu získať finančný príspevok v pravidelnej forme až na 12 mesiacov. Celkovo tak prídu k príspevku 1152 eur:

  • 126,14 € mesačne počas prvých 6 mesiacov preukázaného trvania zamestnania 
  • 63,07 € mesačne ďalších 6 mesiacov preukázaného trvania zamestnania

Ako získať príspevok pre mladých?

  • vek do 29 rokov 
  • evidencia na úrade práce minimálne 1 mesiac pred vznikom pracovného pomeru 
  • vznik pracovného pomeru: najskôr 29.8.2018

Ako získať príspevok pre dlhodobo nezamestnaných?

  • evidencia na úrade práce viac ako 24 po sebe nasledujúcich mesiacov pred vznikom pracovného pomeru

Ak spĺňate vyššie uvedené podmienky, musíte podať písomnú žiadosť o poskytnutie príspevku. Urobiť tak treba najneskôr do 1 mesiaca odo dňa vyradenia z evidencie úradu práce z dôvodu vzniku pracovného pomeru.

Najneskôr do 5 pracovných dní je potom potrebné oznámiť každú zmenu skutočností, ktoré sú rozhodujúce pre trvanie nároku na príspevok.

Kedy nemáte nárok na príspevok?

Pravidlá presne určujú, kto má resp. nemá nárok na finančný príspevok.

Ak patríte do skupiny mladých uchádzačov nárok nezískate v troch prípadoch. Ak sa napríklad zamestnáte u zamestnávateľa, u ktorého ste boli v pracovnom pomere pred zaradením do evidencie na úrade práce. Po druhé nesmiete poberať dávku v hmotnej núdzi a podporu nedostanete ani vtedy, ak ste už poberali finančný príspevok v rámci projektu Reštart.

Ak ste dlhodobo nezamestnení taktiež nie je isté, že získate finančný príspevok. Napríklad ak ste boli prijatý na podporované pracovné miesto v zmysle niektorého z aktívnych opatrení na trhu práce. Alebo ak ste poberateľom dávky v hmotnej núdzi, zamestnáte sa a vznikne vám nárok na osobitný príspevok podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

Štát prispieva aj zamestnávateľom

Ústredie práce podporuje aj zamestnávateľov. Konkrétne ide o príspevky pre zamestnávateľov, ktorí vytvoria pracovné miesto určené pre uchádzača o zamestnanie do 29 rokov. Tieto projekty sa nazývajú Praxou k zamestnaniu, Absolventská prax štartuje zamestnanie, Úspešne na trhu práce a Šanca pre mladých.

Takto vytvorené miesta môžu byť finančne podporené od 3 do 9 mesiacov. Maximálne sumou 705,73 eur mesačne.

Príspevok môže dostať aj osoba, ktorá bude pracovníka zaúčať, teda tzv. tútor. Ústredie práce podporí zamestnávateľa vo výške 147,02 eur mesačne (maxim. 3 mesiace) a dokonca vyplatí aj jednorázový príspevok vo výške 83,84 eur na úhradu nevyhnutných nákladov.

Anketa

Ako si hľadáte prácu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok