Vkladná knižka pre deti: v ktorej banke sa sporenie pre deti oplatí najviac?

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 9. 2019
Sporenie či vkladná knižka pre mladých ešte stále patria medzi populárne produkty v banke. Pozreli sme sa bližšie na aktuálnu ponuku.
Vkladná knižka pre deti: v ktorej banke sa sporenie pre deti oplatí najviac?

Zdroj: Shutterstock

Vytvárať finančnú rezervu pre deti a mládež môžete viacerými spôsobmi. Najlepší spôsob je ten, ktorý zhodnocuje vaše peniaze, no zároveň máte možnosť predčasného výberu financií pred dohodnutými termínom viazanosti. Takú kombináciu ponúka dnes menej finančných inštitúcií.

Položte si otázku: máte na to?

V prvom rade by si mali rodičia prejsť aktuálnu finančnú situáciu a rozpočet. Viete pravidelne odkladať určitú sumu? Neohrozí váš mesačný príjem? Budete takú rezervu schopní vytvárať aj o rok? Ak na všetky otázky odpovediete kladne, stačí si už len vybrať akou formou začnete sporiť.

Ako sa sporí cez vkladnú knižku?

Vkladná knižka patrí ku tradičným spôsobom sporenia. Sporenie cez vkladnú knižku je bezpečné, prehľadné a finančne nenáročné. K otvoreniu sporenia nepotrebujete troj, štvor či päťciferné sumy, postačí aj menší vklad.

Vkladnú knižku si dnes môžete otvoriť bez viazanosti, s výpovednou lehotou a napokon ju môžete založiť pre svoje ratolesti, ktorým budete sporiť peniaze, až kým nedosiahnu vek 18 rokov. Pozrite si tiež porovnanie termínovaný vklad verzus sporiaci účet.

 

Detské vkladné knižky sú výhodnejšie

Vkladné knižky pre deti ponúkajú výhodnejšie úrokové sadzby ako bežné sporiace produkty pre dospelých. Otvorenie detskej knižky často znamená ďalšie bonusy počas sporenia. Banky zvyknú odmeňovať napríklad za dobré vysvedčenie, pri narodeninách dieťaťa alebo za nevyberanie peňazí z vkladnej knižky a pod.

S výpovednou lehotou či bez?

Vkladné knižky pre deti môžu byť ponúkané s výpovednou lehotou alebo bez výpovednej lehoty. Ak chcete mať prístup k našetreným peniazom ihneď, je lepšie mať vkladnú knižku  bez výpovednej lehoty, poprípade s krátkou výpovednou lehotou.

Prehľad vkladných knižiek na Slovensku

V súčasnosti možno vyberať z ponúk na sporenie a vkladné knižky pre deti v siedmich bankách na Slovensku. Takmer všetky banky ponúkajú takéto sporenie bez výpovednej lehoty, no keď porovnáte ponuku všetkých bánk nenájdete rovnaké podmienky k vkladným knižkám.

Napríklad online banka mBank ponúka pre deti do 15 rokov zvýhodnené úročenie na sporiacom účte vo výške 0,30% ročne. Podmienkou však je prijať každý mesiac aspoň 300 eur na účet a uskutočniť aspoň tri platby kartou vydanou k účtu. Platí to však len do 4 000 eur.

OTP banka má ponuku pre deti do 26 rokov, ale len ku kontu otp READY. Takisto klient pri pravidelnom používaní konta získava úrokovú sadzbu 0,65% ročne nasporenej sumy do 5 000 eur. Pri zriadení konta a splnení niekoľkých podmienok možno získať odmenu 10 eur.

ČSOB má balík pre deti do 15 rokov s názvom Detský účet Sloník. Mesačný poplatok 1 euro, platobná karta a 5 výberov z bankomatov ČSOB bezplatne. To sú jeho najväčšie výhody. Ak je na účte zostatok, ktorý neprevyšuje sumu 1000 eur, peniaze sa zúročujú sadzbou 0,5% ročne. Poplatok za predčasný výber sumy je vo výške 0,50% zo sumy.

Prima banke možno otvoriť detský účet a k nemu založiť sporenie s najvýhodnejším úrokom na trhu. Detský účet umožňuje zúročenie 1% ročne pri zostatku do 1000 eur. Takisto ponúka bezplatné vedenie účtu, platobnú kartu, či výbery z bankomatov Prima banky. Pri sporení k detskému účtu možno mať až 5% ročný úrok. Treba však mať pravidelný mesačný vklad od 10 do 20 € a doba sporenia musí byť aspoň 36 alebo 60 mesiacov. Pri predčasnom výbere stratíte všetky úroky.

Tatra banka ponúka bezplatný balík pre deti od 6 do 15 rokov. V cene je platobná karta aj výbery z bankomatov Tatra Banky. Ak vložíte mesačne aspoň 15 eur a nebudete zo sporiaceho účtu vyberať, získate bonusový úrok vo výške 10-násobku základného úroku. Štandardný ročný úrok v Tatra banke je 0,01%.

Detská vkladná knižka VÚB ponúka výhodný 100% dodatkový úrok. Nesmie však počas roka dôjsť k výberu z vkladnej knižky (ani výberu úrokov). Zároveň musí byť knižka otvorená ma viac ako 1 rok. Výnos je vyplácaný raz ročne, vždy k poslednému dňu v roku. Štandardný úrok je 0,20%.

Aj Slovenská sporiteľňa prináša vkladnú knižku bez výpovednej lehoty. Po roku pravidelného sporenia získavte zvýhodnený úrok 0,30 % ročne. Samozrejme len vtedy, ak nesiahnete na úspory. Bonusom je možnosť úrazového poistenia pre dieťa za výhodnú cenu. Štandardný úrok je 0,10%.

Anketa

Máte alebo ste mali niekedy vkladnú knižku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?