Ako najvýhodnejšie a najľahšie kupovať a predávať kryptomeny?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 11. 9. 2019
Slováci sú síce v investovaní konzervatívni, ale bavia ich inovácie. Aj preto sa kryptomeny stávajú čoraz obľúbenejšie. Ako však reálne peniaze premeniť na virtuálnu menu a naopak mnoho ľudí stále nevie.
Ako najvýhodnejšie a najľahšie kupovať a predávať kryptomeny?

Zdroj: Shutterstock

Dva základné kroky

Virtuálna mena sa obchoduje len elektronicky. Ide o menu, ktorá je zložená z kódov a nemá žiadnu oficiálnu bankovku ani mincu. Na to, aby ste takéto meny mohli vlastniť, potrebujete zvoliť spôsob, ako bežné peniaze premeniť na virtuálne. Platí, že kryptomeny sa nakupujú na burzách, kde sa aj následne predávajú. Základom je stiahnuť si do mobilu alebo počítača peňaženku, na ktorú môžete prijímať virtuálne meny. Potom si už vyberiete jednu  z ciest na obchodovanie, ktorá bude pre vás najvýhodnejšia.  

 

Automat, burza, zmenáreň

Je niekoľko možností, ako nakúpiť kryptomeny. Asi najjednoduchšie fungujú automaty. Mnoho ich je už aj na Slovensku. Ak už máte peňaženku na príjem kryptomien, necháte si v nej zobraziť QR kód, ktorý priložíte k čítačke, vložíte bankovky a nabehne vám kryptomena. Je to najjednoduchší, ale drahší spôsob. Treba mať na pamäti aj pri investovaní. Niekedy môže ísť na poplatky aj 15% z investovanej sumy. Navyše automaty nemusia mať ani najlepší kurz.

Ďalšou možnosťou je nákup na burze. Niekde je možné predávať a kupovať už za nulový poplatok, ide sa poplatky pohybujú v percentách. Tak isto sa líši poplatok, ak napríklad nakupujete SEPA platbou alebo kreditnou kartou. Platí, že kreditná karta je často najdrahšia možnosť.

Jednou z najvýhodnejších možností je využívať kryptozemnáreň alebo vlastne peňaženku, kde už priamo máte možnosť si kryptomeny kupovať a predávať na burze. Keďže ich vzniká veľké množstvo, práve tu sa dá najviac ušetriť na poplatkoch. Mnohé sa dokonca chvália tým, že zo všetkých búrz ponúknu aktuálne najlepšiu cenu. Je vhodné si ich vyskúšať niekoľko a následne sa podľa výhodnosti rozhodnúť. Niektoré zmenárne sú partnermi niektorej z búrz, na ktorej umožňujú nákup bez poplatkov.

Ako si vybrať najvýhodnejšiu burzu a zmenáreň?

Je to ako poradiť niekomu, ako si vybrať najlepšiu banku. Pre každého je zaujímavé niečo iné. Vo všeobecnosti však platí, že ak chcete kúpiť a predať kryptomeny najvýhodnejšia, overte si nasledovné:

  • Kurzy
    • jednotlivé kryptomeny nemajú na všetkých burzách rovnaký kurz. Jednotlivé burz sa na ponuke a dopyte líšia. Preto je vhodné pri nákupe aj predaji vyberať z viacerých spoločností.
  • Poplatky
    • burzy a zmenárne majú rozdielne poplatky od nula až po desiatky percent.
  • Bezpečie
    • väčšina búrz a zmenární vyžaduje overenie identity. Je vhodné si vybrať bezpečnejšie, ktoré neumožňujú anonymitu.
  • Platobná metóda
    • za rôzne metódy sú rôzne poplatky a nie každý burza či zmenáreň aj všetky platobné metódy podporuje.

Naučte sa špekulovať

Ak chcete kúpiť kryptomeny výhodne a staviť na ich rast, počítajte s tým, že vždy ide o špekuláciu. Peniaze v kryptomenách môžu byť výhodné aj stratené. Problémom kryptomien totiž je, že sa obchodujú, ale neuplatňujú.

„Opätovný optimizmus okolo Bitcoinu zastiera fakt, že jeho reálne využitie v praxi nerastie. Príliš málo ľudí je ochotných vymeniť svoje eurá či doláre za Bitcoin a platiť ním za elektroniku na internetových obchodoch či za kávu v kaviarni. Za niekoľko týždňov a mesiacov môže hodnota kryptomien klesnúť o desiatky percent,“ upozorňuje Jakub Rosa, analytik Across Private Investments a dopĺňa, že ďalším problémom sú časté krádeže a hackerské útoky, ktoré kryptomenové burzy pripravili neraz o desiatky miliónov.

Podľa výskumnej spoločnosti Chainalysis sa za prvé štyri mesiace roka zrealizovalo u obchodníkov len 1,3 % transakcií prostredníctvom kryptomien. Väčšina transakcií prebieha formou špekulatívnych burzových obchodov s vidinou rýchleho zárobku.

Študujte ako investovať výhodne

Nákup a predaj bitcoinov a využívanie rôznych výhodných kurzov, akcií, bonusov, či nulových poplatkov je len jedna strana mince. Slováci v kryptomenách tiež hľadajú len zisk. „Je zaujímavé vidieť, že kryptomeny zaujímajú pomerne vysoké percento Slovákov. Dôvera v alternatívne meny pravdepodobne vychádza z faktu, že nie sú centrálne regulované. Svoju rolu však hrá aj príležitosť na nákup a predaj s možnosťou dosiahnuť zaujímavý zisk,“ dopĺňa Patrik Mackových, hlavný analytik TopForex.

Problémom však je, že rastúce objemy obchodovania sú otázne. Podľa spoločnosti Bitwise je väčšina obchodov s bitcoinom podvodom neregulovaných búrz. Až 95 % obchodov nie je reálnych. Analýza poukazuje, že až pri 71 z 81 sledovaných búrz dominuje takzvaný wash trading. Ide o obchody, pri ktorých je kupujúci aj predávajúci ten istý subjekt, čím sa vytvára efekt zvýšenej obchodnej aktivity. V realite sa však neobchoduje.

Obavy o manipuláciu dát majú aj regulátori, čo je jedným z dôvodov, prečo ešte stále nedali zelenú prvému bitcoinovému indexovému fondu.  V súčasnosti je na trhu viac ako  200 kryptobúrz. Veľká väčšina je centralizovaná, to znamená, že fungujú ako sprostredkovateľ, teda tretia strana medzi kupujúcim a predávajúcim.  Je potrebné zvažovať pri výhodnom nákupe nielen ceny, ale aj spoľahlivosť burzy, zákaznícky servis, aj to, kto za burzou stojí, prípadne ako je odolná voči hackerským útokom. Komplikácie sú totiž príliš drahé.

Anketa

Investovali ste už do kryptomien?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok