Chcem si otvoriť kaviareň. Čo všetko pre to musím spraviť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 9. 2019
Úspešné otvorenie prevádzky je predovšetkým o dobrej príprave a zaujímavom nápade. Na Slovensku vás však okrem toho čaká pri otvorení aj množstvo byrokracie.
Chcem si otvoriť kaviareň. Čo všetko pre to musím spraviť?

Zdroj: Shutterstock

Univerzálny návod na otvorenie kaviarne neexistuje. Je však zopár vecí a postupov, ktoré vám môžu pomôcť. Pozbierali sme tipy z domova i zahraničia a prinášame článok o tom, ako si aj bežný smrteľník môže otvoriť vysnívanú kaviareň či prevádzku – formálne aj legislatívne.

Ako budem financovať kaviareň?

Otvorenie vlastnej kaviarne môže byť výborná podnikateľská príležitosť. V prvom rade si treba pripraviť plán a patričný rozpočet. Keďže otvorenie prevádzky kaviarne si bude vyžadovať aj vstupné náklady, na mieste je otázka: Z čoho to budem financovať?

Financovať kaviareň možno z viacerých zdrojov. Do úvahy prichádzajú vlastné prostriedky, úver z banky, pomoc od investora, nájdenie vhodného spoločníka, štátna dotácia a veľmi často aj kombinácia všetkých vyššie spomenutých vstupov.

Kde otvoriť kaviareň?

Kľúčové rozhodnutie budúceho majiteľa kaviarne tkvie okrem dobrého rozpočtu aj v tom, na akom mieste a v akých priestoroch sa rozhodne ponúkať svoje služby. Ak ste sa výhodne dopracovali k vlastným priestorom, máte o problém menej a môžete sa pustiť do práce.

Často sú v ponuke aj kaviarne a priestory, ktoré bývalý majiteľ za určitú sumu odstúpi, tam však treba brať do úvahy dôvody, prečo od danej prevádzky odstupuje a najmä nebrať na seba za každú cenu ťarchu exmajiteľa ešte pred otvorením kaviarne.

Výhodné môže byť vziať si obchodný priestor do prenájmu. Na dobrú ponuku môžete často naraziť u známych, no veľmi často aj na internete.

 

Koľko ma to bude stáť?

Idete kvôli otvoreniu prevádzky kupovať nehnuteľnosť? Okrem kúpnej ceny sa zaujímajte aj o poplatky spojené s kúpou a administratíva spojená s nadobudnutím takéhoto nehnuteľného majetku.

Potrebuje priestor rekonštrukciu? Na obnovu by ste mali mať pripravený rozpočet a stanovený plán. Všetko je potrebné dokončiť pred otvorením – nechcete predsa spustiť neúplnú prevádzku.

Budete si priestor len prenajímať? S majiteľom si prejdite všetky náklady vopred a majte ich zahrnuté v nájomnej zmluve.

Mesačné náklady na prevádzku nebudú nízke. Preto s nimi v rozpočte počítajte. Ak si priestory prenajímate, najväčšou položkou bude pravdepodobne nájomné. Ďalšími položkami sú energie, pracovná sila, spotrebný materiál a rezervný fond na opravy.

Povinnosti spojené s otvorením prevádzky

Zriadenie a zrušenie prevádzky sa v praxi spája s viacerými oznamovacími povinnosťami. Zákon pozná prevádzku pod pojmom prevádzkareň – je to miesto, kde podnikateľ alebo živnostník vykonáva zárobkovú činnosť.

Ak si chcete zriadiť prevádzkareň, musíte miesto označiť obchodným menom podnikateľa. Následne potrebujete oznámiť zriadenie prevádzkarne miestne príslušnému živnostenskému úradu, a to najneskôr v deň jej zriadenia. Zriadenie prevádzkarne je potrebné nahlásiť aj príslušnému daňovému úradu a to najneskôr do 30 dní od zriadenia.

To nie je všetko. Budete musieť požiadať miestny príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vydanie záväzného stanoviska k žiadosti na uvedenie priestorov do prevádzky ešte predtým, než sa v prevádzkarni začne vykonávať podnikateľská činnosť. V skratke povedané, musíte si tam zavolať „hygienu“.

Ak ste si mysleli, že to už je všetko, nie je. Zriadenie prevádzkarne musíte oznámiť aj na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade najneskôr do 5-15 dní.

Prevádzkareň musí mať riadne označené sídlo alebo miesto podnikania, ďalej meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne a prevádzkovú dobu.

Zamestnanci kaviarne by mali byť vizuálne odlíšení, čiže by mali mať oblečený pracovný odev tak, aby bolo ľahko rozpoznateľné, že ide o pracovníka kaviarne.

Ďalej majiteľ kaviarne musí mať na prevádzke uvedený aj reklamačný poriadok, mať protipožiarne opatrenia i vzorový pokladničný doklad.

Majiteľ ešte musí vybrať pokladničný systém a softvér pre svoju kaviareň. Okrem kúpy registračnej pokladne máte povinnosť viesť knihu elektronickej registračnej pokladnice a tlačiť denné uzávierky. Registračnú pokladňu si však ešte pred prvým vytlačením bločku musíte zaregistrovať na príslušnom daňovom úrade.

Ak plánujete zamestnávať personál (nie na živnosť), musíte sa zaregistrovať ako zamestnávateľ v Sociálnej poisťovni a posielať mesačné výkazy.

Rovnako musíte splniť podmienky BOZP a požiarnej ochrany.

Ak ste po tom všetkom ešte nestratili chuť otvoriť kaviareň, splnili ste potrebné podmienky.

Anketa

Myslíte si, že máme na Slovensku veľkú byrokratickú záťaž?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok