Práca popri materskej dovolenke: ako si možno privyrobiť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 9. 2019
Spojiť zamestnanie a starostlivosť o malé dieťa nie je jednoduché. Môže matka zarábať a neprísť o dávky?
Práca popri materskej dovolenke: ako si možno privyrobiť?

Zdroj: Shutterstock

Zákon síce hovorí, že zamestnankyňa nesmie mať v období nároku na materské príjem, ktorý by dal považovať za vymeriavací základ. No pri posudzovaní príjmu sa prihliada iba na príjem z toho nemocenského poistenia, z ktorého si zamestnankyňa uplatnila nárok na materské.

Matka si môže počas materskej dovolenky legálne privyrobiť tromi spôsobmi. Buď sa dohodne so zamestnávateľom na novej zmluve alebo si založí živnosť.

Nová zmluva so starým zamestnávateľom

Väčšia matiek sa ihneď zľakne, že tak príde o benefity zo starej zmluvy. Tu však ide o úplne novú zmluvu, pričom tá pôvodná sa nijakým spôsobom neruší. V novej zmluve však musí figurovať iná pozícia. Môže byť uzavretá na dobu určitú alebo neurčitú a výška takéhoto príjmu nie je ohraničená. Plat vám bude plynúť v dohodnutej výške podľa počtu odpracovaných hodín alebo vášho výkonu. Väčšina žien túto možnosť využíva na prácu z domu, prípadne skrátený úväzok.

Aj dohoda o vykonávaní práce

Druhou možnosťou, ako si legálne privyrobiť je práca u rovnakého zamestnávateľa na dohodu o vykonávaní práce. Tak ako v prvom prípade, aj tu je potrebné mať v dohode inú pracovnú pozíciu. Ostatné náležitosti sú rovnaké, ako v prvom prípade.

Matka si môže privyrobiť aj novou dohodou u nového zamestnávateľa.

 

Živnosť alebo slobodné povolanie je tiež možnosť

Umelkyne, autorky, programátorky, grafické dizajnérky, architektky, advokátky. Slobodné povolanie možno vykonávať popri poberaní materského a neplatíte pritom žiadne vstupné poplatky. Takúto živnosť si založíte bezplatne a prvý rok resp. do júna nasledujúceho roka neplatíte ani sociálne odvody. V podstate to znamená, že môžete vykonávať prácu pre pôvodnú firmu a na pôvodnom mieste, ale v oficiálnych dokladoch už bude figurovať vaše meno ako SZČO.

Z pohľadu poberania materského je živnosť alebo slobodné povolanie veľmi výhodnou alternatívou. Nepotrebujete ju totiž nahlasovať ani zamestnávateľovi a pri šikovnej optimalizácii nákladov si možno takýmto príjmom slušne privyrobiť.

Matky poberajúce materské a zároveň SZČO sú chránené štátom aj pri platení odvodov – zdravotné i sociálne za nich platí štát. Zmena prichádza do úvahy až pri prechode na rodičovský príspevok. Ak by však váš príjem nepresiahol 15 násobok životného minima, nemusíte odvody platiť ani potom.

Matky na materskej často začínajú realizovať aj svoje kreatívne sny, akými je tvorba šperkov, malovanie, kreslenie a ďalšie typy umeleckej práce.

Prax často ukazuje, že veľká časť mamičiek, ktoré pracujú v účtovníctve, dokážu aj počas materskej dovolenky vykonávať výpomoc napríklad svojim známym s vypracovaním daňového priznania, účtovaním dokladov či poradenstvom.

Práca popri rodičovskej dovolenke aj na starú zmluvu

Matka, ktorá prejde na rodičovský príspevok už sa riadi odlišnými pravidlami. Tam už totiž neplatia žiadne obmedzenia a môžete pokojne pracovať aj na starú zmluvu.

Ak sa matka rozhodne opäť nastúpiť na svoju pozíciu, nemusí riešiť žiadnu novú zmluvu a nastúpi na svoje pôvodné pracovné miesto.

Na čo všetko pozor pri novej práci

Pri novej práci, či už na dohodu, brigádu, alebo trvalý pracovný pomer, si dajte pozor nielen na nižší príjem, ale aj na to, aby ste termínovo plynule prechádzali v Sociálnej poisťovni a nemali ani jeden deň bez nemocenského poistenia. Platí totiž, že v prípade dávok, alebo ďalšej materskej - musíte spĺňať 270 dní nemocenského poistenia bez prerušenia jediného dňa.

Anketa

Podporuje štát rodičov na materskej (rodičovskej) dovolenke dostatočne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok