Kedy založiť deťom prvý bežný účet?

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 9. 2019
S praktickým finančným vzdelávaním je podľa odborníkov dobré začať čím skôr. Založenie detského účtu môže byť zlomovým okamihom vo finančnej gramotnosti dieťaťa.
Kedy založiť deťom prvý bežný účet?

Zdroj: Shutterstock

Porozumieť hodnote peňazí, naučiť sa narábať s vreckovým, platiť kartou i pravidelne si odkladať. Vedomosti detí o financiách sú akýmsi základom do ich dospelého života. Neexistuje všeobecná rada, kedy s detským účtom začať. Existuje však niekoľko dobrých rád, ktoré vam uľahčia rozhodovanie pri otázkach ako a kedy založiť účet dieťaťu.

Vreckové v prehľadnej forme

Peniaze odložené na účte sú určite vhodnejšou formou vreckového, ako v hotovosti, zhodujú sa odborníci. S vlastným účtom a prístupom cez mobilnú aplikáciu dokážu deti a ich rodičia v reálnom čase sledovať príjmy, výdavky i hospodárenie s účtom. S modernými bankovými aplikáciami sa aj deti veľmi rýchlo naučia pojmy ako zaplatiť či nasporiť.

Pri pravidelnom vreckovom dávajú klientom mnohé banky výhodnejšie balíky služieb. Detské účty majú napríklad omnoho výhodnejšie úročenie na účte.

 

Platiť kartou je bezpečné a je to hračka

Platenie kartou je rýchle, bezpečne a je to hudba budúcnosti. Niektoré banky dokonca študentov odmeňujú za platby kartou. Vracajú im na účet pol percenta zo sumy zaplatenej kartou a pod.

Mať vlastný PIN kód je zodpovednosť. Čim skôr si dieťa osvojí prácu s takouto tajnou informáciou, tým lepšie.  

Ako vybaviť detský účet

Na založenie detského účtu budete potrebovať občiansky preukaz rodiča a rodný list dieťaťa. Účet možno založiť už od narodenia dieťaťa, čo väčšinou využívajú rodičia na výhodné úročenie peňazí a vďaka sporeniu k účtu aj na odkladanie peňazí do budúcna.

Pri zakladaní študentského účtu stačí občiansky preukaz a do 18 rokov prítomnosť rodiča pri zakladaní. Ratolesti staršie ako 18 rokov už musia dokladovať aj štúdium – potvrdením o návšteve strednej či vysokej školy.

Kedy sa detský účet stane študentským? Detské kontá majú zvyčajne platnosť do pätnásteho roku, potom sa menia na študentské.

Výhody k detským účtom

Takmer všetky banky umožňujú výbery k detským účtom zadarmo. Ďalším benefitom môže byť výhodnejšie poistenie k účtu a rodičia by mali vyberať účet aj podľa toho, či a ako chcú sporiť dieťaťu finančné prostriedky. Sporiace účty a vkladné knižky zvýhodňujú podmienky detských účtov ešte viac.

Výhody detských účtov

  • nízka cena
  • detské motívy na karte
  • lepší prehľad a jednoduchá kontrola výdavkov dieťaťa
  • pravidelné sporenie k účtu
  • zoznámenie sa s internet a mobil bankingom

Anketa

Akú máte banku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?