Indexové fondy. Sú vhodným riešením pri páde trhov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 9. 2019
Pre mnohých investorov na Slovensku sú indexové fondy skôr neznámym pojmom a svoje peniaze často zverujú do podielových fondov s aktívnou správou. Tá však nemusí znamenať väčšie zhodnotenie ako pasívny prístup indexových fondov, ktorým chýba manažér. Dokonca ani v neistých časoch.
Indexové fondy. Sú vhodným riešením pri páde trhov?

Zdroj: Shutterstock

Aktívne a pasívne fondy

Klasické podielové fondy či už akciové, dlhopisové, zmiešané  a mnohé ďalšie sa radia k takzvaným aktívne spravovaným. To znamená, že majú svojho manažéra fondu, ktorý zodpovedá za ich výkonnosť. O zložení fondu však vždy rozhoduje manažér a nie investor.

V aktívne riadenom fonde môže manažér prispôsobovať zloženie fondu aktuálnej situácii na trhu. To znamená, že ak sa mimoriadne darí niektorému akciovému sektoru alebo krajine, môže manažér zvýšiť podiel daných investícií vo fonde, čím zvýši výnos sporiteľov. Ak akciový trh dlhodobo klesá, v takom prípade môže správca znížiť podiel akcií vo fonde na minimum a tým limitovať dopad prepadu trhov na majetok sporiteľov. Teda tak by to malo vyzerať v ideálnom prípade. Realita je však často iná.

Oproti aktívnemu prístupu hľadania skvelých príležitostí totiž stoja indexové fondy, ktoré nemajú manažéra fondu, ale ich zloženie vyberá počítať a nakupuje akcie ako sú zastúpené v niektorom svetovom indexe.  Dá sa teda povedať, že môžete tak investovať do fondu, ktorý má rovnaké zastúpenie ako napríklad MSCI World Index. Alebo ďalšie zaujímavé indexy. Avšak ako bude klesať a stúpať, tak budú klesať a stúpať vaše investície. Nikto do štruktúry fondu nezasiahne, aby jeho kondíciu vylepšil alebo portfólio zmenil.

 „Indexový fond takéto možnosti nemá, keďže jeho zloženie je naviazané napríklad na MSCI World Index. Ten obsahuje akcie spoločností rôznych veľkostí z vyše dvadsiatky ekonomicky vyspelých krajín. Správca fondu preto nemôže skladbou portfólia reagovať na aktuálny vývoj na trhu,“ vysvetľuje Martin Kaňa, generálny riaditeľ Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.  Avšak pri páde trhov nemusí byť liekom na červené čísla len aktívna správa. Práve naopak, niekedy je lepšie nerobiť nič.  

 

Indexové trhy pri páde trhov

Pravdou je, že ak idú trhy hore, pôjdu hore aj investície, ak dole, aj portfólio v indexovom fonde zamieri do straty.  Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že aktívne investovanie je praktickejšie a dokáže efektívne reagovať na zmeny, keďže naopak zloženie indexového fondu sa nemení od nálad trhu.

Avšak ani manažér fondu nemá vešteckú guľu a preto nie vždy je aktívna správa o výkonnosti. Aktívny prístup je trochu preceňovaný. Čo to znamená? Že snaha neustále meniť zloženie fondu podľa toho, ako fúka vietor, v princípe neprináša až tak dobré výsledky.

„Najlepšie, čo môže investor urobiť, je čo najpresnejšie kopírovať indexy s čo najnižšími nákladmi, teda poplatkami a daňami. Aktívnych manažérov je možné prirovnať k politikom. Nasľubujú, no väčšinou sľuby nesplnia. Ich sľuby sú jednoduché  a  vaša investícia bude menej padať, ak pôjdu trhy dole a viac rásť, ak pôjdu hore. Tento prístup niečo stojí a skutočnosť je jednoznačná. Pri investovaní do veľkých amerických spoločností dokázalo za posledných 15 rokov prekonať svoj porovnávací index len 7,77 % amerických podielových fondov,“ hodnotí indexové fondy v porovnaní s aktívne spravovanými Maroš Ďurik  z Across Private Investments.

Pri aktívne spravovanom portfóliu tak síce manažéri deklarujú, že robia pre vaše investície to najlepšie, no často sa napriek tomu môžete pozerať na červené čísla. Pretože nikto nezaručí stabilný rast. Pri indexoch máte efektívne rozdelené portfólio v rámci indexu a index niektorého odvetvia nebude klesať donekonečna.

Investovanie do indexov nie je o náhode

Veľmi pozitívnou správou je, že zloženie indexového fondu sa nevyberá náhodne podľa rozhodnutia manažéra fondu, ale kopíruje zloženie konkrétneho indexu.

„Vhodným indexom, ktorý kopíruje globálnu dlhopisovú trhovú kapitalizáciu je napríklad Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond a akciovú MSCI AC World Index. Investovaním do indexových fondov, ktoré kopírujú spomínané indexy tak dosiahnete trhovo neutrálne pasívne portfólio, prípadne môžete každý jeden z indexov rozložiť na pod-indexy a investovať do nich separátne a v iných pomeroch,“ radí Ďurik.

Indexové fondy sú teda ideálnym  nástroje pasívneho investovania v pozitívnych aj menej výkonných časoch.

 „V Európe podľa tejto štatistiky v uplynulých 10 rokoch 98,5% aktívne riadených fondov zameraných na globálne akcie neprekonalo index S&P Global 1200. Väčšina akciových fondov ponúkaných na Slovensku zaostáva dlhodobo výkonnosťou za ich benchmarkami alebo porovnateľnými indexmi,“ dopĺňa Radoslav Kasík zo spoločnosti Finax.

Aj preto sa môže zdať indexový fond omnoho lepším riešením pre investovanie bez toho, aby sa portfólio fondu neustále menilo. Tým vytvára istejšie prostredie aj pri páde trhov. Kopírovanie indexov je pritom veľmi zaujímavé, keďže široká škála portfólia fondu je vlastne aj do istej miery diverzifikáciou portfólia investora. A to je pri rozkolísaných trhoch dobrý prístav.

Anketa

Uplatnili ste si niekedy príjem z príležitostných činností v daňovom priznani?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok