Chcem si otvoriť kaviareň. Čo všetko pre to musím spraviť?

26.09.2019 | Roland Regely, Finance.sk
Ekonomika,EU - spravodajstvo


Úspešné otvorenie prevádzky je predovšetkým o dobrej príprave a zaujímavom nápade. Na Slovensku vás však okrem toho čaká pri otvorení aj množstvo byrokracie.


Univerzálny návod na otvorenie kaviarne neexistuje. Je však zopár vecí a postupov, ktoré vám môžu pomôcť. Pozbierali sme tipy z domova i zahraničia a prinášame článok o tom, ako si aj bežný smrteľník môže otvoriť vysnívanú kaviareň či prevádzku – formálne aj legislatívne.

Ako budem financovať kaviareň?

Otvorenie vlastnej kaviarne môže byť výborná podnikateľská príležitosť. V prvom rade si treba pripraviť plán a patričný rozpočet. Keďže otvorenie prevádzky kaviarne si bude vyžadovať aj vstupné náklady, na mieste je otázka: Z čoho to budem financovať?

Financovať kaviareň možno z viacerých zdrojov. Do úvahy prichádzajú vlastné prostriedky, úver z banky, pomoc od investora, nájdenie vhodného spoločníka, štátna dotácia a veľmi často aj kombinácia všetkých vyššie spomenutých vstupov.

Kde otvoriť kaviareň?

Kľúčové rozhodnutie budúceho majiteľa kaviarne tkvie okrem dobrého rozpočtu aj v tom, na akom mieste a v akých priestoroch sa rozhodne ponúkať svoje služby. Ak ste sa výhodne dopracovali k vlastným priestorom, máte o problém menej a môžete sa pustiť do práce.

Často sú v ponuke aj kaviarne a priestory, ktoré bývalý majiteľ za určitú sumu odstúpi, tam však treba brať do úvahy dôvody, prečo od danej prevádzky odstupuje a najmä nebrať na seba za každú cenu ťarchu exmajiteľa ešte pred otvorením kaviarne.

Výhodné môže byť vziať si obchodný priestor do prenájmu. Na dobrú ponuku môžete často naraziť u známych, no veľmi často aj na internete.

 

ako si na Slovensku otvoriť kaviareň

Zdroj: Pixabay

Koľko ma to bude stáť?

Idete kvôli otvoreniu prevádzky kupovať nehnuteľnosť? Okrem kúpnej ceny sa zaujímajte aj o poplatky spojené s kúpou a administratíva spojená s nadobudnutím takéhoto nehnuteľného majetku.

Potrebuje priestor rekonštrukciu? Na obnovu by ste mali mať pripravený rozpočet a stanovený plán. Všetko je potrebné dokončiť pred otvorením – nechcete predsa spustiť neúplnú prevádzku.

Budete si priestor len prenajímať? S majiteľom si prejdite všetky náklady vopred a majte ich zahrnuté v nájomnej zmluve.

Mesačné náklady na prevádzku nebudú nízke. Preto s nimi v rozpočte počítajte. Ak si priestory prenajímate, najväčšou položkou bude pravdepodobne nájomné. Ďalšími položkami sú energie, pracovná sila, spotrebný materiál a rezervný fond na opravy.

Povinnosti spojené s otvorením prevádzky

Zriadenie a zrušenie prevádzky sa v praxi spája s viacerými oznamovacími povinnosťami. Zákon pozná prevádzku pod pojmom prevádzkareň – je to miesto, kde podnikateľ alebo živnostník vykonáva zárobkovú činnosť.

Ak si chcete zriadiť prevádzkareň, musíte miesto označiť obchodným menom podnikateľa. Následne potrebujete oznámiť zriadenie prevádzkarne miestne príslušnému živnostenskému úradu, a to najneskôr v deň jej zriadenia. Zriadenie prevádzkarne je potrebné nahlásiť aj príslušnému daňovému úradu a to najneskôr do 30 dní od zriadenia.

To nie je všetko. Budete musieť požiadať miestny príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vydanie záväzného stanoviska k žiadosti na uvedenie priestorov do prevádzky ešte predtým, než sa v prevádzkarni začne vykonávať podnikateľská činnosť. V skratke povedané, musíte si tam zavolať „hygienu“.

Ak ste si mysleli, že to už je všetko, nie je. Zriadenie prevádzkarne musíte oznámiť aj na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade najneskôr do 5-15 dní.

Prevádzkareň musí mať riadne označené sídlo alebo miesto podnikania, ďalej meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne a prevádzkovú dobu.

Zamestnanci kaviarne by mali byť vizuálne odlíšení, čiže by mali mať oblečený pracovný odev tak, aby bolo ľahko rozpoznateľné, že ide o pracovníka kaviarne.

Ďalej majiteľ kaviarne musí mať na prevádzke uvedený aj reklamačný poriadok, mať protipožiarne opatrenia i vzorový pokladničný doklad.

Majiteľ ešte musí vybrať pokladničný systém a softvér pre svoju kaviareň. Okrem kúpy registračnej pokladne máte povinnosť viesť knihu elektronickej registračnej pokladnice a tlačiť denné uzávierky. Registračnú pokladňu si však ešte pred prvým vytlačením bločku musíte zaregistrovať na príslušnom daňovom úrade.

Ak plánujete zamestnávať personál (nie na živnosť), musíte sa zaregistrovať ako zamestnávateľ v Sociálnej poisťovni a posielať mesačné výkazy.

Rovnako musíte splniť podmienky BOZP a požiarnej ochrany.

Ak ste po tom všetkom ešte nestratili chuť otvoriť kaviareň, splnili ste potrebné podmienky.



Pomohol vám tento obsah? Dajte mu hodnotenie:

Priemerné hodnotenie: 5
Hlasované: 3 krát 5 0.5



Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním naších služieb vyjadrujete súhlas s naším používaním súborov cookie.