Na čo si dať pozor pri nebankovej pôžičke a od koho si radšej nepožičiavať?

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 8. 2019
Väčšina Slovákov nepozná výhody finančných produktov, ktoré využívajú. Vyberajú si ich hlavne podľa ceny. Pri úveroch a pôžičkách od nebankových inštitúcií treba zvýšiť pozornosť.
Na čo si dať pozor pri nebankovej pôžičke a od koho si radšej nepožičiavať?

Zdroj: Shutterstock

Mať nejaký úver, platobnú kartu, účet v banke, sporenie alebo poistenie, je samozrejmosťou pre väčšinu Slovákov. Poznať ale výhody, ktoré tieto finančné produkty so sebou prinášajú, už také samozrejmé nie je.

Najrozhodujúcejším kritériom pri výbere konkrétneho finančného produktu je často len úroková sadzba, prípadne jednoduchosť s akou človek príde k peniazom.

Nebankové spoločnosti sú na Slovensku pod prísnejším dohľadom Národnej banky Slovenska. Napriek tomu sa na trhu stále nachádzajú spoločnosti, ktoré porušujú pravidlá.

Ako spoznať neserióznu nebankovku

Ak vám je niektorá firma ochotná požičať bez dokladovania príjmu a nedáva vám čas na preštudovanie podmienok úverovej zmluvy, mali by ste zbystriť pozornosť. Neseriózne finančné inštitúcie majú tiež často nejasné kontaktné údajevo forme P.O. Boxu. 

Príliš vysoké sankcie za nesplácanie pôžičky? Zvýšte pozornosť. V bankách aj veľkých nebankovnkách sú sankcie limitované zákonom a odvíjajú sa od aktuálnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky. Banky majú sankčné sadzby okolo 5% ročne k vášmu úroku.

 

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Desatoro neserióznej nebankovej inštitúcie

  • Firma bez sídla, prípadne len so schránkou
  • Ťažko čitateľné zmluvy a málo času na ich preštudovanie
  • Ručenie nehnuteľnosťou aj za malý úver
  • Veľmi jednoduché kritéria na požičiavanie peňazí
  • Obrovské sankcie za nesplácanie úveru
  • Firma nemá záujem zisťovať vašu schopnosť splácať
  • Neprimerane vysoký úrok a RPMN
  • Poplatok za poskytnutie pôžičky vopred
  • Ručenie za úver zmenkou
  • Výber splátok osobne a v hotovosti

Koľko ma to bude stáť, keď si to zoberiem?

Zobrať si pôžičku, úver alebo kreditnú kartu, uzatvoriť poistenie či sporenie, je bežnou záležitosťou pre väčšinu ľudí. Vo všetkých týchto prípadoch ale ide spravidla o finančný záväzok na dlhšie obdobie, nezriedka aj na niekoľko rokov. Rozhodnúť sa pre konkrétny produkt často nie je jednoduché a svoju úlohu tu zohráva viacero faktorov.

Kritériom, ktoré treba najviac zohľadniť pri výbere konkrétneho finančného produktu, je jeho konečná cena a nielen úroková sadzba. Všímať si treba najmä celkové náklady spojené s úverom. Riaďte sa primárne ročnou percentuálnou mierou nákladov (RPMN), ktorá vám ukáže celkové náklady spojené so splácaním pôžičky. Nemala by byť vyššia ako 25%.

Podľa zákona môžu nebankovky zarobiť maximálne dvojnásobok toho, čo si priemerne účtujú na trhu banky. Ak sa vám ich RPMN príliš vysoké, nepožičiavajte si.

Služby navyše, ktoré nepotrebujete

Chce vám nebankovka posielať informačné SMS alebo umožniť výber splátok osobne? Sú to všetko nekalé praktiky a od takejto spoločnosti si nepožičiavajte. Výber splátok osobne už zákon nepovoluje a SMS správy znamenajú zbytočné náklady navyše za každú jednu správu odoslanú na vaše číslo.

Po novom musi úverové inštitúcie posielať peniaze klientom len na účet alebo poštovou poukážkou. Pôžička v hotovosti je už tak mimo zákona.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok