Viac ako 90 dní prázdnin v školskom roku 2019/2020. Deti sa tešia, rodičia už menej

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 5. 9. 2019
V školskom roku 2019/2020 sa môžu žiaci tešiť na viac ako 90 dní prázdnin a sviatkov. Čo pre žiakov znie ako skvelá zpráva, pre pracujúcich rodičov skôr naopak. Skombinovať dni dovolenky s prázdninami je často oriešok.
Viac ako 90 dní prázdnin v školskom roku 2019/2020. Deti sa tešia, rodičia už menej

Zdroj: Shutterstock

Aj keď si odmyslíme letné prázdniny, stále vychádza viac ako 40 prázdninových dní.

Čítajte tiež:

Slovenskí školáci končia letné prázdniny a začínajú každý školský rok sviatkom. Prvý september je dňom Ústavy Slovenskej republiky.  Ústava predstavuje najdôležitejší zákon suverénneho nezávislého štátu. Slovenská národná rada ju prijala 1. septembra 1992.

Ďalším voľným dňom je 15. september. V tento deň pracovného pokoja si pripomíname Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska.

Tento školský rok školákov septembrové sviatky minú. Prvý aj pätnásty september totiž pripadnú na nedeľu.

 

Jesenné dušičkové prázdniny

Prvé prázdninové dni so sebou prinesie záver októbra. Deti budú prázdninovať už od stredy 30. októbra do konca víkendu. Aj keď sú prázdninové dni len dva: 30. a 31. október, hneď piatok 1. november je Sviatok všetkých svätých, kedy sú školy aj pracoviská zatvorené. Je to totiž ďalší deň pracovného pokoja. Rodičia si tak s deťmi môžu užiť predĺžený víkend. Slovenské tradície sú v tieto dni spájané s návštevou cintorínov a hrobov zomrelých blízkych členov rodín. I keď sa už i k nám šíri vplyv západu spojený s oslavami haloweenu.

Novembrové voľné dni jesennými prázdninami končia, pretože 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu takžiež pripadne na nedeľu.

Sladké dva týždne vianočných prázdniny

Tohtoročné vianočné sviatky pripadli na utorok, stredu a štvrtok (24.,25.,26.12). Školáci a študenti tak strávia posledný školský deň v "starom" roku v piatok 20. decembra. Kedže ďalší deň pracovného pokoja 6. január  - Zjavenie Pána (Traja králi) - pripadne na pondelok, užijú si voľný prázdninový deň ešte aj v utorok 7. januára. Prvý školský deň v roku 2020 tak pripadne na stredu 8. januára.

Okrem spomínaných štyroch sviatkov a dní pracovného pokoja je v priebehu prázdnin ešte voľný 1. január; Nový rok, Deň vzniku Slovenskej republiky. Počas vianočných prázdnin je tak 5 "nepracovných" dní. Rodičia, ktorí si pomedzi tieto dni šikovne naplánujú dovolenku, si môžu dopriať rovnako dlhší oddych ako ich ratolesti.

S koncom januára prichádza bilancia polročného snaženia detí, vysvedčenie. To si domov odnesú v piatok 31. januára. Ako odmena im patrí voľný prázdninový deň v pondelok 3. februára 2020.

Kalendár prázdnin v školskom roku 2019/2020

Prázdniny v školskom roku 2019/2020

Zdroj: autor článku

Jarné týždňové prázdniny

Jarné prázdniny trávi veľka školákov so svojimi rodičmi paradoxne práve zimnými radovánkami. Ich špecifikom je, že sa každoročne odohrávajú v iný týždeň druhej polovice februára alebo začiatkom marca. Kedy má vaše dieťa jarné prázdniny záleží, v ktorom kraji navštevuje školu. Na jar 2020 začína prázdninovať západné Slovensko, potom stredné Slovensko a nakoniec východné Slovensko.

Tabuľka: Termín jarných prázdnin 2020 podľa krajov

Kraj Termín prázdnin
Bratislavský 17. február - 21. február 2020
Nitriansky 17. február - 21. február 2020
Trnavský 17. február - 21. február 2020
Banskobystrický 24. február - 28. február 2020
Trenčiansky 24. február - 28. február 2020
Žilinský 24. február - 28. február 2020
Košický 2. marec - 6. marec 2020
Prešovský 2. marec - 6. marec 2020

Aprílové sviatky jari

Veľkonočné sviatky patria medzi pohyblivé sviatky. Ich dátum sa pohybuje v období od konca marca do druhej polovice apríla.  Predĺžený veľkonočný víked je v roku 2020 v polovici apríla; od 10. do 13. apríla. Veľký piatok ako aj Veľkonočný pondelok sú dni pracovného pokoja. Školáci si však užijú prázdninový už i štvrtok 9.4. a do školy nepôjdu ani v utorok 14.4.2020.

V máji čaká študentov spolu s rodičmi predĺžený víkend vďaka sviatočnému 1. máju (Sviatok práce) a 8. máju (Deň víťazstva nad fašizmom). A potom už až letné prázdniny.

Anketa

Myslíte si, že majú školáci príliš veľa prázdninových dní?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok