Príspevok na opatrovanie môže získať aj príbuzný (návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 10. 2019
Staráte sa o nevládneho rodinného príslušníka a spôsobuje vám to problémy v zamestnaní? Požiadajte štát o príspevok na opatrovanie.
Príspevok na opatrovanie môže získať aj príbuzný (návod)

Zdroj: Shutterstock

Opatrovať zdravotne ťažko postihnutého príbuzného napr. rodiča môže akýkoľvek člen rodiny. Rovnako však aj súdom stanovený opatrovník alebo osoba, ktorá žije s opatrovaným v spoločnej domácnosti. Takýto príspevok však môže získať v rámci opatrovanej osoby len jediná oprávnená osoba.

Opatrovať možno aj popri zamestnaní

Príspevok môžete poberať aj popri zamestnaní. Zárobok však nesmie presahovať dvojnásobok životného minima a vaše zamestnanie nesmie byť v rozpore s účelom opatrovania.

Opatrovať rodiča môže aj študent vysokej školy. Avšak v čase svojej neprítomnosti musí zabezpečiť za seba adekvátnu náhradu. Opatrovať môže osoba, ktorá je plnoletá, spôsobilá na právne úkony, fyzicky a psychicky zvládne opatrovanie a rodič s jeho pomocou súhlasí.

 

Kto je odkázaný na opatrovanie?

Odkázanosť na opatrovanie sa posudzuje podľa zdravotného stavu dotknutej osoby, pričom sa používa tzv. bodovanie. Za jednotlivé oblasti sa prideľujú body, a to buď 10, čo znamená, že zdravotne postihnutý pomoc nepotrebuje, 5, ak pomoc potrebuje pri niektorých úkonoch, alebo 0, keď pomoc potrebuje pri všetkých svojich úkonoch.

Sleduje sa najmä to, či dotknutá osoba zvláda bez pomoci bežné úkony spojené so stravovaním, osobnej hygieny, základných ľudských potrieb či pohybom po domácnosti.

Kto môže byť opatrovateľom?

Opatrovateľom môže byť iba rodinný príslušník ťažko zdravotne postihnutého. Najmä manžel, manželka, rodič, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta, zať, svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec alebo osoba, ktorá s opatrovaným býva, t. j. má rovnakú adresu trvalého alebo prechodného pobytu.   

Ako požiadať o príspevok na opatrovanie

Žiadosť o príspevok na opatrovanie je potrebné podať osobne v pobočke úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo elektronicky. Žiadosť sa podáva písomne a podkladom na rozhodnutie o vyplácaní je komplexný posudok.

Elektronická forma má svoje špecifiká. Žiadosť treba podpísať zaručeným elektronickým podpisom oprávnenej osoby. Budete však v tomto prípade musieť elektronicky predložiť aj zdravotnú dokumentáciu.

Výška príspevku na opatrovanie

Výška príspevku sa odvíja od toho, či je človek v produktívnom veku, alebo ide o penzistu. Pri opatrovaní jednej osoby môže človek v produktívnom veku poberať príspevok vo výške 369,36 eur.

Ak je opatrovateľom penzista, pri opatrovaní jednej osoby má nárok na 184,71 eura, pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb je to 246,20 eura.

Ak osoba s ťažkým zdravotným postihnutím zomrie: peňažný príspevok na opatrovanie sa poskytne za celý kalendárny mesiac, v ktorom táto osoba zomrela, a za nasledujúci kalendárny mesiac.

Sumu príspevkov možno navýšiť o 100 eur a to v prípade, že je opatrovanou osobou s ťažkým postihnutím jedno alebo viacero nezaopatrených detí. Zároveň však fyzická osoba, ktorá vykonáva opatrovanie takejto osoby, nemá v čase opatrovania príjem zo zamestnania a nepoberá dávky dôchodok.

Od júla vyšší príspevok

Od 1. júla 2019 stúpla výška príspevku na opatrovanie o 35 eur a budúci rok v júli sa má opäť zvýšiť o ďalších 35 eur. Pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP (ťažké zdravotné postihnutie) je to suma 492,34 eura.

Na výpočet použite kalkulačku

Chcete si vypočítať výšku opatrovateľského príspevku? Využite KALKULAČKU, ktorú pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojej stránke.

Kalkulačka umožňuje žiadateľom skontrolovanie nároku a nezáväzný výpočet výšky príspevku na opatrovanie. Je potrebné zadať parametre - výšku príjmu, dôchodku, či je ťažko zdravotne postihnutá osoba nezaopatrené dieťa a pod. Kalkulačka následne vypočíta sumu príspevku.

Suma vraj nie je dostatočne adekvátna

Asociácia odborných pracovníkov sociálnych služieb privítala zvýšenie príspevku na opatrovanie, no minimálnu mzdu nepovažuje za adekvátnu fyzickej, ako aj psychickej náročnosti, ktorú si vyžaduje opatrovateľské povolanie. Uvádza to v správe prezidentka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová.

Ako ďalej upozornila, opatrovatelia sú vystavovaní psychickej aj senzorickej záťaži, ktorá zvyšuje ich vyčerpanosť, chorobnosť, syndróm vyhorenia a v neposlednej miere aj chybovosť pri samotnom výkone. Uvádza ďalej, že ak budeme chcieť bezpečné a kvalitné opatrovanie, potom štát bude musieť zvýšiť príspevky o ešte raz takú sumu, ako majú opatrovatelia dnes. Podobne je to podľa nej aj s osobnou asistenciou.

Anketa

Zvýšil sa Váš opatrovateľský príspevok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok