Čo robiť s peniazmi pri poklese trhov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 25. 9. 2019
Úroky na termínovaných vkladoch dlhodobo padali a to mnohých Slovákov inšpirovalo k investovaniu do podielových fondov, akcií, dlhopisov, či indexových fondov. Často bez toho, aby vedeli, čo robiť, ak sa na trhy raz nebude usmievať šťastie a začnú klesať.
Čo robiť s peniazmi pri poklese trhov?

Zdroj: Shutterstock

Nikdy neinvestujte železnú rezervu

Základom je vedieť, že investovanie nie je určené na „odkladanie“ železnej rezervy. Preto je odporúčané mať na bankových produktoch, ktoré síce nezarábajú, ale nehrozia stratou, aspoň šesťmesačnú rezervu. Preto nikdy nepodľahnite zdaniu, že ak akcie za rok vzrástli o 20 %, tak do nich investujete posledné peniaze. Rast sa môže okamžite premeniť na strmhlavý pokles a vy sa tak smutne pozriete, že z vašej železnej rezervy 10 000 zostalo za noc len osem tisíc. To môže ohroziť vašu existenciu aj nervy. Na investovanie teda využívajte peniaze len mimo vašej finančnej rezervy.

 

Počítajte s tým, že trhy nikdy nebudú len rásť

Je potrebné sa pripraviť na poklesy vášho portfólia. Žiadny fond ani akcie nedokážu roky, či desiatky rokov každodenne len rásť. Problémom je, že ľudia investujú hlavne do oblastí, ktoré rastú a to znamená, že kupujú najdrahšie.„Americký akciový index S&P 500 sa obchoduje pri trojtisícovej méte blízko historických maxím. Od začiatku roka doručil takmer dvojciferné zisky,“ hovorí  Jakub Rosa, analytik Across Private Investments o situácii z augusta tohto roka. Aj vďaka tomuto rastu sa množia katastrofické scenáre o kríze, o nezdravom ocenení, únave akciového býka či korekcii.  Aj keď sa americké akcie obchodujú blízko historických maxím, neznamená to, že nemôžu ďalej rásť. To však nevylučuje možnosť, že príde ku korekcii. Treba počítať s tým, že trhy poklesnú a treba sa na to pripraviť.

O peniaze ste neprišli, iba poklesla hodnota

Je nepríjemné, ak vám príde domov výpis, kde zrazu vidíte menšiu sumu, ako ste investovali, alebo sledujete vaše investície cez internet a vidíte pokles zo dňa na deň. Avšak to, že ste o peniaze prišli je stále len teoretické vyčíslenie. Čo to znamená? Že máte stále rovnaký počet akcií alebo podielov vo fonde, iba ich cena klesla. To znamená, že strata je len teoretická a potvrdili by ste ju iba vtedy, ak prostriedky vyberiete. Teda predáte podiely za nižšiu cenu.

Je to niečo podobné, ako kúpa nového auta. Jeho cena okamžite po predaji klesá. Avšak stále máte auto, iba by ste ho predali za menej výhodnú cenu. Ak však počkáte dostatočne  dlho, môžete auto predať s niekoľkonásobným ziskom ako veterána. Tak sa pozerajte aj na podiely.

Stále ste ich vlastníkom a ak počkáte, cena porastie takmer vždy. Ako hovorí Radoslav Kasík z firmy Finax: „V modernej histórii trhov siahajúcej takmer sto rokov do minulosti sme boli svedkami len piatich prepadov akciových trhov väčších ako 40%.“ Takže sa netreba báť, že prerobíte, len je potrebné počítať s tým, že hodnota vašich podielov môže kolísať.

Neprestávajte investovať – lacno kupovať

Na pokles trhov sa pozerajte ako na výpredaj. To v praxi znamená, že vás môže zamrzieť, ak napríklad lyže, ktoré ste si kúpili za plnú cenu sú zrazu o 20% lacnejšie. No ak nebudete plakať, ale kúpite si rovnaké lyže aj v akciovej cene, v ďalšej sezóne môžu mať cenu vyššiu a vy ich môžete so ziskom predať. Preto je vhodné v čase poklesu trhov neprestať investovať. Vtedy kupujete lacnejšie, ako keď trhy rastú.

Pravidelné investovanie je aj liek na pokles trhov.  Skrátka ak investujete jednorazovo 12 000 eur do akciových podielových fondov či priamo do akcií, je riziko zásadne vyššie ako pri investícii po 1000 eurách mesačne počas jedného roka.

„Pri jednorazovom nákupe môžete nastúpiť na trh práve v okamihu vysokých cien podielov alebo akcií, ktoré následne môžu klesnúť. Ak sa to stane, tak na vykrytie poklesu potrebujete dlhé obdobie rastu. Pravidelná investícia však umožňuje priemerovanie ceny. Aj keby ste na úvod nakúpili drahšie, pri nákupe akcií či podielov po ich poklese sa ich cena priemeruje a vy si vytvárate priestor na zisk z rastu,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB.

Čo robiť pri klesajúcej jednorazovej investícii?

Ak ste už investovali väčšiu časť peňazí naraz, pričom vidíte, ako vám každý deň pokles odjedá z hodnoty, hlavne peniaze v strate nevyberajte. Tak by ste len stratu zrealizovali.  Nakoniec môžete zarobiť možno ešte viac, ako keby straty boli z menšieho balíčka pravidelnej malej investície. Prečo? Pretože za viac peňazí ste jednoducho kúpili viac podielov.

Vysvetľuje Radoslav Kasík: „Dôvodom je fakt, že peniaze pracovali dlhšiu dobu. Pri pravidelnej investícii necháte rovnaký čas pracovať len sumu 100 eur. Zázrak zvaný zložené úročenie má väčší priestor na prejavenie sa pri jednorazovej investícii ako pri pravidelnej.“

Pri akciách platí  to isté ako pri podielových fondoch. Keďže jednotlivé akcie zvyknú klesať aj rásť strmšie, je dôležité prečkať každý pokles a počkať si na obnovený rast. Prípadne dokupovať akcie v čase poklesu.
 „Tí, čo skrotia svoje emócie a dokážu ísť proti pudovému nutkaniu predávať, sú pri investovaní najúspešnejší. Neznamená to ignorovať akýkoľvek vývoj, ale pristupovať k nemu vždy logikou investora a so znalosťou z vývoja trhov v predchádzajúcich rokoch,“ radí čo robiť Marián Búlik

Nepozerajte (investičné) správy o počasí

Síce nebudete vedieť, ako bude, ale nosíte so sebou aj „slnečné okuliare aj dáždnik“. To vo svete investícií znamená správne rozdelenie peňazí. Je lepšie staviť 10 000 eur na päť rôznorodých investícií, ako na jednu. Pretože ani vo svete financií nikdy neklesne všetko a pokles jedného odvetvia často vyvolá rast druhého.

Diverzifikácia eliminuje riziko, že váš majetok stratí hodnotu ako celok. Ziskové investície tak môžu vymazať straty klesajúcich. „Dôležité je udržiavať svoje portfólio diverzifikované, aby vám silný pokles v jednom segmente neznehodnotil vašu investíciu. Ak je vaše portfólio príliš úzke a špecializované, treba ho čím skôr rozšíriť,“ uzatvára Marián Búlik.

Anketa

Uplatnili ste si niekedy príjem z príležitostných činností v daňovom priznani?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok