Digitálne platobné metódy vo firmách: aké sú a ktoré sa (ne)používajú

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 10. 2019
Iba tretina európskych spoločností ponúka svojim zákazníkom digitálne spôsoby platby
Digitálne platobné metódy vo firmách: aké sú a ktoré sa (ne)používajú

Zdroj: Shutterstock

Menej ako tretina európskych spoločností ponúka svojim zákazníkom digitálne spôsoby platby. V priemere sú k dispozícii štyri rôzne spôsoby platby. Mobilné platby sa už síce začínajú presadzovať, ale kryptomeny sú akceptované iba zriedka. Vyplýva to z finančného prieskumu spoločnosti EOS, ktorý podľa dostupných údajov oslovil 3 400 spoločností v 17 európskych krajinách.

28 percent firiem ide s dobou

V Európe zohrávajú digitálne platobné metódy naďalej malú úlohu a iba 28 % spoločností ponúka svojim zákazníkom digitálne platobné možnosti, čo je mierny pokles oproti predchádzajúcemu roku (2018: 29 %).

Zatiaľ čo v západnej Európe ponúka svojim zákazníkom takúto možnosť necelá tretina (32 %), vo východnej Európe tak robí asi iba štvrtina spoločností (26 %). Iba 23 % európskych spoločností ponúka online prevody prostredníctvom poskytovateľov tretích strán, zatiaľ čo dostupnosť mobilných platieb stúpla na sedem percent (z piatich percent v roku 2018).

Kryptomeny sú aj naďalej špecifickým segmentom a len zriedka sa prijímajú ako platobné prostriedky. V priemere majú zákazníci k dispozícií iba štyri rôzne spôsoby platby.

 

V Európe vládnu tradičné spôsoby platby

V Európe je stále najpopulárnejšou platobnou metódou tradičný bankový prevod, ktorý ponúka 81 % spoločností. Nasleduje platba na účet (69 %) a platba vopred (50 %).

Z nášho prieskumu vyplýva, že európske spoločnosti stále zaostávajú v používaní digitálnych platobných metód,“ hovorí Klaus Engberding, generálny riaditeľ skupiny EOS.

Spomína tiež, že z dlhodobého hľadiska sa v digitalizovanom prostredí nebude stačiť spoliehať iba na tradičné spôsoby platby. Spoločnosti by sa podľa jeho slov mali systematicky prispôsobovať potrebám zákazníkov a zvyšovať počet možných platobných možností, ak nechcú, aby im ušiel vlak.

V rámci EOS pravidelne kontrolujeme, ktoré spôsoby platby sú najvhodnejšie pre danú krajinu, aby platiči, ktorí nezaplatili, mohli svoje dlhy vyrovnať spôsobom, ktorý im vyhovuje.“ Skupina EOS je zastúpená v 26 krajinách po celom svete.

Tabuľka: Spôsoby platby ponúkané v Európe

  2019 2018
Tradičné spôsoby platby 100% 100%
Bankový prevod 81% 82%
Platba na účet 69% 64%
Platba vopred 50% 52%
Platba v hotovosti/platba inkasom 42% 39%
Bezhotovostná platba 38% 29%
Kreditná karta 37% 32%
Platba na splátky/úver 31% 33%
Debetná karta 28% 26%
     
Metódy digitálnej podoby 28% 29%
Online prevody prostredníctvom poskytovateľov tretích strán 23% 23%
Mobilné platby 7% 5%
e-peňaženka 4% 5%
Kryptomeny 1% 1%

Prevod je najobľúbenejší, no platby na faktúru meškajú

Splácanie faktúr v stanovenom termíne dodržiava len hŕstka firiem. Analytická spoločnosť Euler Hermes pred časom priniesla zaujímavú štúdiu. Podľa nej sa platenie faktúr dlhé roky držalo na úrovni 64 dní, vlani sa však predĺžilo na 66 dní. Štvrtina spoločností sa dokonca musela zmieriť s úhradou až po 90 dňoch. Podľa analytikov Euler Hermes pokračuje aj v súčasnosti a doba uhradenia faktúr trvá takmer 2 mesiace. 

Štúdia hovorí, že najhoršie je na tom Čína – zákazníkom a obchodným partnerom trvá až 92 dní, kým zaplatia svoje záväzky. Nasleduje Grécko s 89 dňami a Turecko s 83 dňami.

Presne 66 dní, čo je celosvetový priemer, trvá uhradenie faktúr v Belgicku. Tesne pod priemerom je Južná Kórea, Hong Kong a Čile. Naopak, najlepšie platobné podmienky majú firmy na Novom Zélande s dobou splatnosti 43 dní, ale aj v susednom Rakúsku, ktoré spolu s Dánskom a Južnou Afrikou nasleduje so 47 dňami. Spoločnosť Euler Hermes vypracovala štúdiu „Payment Behavior“ na vzorke 25-tisíc spoločností v 20 sektoroch a 36 krajinách.

Slováci objavujú nové spôsoby platenia

Platiť za služby a tovary už možno najnovšími spôsobmi takmer v celej západnej i strednej Európe. Európa stojí na čele svetového rozvoja bezkontaktných platieb a vysoká obľúbenosť vytvára dopyt po ešte pohodlnejších spôsoboch platenia. V kurze sú najmä bezkontaktné technológie a dnes už je bežné, že zákazníci platia v obchodoch za svoje služby smartfónmi či hodinkami. Najčastejšie cez služby ako ApplePay alebo GooglePay, ktoré boli na Slovensku uvedené do prevádzky prostredníctvom vybraných bánk len tento rok.

O prieskume European Payment Practices 2019

V spolupráci s nezávislým inštitútom pre výskum trhu Kantar, spoločnosť EOS uskutočnila telefonické rozhovory s 3 400 spoločnosťami v 17-tich európskych krajinách, aby sa ich opýtala na prevládajúce platobné postupy v jednotlivých lokalitách. 200 spoločností s ročným obratom nad 5 miliónov EUR v krajinách Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo, odpovedalo na jar roku 2019 na otázky týkajúce sa ich vlastných platobných skúseností a aktuálnych tém v oblasti riadenia rizika a pohľadávok. Spoločnosť EOS vykonala ročný prieskum už najmenej 12-krát.

Anketa

Aký spôsob platby preferujte v e-shope?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok